Kongehuskender: Prins Andrew er helt ude af det gode selskab

Med fratagelsen af militære titler og protektorroller er prins Andrew røget endnu længere ud af kongehuset.

Prins Andrew har torsdag frasagt sine militære titler og protektorroller. (Arkivfoto).
Prins Andrew har torsdag frasagt sine militære titler og protektorroller. (Arkivfoto). Foto: John Thys/Ritzau Scanpix.

Fratagelsen af prins Andrews titler kommer til at have konsekvenser for hans virke i det britiske kongehus. Det vurderer historiker og kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

- Det kommer til at betyde, at han ryger endnu mere ud af kongehusets daglige virke, end han er i forvejen.

- Det er et signal fra kongehuset om, at nu er han ikke en del af det gode selskab, slet og ret, siger han.

Torsdag oplyser det britiske kongehus, at prinsen, der er anklaget for misbrug og overgreb, har frasagt sig sine militære titler og protektorroller.

Rollerne vil blive fordelt blandt resten af den kongelige familie.

Lars Hovbakke Sørensen vurderer, at det vil blive meget svært for prinsen at komme tilbage igen. Det vil kræve, at han bliver fuldstændig renset for alle anklager.

Med fratagelsen af titlerne forsvinder der også nogle privilegier, prinsen tidligere har haft. Og så kan det have konsekvenser for, hvilke omgangskredse han kan færdes i. Og det kan i sidste ende også få økonomiske konsekvenser for prinsen.

Dronning Elisabeth vil blive nødt til at "holde ham ud i strakt arm" og ikke vise sig sammen med ham i offentligheden, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det betyder også, at han ikke kan være med til store begivenheder i kongehuset, som fester eksempelvis, i den samme rolle som før.

Prins Andrew er af kvinden Virginia Giuffre anklaget for overgreb og misbrug af hende i 2001, hvor hun var 17 år. Hun var dengang angiveligt kontrolleret af den afdøde finansmand Jeffrey Epstein.

Prins Andrews advokater har hævdet, at Giuffre frasagde sig rettigheden til at sagsøge prinsen, da hun i 2009 indgik et retligt forlig med Epstein.

Den fortolkning blev onsdag dog afvist af en dommer i New York. Dommer Lewis Kaplan sagde, at anmodningen var "afvist i alle henseender".

Dermed er der er reel sandsynlighed for, at det civile søgsmål skal for retten.

Prinsens overgreb mod Giuffre skal være sket i 2001 i Jeffrey Epsteins hus i New York og på hans private ø i Caribien. Prins Andrew var på det tidspunkt i den amerikanske rigmands omgangskreds.

/ritzau/