Lovliggørelse af homoseksuelle ægteskaber i hele USA krænker ånds- og trosfriheden

USA's højesteret gav i en historisk afgørelse i sidste uge homoseksuelle par i hele landet lige ret til ægteskab, men indtil videre må parrene gå forgæves til giftefogeden i de socialt konservative delstater Texas, Louisiana og Mississippi

Det Hvide Hus var efter højesteretsdommen, der tillod homoseksuelle ægteskaber i alle USA's delstater, oplyst i regnbuefarver. Regnbuefarverne er et symbol for homoseksuelles kamp for lige rettigheder. -
Det Hvide Hus var efter højesteretsdommen, der tillod homoseksuelle ægteskaber i alle USA's delstater, oplyst i regnbuefarver. Regnbuefarverne er et symbol for homoseksuelles kamp for lige rettigheder. - . Foto: Gary Cameron/Reuters/Scanpix.

USA's højesteret gav i en historisk afgørelse i sidste uge homoseksuelle par i hele landet lige ret til ægteskab, men indtil videre må parrene gå forgæves til giftefogeden i de socialt konservative delstater Texas, Louisiana og Mississippi. Her begår lokale myndigheder nu krumspring for at forsøge at bevare definitionen af ægteskabet som værende ”en forening af én mand og én kvinde”.

At ændre definitionen af ægteskabet krænker religions- og åndsfriheden, mener flere politikere og meningsdannere, der raser over højesterettens afgørelse.

I Texas giver delstatens justitsminister, republikaneren Ken Paxton, giftefogeder ret til at nægte at udstede vielsesattester til homoseksuelle par med henvisning til deres religiøse samvittighed.

”USA's højesteret har igen ignoreret forfatningens ord og ånd til at fabrikere en rettighed, der ganske enkelt ikke eksisterer. Ved at gøre dette har domstolen svækket sig selv og svækket retssikkerheden, men den har intet gjort for at svække vores forpligtelse til at beskytte religionsfriheden,” skriver han i en erklæring, der også lover trodsige giftefogeder retshjælp i tilfælde af sagsanlæg fra homoseksuelle aktivister.

I Mississippi lover den republikanske leder af delstatens parlament, Philip Gunn, at beskytte ”kristne borgeres rettigheder” mod følgevirkningerne af højesterettens afgørelse.

”Som kristne skal vi sige sandheden med kærlighed. Men vi er ikke bange for at sige sandheden, selvom sandheden måtte være upopulær og ikke værdsat af den kultur, som omgærder os. Denne afgørelse står i direkte modsætning til Guds plan for ægteskabet, som den beskrives i Bibelen. Denne afgørelse er en meget klar trussel mod religionsfriheden,” siger Philip Gunn til avisen The Clarion-Ledger.

Højesterets afgørelse gælder kun borgerlige ægteskaber, og kirker og præster er ikke forpligtet til at vie homoseksuelle par. Mange fortalere for homoseksuelles ret til ægteskab betegner derfor det konservative ramaskrig over religionsfriheden som ude af trit med virkeligheden.

”Ingen har nogensinde forsøgt, eller vil forsøge, at tvinge nogen til at deltage i nogen homoseksuel vielsesceremoni. Der er ikke så meget som en fjern risiko for et 'totalangreb' på kristendommen i dette land,” skriver kommentator Andrew Rosenthal i avisen The New York Times.

Mange konservative kristne er imidlertid bekymrede for en glidebaneeffekt, hvor religiøse institutioner, enkeltpersoner og virksomheder mister deres ret til eksempelvis at afvise at hyre eller betjene homoseksuelle.

Flere republikanske præsidentkandidater støtter idéen om, at USA's højesterets lovliggørelse af homoseksuelle ægteskaber i alle delstater er et angreb på troende amerikaneres ret til at leve i overensstemmelse med deres religiøse overbevisninger.

Det gælder blandt andre den stærkt højrekristne Texas-senator Ted Cruz, der lover at gøre næste års præsidentvalgkamp til en kamp om værdier.

”Vores land blev bygget af mænd og kvinder, der flygtede fra religiøs undertrykkelse. Grundlaget for denne nations stiftelse var at opsøge et nyt land, hvor enhver af os kunne tilbede den almægtige Gud med vores hjerter, sind og sjæle, uden at regeringen stiller sig i vejen,” siger han i et interview med avisen Texas Tribune.

Nogle konservative meningsdannere går et skridt videre. Prædikanten Franklin Graham, der er formand for den evangelikale forening The Billy Graham Evangelistic Association, siger i et interview med Fox News, at højesteretten har forkastet bibelske sandheder og i stedet sanktioneret synd.

”Jeg er overbevist om, at Gud vil fælde dom over Amerika. Du gør bedst i at være klar, og du gør bedst i at være forberedt, fordi det kommer til at ske. Kristne vil blive forfulgt for deres standpunkt,” siger han til Fox News.