Konføderationspartiet står på Polens yderste højrefløj: Regeringen er for blødsøden over for EU

I Vesten får lgbt-personer unaturlige privilegier, og kvinder myrder deres ufødte børn, siger politiker fra Konfederacja, som helt vil ud af EU

”EU er en god idé i forhold til handel, men på værdi- og kulturmæssige områder skal unionen holde sig væk,” siger Jacek Bartyzel.
”EU er en god idé i forhold til handel, men på værdi- og kulturmæssige områder skal unionen holde sig væk,” siger Jacek Bartyzel. Foto: Janus Engel Rasmussen.

EU betragter Polens regeringsparti som en vanskelig partner, der nægter at indordne sig fælles værdier og love. Men det nationalkonservative Lov og Retfærdighedsparti, PiS, er alt for blødsødent. PiS har flere gange givet efter for EU’s sanktioner og accepteret unionens agenda, mener politikeren Jacek Bartyzel fra Konfederacja, Konføderationen. Med en blanding af økonomisk neoliberalisme og katolsk nationakonservatisme er det et af Polens mest kontroversielle partier på den yderste højrefløj.

”PiS taler om at beskytte Polens suverænitet, men i virkeligheden giver de den væk. Det må ikke ske. Polen skal ikke være en del af en superstat,” siger Jacek Bartyzel, der leder partiafdelingen i hovedstaden og tager imod i partiets sparsomt møblerede kontorer i Warszawas centrum.

Derfor er han også overbevist om, at regeringspartiet i sidste ende vil bøje sig for EU, nu da EU-Domstolen i går idømte Polen dagbøder. Det er et disciplinærkammer ved landets højesteret, som ifølge en EU-dom fra i sommer ikke ”sikrer upartiskhed og uafhængighed”.

Jacek Bartyzel refererer til flere tilfælde, hvor Polen har makket ret. Eksempelvis stoppede PiS tidligere på året en kontroversiel lov, hvis formål angiveligt var at stoppe en amerikansk-ejet tv-station i at arbejde i Polen. Loven blev kritiseret af EU og USA, som havde truet med et indrejseforbud til polske politikere. Premierminister Mateusz Morawiecki antydede ved sidste uges EU-topmøde, at en afskaffelse af det omstridte disciplinærkammer kunne være den kattelem, der bilagde den igangværende større konflikt om Polens forfatningsdomstol, som har sat den polske forfatning over EU-ret.

Kan blive tungen på vægtskålen

Med godt syv procent af stemmerne i meningsmålingerne lyder Konfederacja måske ikke som den største trussel for PiS, der igen nærmer sig de 40 procents opbakning. Men partiet med sine 11 medlemmer i parlamentet går direkte efter regeringspartiets kernevælgere. Da det kan få en nøglerolle ved det næste valg om to år, har PiS svaret igen ved at beskylde det for at være i lommen på russerne, Polens største fjende.

I pressen har det højrenationale parti flere gange trukket overskrifter. Som da Slawomir Mentzen, en af partiets kandidater, i 2019 direkte sagde, at ”vi vil ikke have jøderne, de homoseksuelle, abort, skatter og EU”.

Alligevel vokser opbakningen til partiet, fordi dets politik ifølge Jacek Bartyzel er langt mere nuanceret end beskrevet af ”ekstreme venstrefløjsmedier”. Han vil gerne forklare, hvorfor Konfederacja mener, at Polen er bedst tjent uden EU. Først er der dog en misforståelse, han vil have ryddet af vejen:

”Vi har intet imod lgbt-personer. Vi har noget imod lgbt-ideologi.”

I hans øjne er det ikke en diskussion om rettigheder og diskrimination.

”Lgbt-personer har i Polen samme rettigheder som alle andre. Lgbt-ideologi går ud på at give lgbt-personer privilegier og dermed flere rettigheder end os andre,” siger Jacek Bartyzel.

Disse ”unaturlige privilegier”, som han kalder dem, består blandt andet i at give lgbt-personer ret til at blive gift og adoptere børn, hvilket ”strider mod barnets ret til en familie, da en familie defineres som en forening mellem mand og kvinde”. Ifølge Bartyzel hænger lgbt-ideologi tæt sammen med en anden ideologi, som dominerer Vesten.

”Vesten har gennemført en neomarxistisk revolution. Neomarxisme eller kulturmarxisme er inspireret af den klassiske marxisme, som Polen har været offer for,” siger han med henvisning til landets kommunistiske fortid.

Abort som del af en revolution

Jacek Bartyzel forklarer, at marxisterne dengang havde held til at overbevise arbejderklassen om, at den blev diskrimineret og derfor skulle gøre oprør.

”Men det slog fejl, og arbejderne har det bedre i et kapitalistisk samfund. Nu forsøger venstrefløjen så at lave revolutionen på en ny måde med neomarxisme,” siger lokalformanden og tilføjer, at Vesten i den revolution vil ”give kvinder ret til at myrde deres egne børn”.

”I Vesten kalder I det abort, og I har overbevist kvinder om, at de bliver diskrimineret, hvis man fratager dem den ret, nemlig retten til drab,” siger Jacek Bartyzel, som rangerer det årlige antal aborter på verdensplan som ”værre end nazismens forbrydelser”.

”Kvinderne i Vesten er nu overbeviste om, at de bliver diskrimineret. Det samme gælder lgbt-personer, som af lgbt-aktivister er blevet overbevist om, at de bliver diskrimineret, fordi de ikke må blive gift og få børn. Det er vanvittigt at tænke på, når to mænd jo helt naturligt og objektivt set ikke kan få børn.”

Jacek Bartyzel mener derfor, at Vesten har gennemført ”et korstog” mod selve kernen af samfundet: Familien.

”EU er en god idé i forhold til handel, men på værdi- og kulturmæssige områder skal unionen holde sig væk,” siger Jacek Bartyzel, der tidligere var tilhænger af unionen, men ikke længere kan se anden udvej end et Polexit:

”Selvom regeringen i sin retorik siger noget andet, er den ved at underkaste sig EU’s neomarxistiske ideologier. Det må ikke ske. Vi skal ud af den union.”