Konservative Kaczynski er Polens leder

Efter en årrække i kulissen på den polske højrefløj bliver Lech Kaczynski præsident. Ligesom sin bror er han konservativ i sociale spørgsmål og nationalist

Lech Kaczynski er konservativ i sociale spørgsmål, men vil bevare elementer fra den socialistiske økonomi.-- Foto: Scanpix.
Lech Kaczynski er konservativ i sociale spørgsmål, men vil bevare elementer fra den socialistiske økonomi.-- Foto: Scanpix.

Lech Kaczynski, som ifølge foreløbige optællinger vandt søndagens præsidentvalg i Polen, er en dreven taktiker, som omsider bliver landets øverste leder, efter at hans bestræbelser på at nå denne post mislykkedes i flere tidligere forsøg.

Kaczynski sejrede, efter at det konservative parti, Lov og Retfærdighed, som ledes af hans tvillingbror Jaroslaw, blev største politiske kraft ved det polske parlamentsvalg i sidste måned.

Dermed er Kaczynski-brødrene det ubestridte lederteam i Polen, som blev medlem af EU i fjor.

De 56-årige Kaczynski-brødre, som er tidligere antikommunistiske aktivister i Solidaritet-bevægelsen, syntes tidligere dømt til kun at spille sekundære roller i polsk politik, fordi de som oftest stillede op med en omstridt alt-eller-intet holdning.

Men trods alle odds overhalede Lech Kaczynski i valgkampen op til søndagens anden og afgørende runde den liberale kandidat Donald Tusk takket være en velsmurt kampagne, hvor der blev trykket på alle kontakter.

Kaczynski flirtede med populister fra både det ultra-religiøse højre og fra det yderste venstre og lammede sin modstander med en påstand om, at dennes bedstefar var frivillig i Nazi-Tysklands hær, som dræbte seks millioner polakker under Anden Verdenskrig.

Kaczynskis appel til de brede masser er baseret på hans image som en ukorrupt politiker, der – i modsætning til mange andre ledere i æraen efter kommunismens fald – aldrig har draget personlig fordel af sin position.

Han har opfordret til en moralsk revolution og et klart brud med den kommunistiske fortid ved at indlede en "Fjerde Polsk Republik" uden embedsmisbrug og ineffektive regeringer.

Kaczynski er konservativ i sociale spørgsmål, men vil bevare elementer fra den socialistiske økonomi, og han sætter helt klart nationale interesser højere end bestræbelserne på europæisk integration.

I sidste måned afstod broderen Jaroslaw fra at blive premierminister, selvom brødrenes parti vandt parlamentsvalget. Formålet var at bidrage til, at Lech kunne blive præsident. Han erkendte, at polakkerne næppe ville have to brødre som præsident og premierminister på samme tid.

Med øgenavnet "Kaczory" - eller "ænderne" - blev de lave, solide og nu grånende brødre berømte som børn ved at være filmstjerner i "De to som stjal månen" fra 1962. De dukkede atter op som Solidaritet-aktivister i 1980'erne, og efter kommunismens fald har de ambitiøse og kompromisløse brødre ved flere lejligheder optrådt i kulissen på den fragmenterede polske højrefløj.

De var drivkræfter bag Solidaritet-helten Lech Walesas sejr ved det første frie præsidentvalg i 1990, og de fik fremtrædende poster i Walesas regering, men blev uenige med ham om den økonomiske kurs, da han ikke ville opgive sin "chokterapi".

Lech Kazcynski har været overborgmester i Warszawa og udløste international kritik, fordi han forbød bøsseoptog, foreslog et forbud mod homoseksuelle i lærerembeder og støttede en genindførelse af dødsstraf.

Der er en vis skepsis over for, hvordan Kaczynski vil repræsentere Polen i EU, fordi han er meget proamerikansk og er modstander af et tættere europæisk samarbejde.

/ritzau/Reuters