Konspirationsteoriernes frontfigurer udnytter frygt

Engang var de anonyme borgere. Nu har coronakrisen gjort plads i rampelyset til dem og deres teorier om jødiske sammensværgelser og vacciner, der dræber

Den veganske kogebogsforfatter Attila Hildmann, som blandt andet beskylder forbundskansler Angela Merkel for at planlægge et folkedrab med en kommende coronavaccine sammen med grundlæggeren af Microsoft, Bill Gates, var blandt de omkring 300 anholdte ved en demonstration i Berlin i lørdags. – Foto: Christian Mang/Reuters/Ritzau Scanpix.
Den veganske kogebogsforfatter Attila Hildmann, som blandt andet beskylder forbundskansler Angela Merkel for at planlægge et folkedrab med en kommende coronavaccine sammen med grundlæggeren af Microsoft, Bill Gates, var blandt de omkring 300 anholdte ved en demonstration i Berlin i lørdags. – Foto: Christian Mang/Reuters/Ritzau Scanpix.

Uden coronavirussen havde de formentlig levet en diskret tilværelse langt fra mediernes søgelys. Men takket være pandemien har ellers anonyme borgere skaffet sig en plads i rampelyset med teorier om globale sammensværgelser styret af Microsoft-milliardæren Bill Gates, den jødiske Rothschild-familie eller et verdensomspændende pædofilt netværk, der benytter virussen til at opnå verdensherredømme.

I spidsen for den seneste weekends protestdemonstrationer mod ”sundhedstyranniet” rundt om i Europa stod en række af disse nye såkaldte influencere, som er blevet konspirationsteoriernes nye mediestjerner.

I Storbritannien har den tidligere fodboldspiller David Icke skaffet sig berømmelse med en stribe bøger, der blandt andet promoverer antisemitiske teorier om en global jødisk sammensværgelse. Han var en af de til-jublede hovedtalere på Trafalgar Square i London i lørdags. Og i Tyskland står en 46-årig it-tekniker fra Stuttgart, Michael Ballweg, bag weekendens demonstration i Berlin med sin organisation Querdenken 711.

Navnet betyder ”at tænke anderledes”. Lignende protestorganisationer er opstået blandt andet i Duisburg, Dortmund og Köln, og Michael Ballweg planlægger nu at stille op til byrådet i Stuttgart ved det kommende kommunevalg i november.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han optræder jævnligt sammen med den veganske kogebogsforfatter Attila Hildmann, som var blandt de omkring 300 anholdte ved lørdagens demonstration i Berlin. Den 39-årige tyrkiskfødte berliner, som blev adopteret af tyske forældre, hævder på det sociale medie Telegram, at Hitler er ”en ren velsignelse sammenlignet med forbundskansler Angela Merkel”, som han beskylder for at planlægge et folkedrab med en kommende coronavaccine sammen med grundlæggeren af Microsoft, Bill Gates.

En anden konspirationsteoretiker, den tysk-iranske journalist Ken Jebsen, har haft over tre millioner seere til et indlæg på Youtube, hvor han fortæller, at Bill Gates manipulerer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, for at tjene penge på en coronavaccine.

Uanset hvor absurde disse teorier kan forekomme, tjener de til at skabe vished i en uvis tid, mener socialpsykolog Pia Lamberty, som har forsket i de tyske konspirationsteorier.

”I krisesituationer, hvor man føler, at man mister grebet og ikke kan påvirke tingenes gang, medvirker disse teorier til at strukturere verden. Man kan projicere sin angst over på komplotmagerne og skabe en heltehistorie om sig selv, hvorimod man ikke kan bekæmpe en virus,” siger Pia Lamberty til avisen Aachener Zeitung.

Samtidig begynder den amerikanske konspirationsbevægelse Qanon at brede sig i Europa.

Ifølge Qanon-bevægelsen er verden truet af en global sammensværgelse fra et pædofilt netværk, som den amerikanske præsident, Donald Trump, vil afsløre, så snart han er blevet genvalgt. Og i en ny rapport dokumenterer den London-baserede tænketank om ekstremisme og polarisering, ISD, at Tyskland, men også Storbritannien har udviklet sig til to af de mest modtagelige lande for Qanon.

Lørdagens storm på rigsdagsbygningen i Berlin blev ifølge tyske medier udløst af en new age-healer fra sydvesttyske Roetgen, kaldet Tamara K., som blandt andet råbte i mikrofonen foran parlamentet, at ”vi viser præsident Trump, at vi ønsker verdensfreden, og at bægeret er fuldt. Vi har fået nok. Vi har sejret!”. Også Attila Hildmann, der har 68.000 følgere på sin Telegram-konto, har appelleret til Donald Trump om at komme Tyskland til undsætning.

Ifølge det britiske dagblad The Guardian er Qanon-sider på Facebook dukket op i en række europæiske lande, deriblandt Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Italien.

”Det er et typisk amerikansk fænomen, men det breder sig i konspirationskredse over hele verden,” siger Jocelyn Raude, der forsker i sundhedspsykologi ved det franske institut for offentlig sundhed, EHESP.

”Højreekstreme og konspirationistiske kredse benytter de sociale medier meget effektivt til at kile deres artikler ind i almindelige brugeres nyhedsfiler, og de samarbejder internationalt. Og selvom de oprindeligt er opstået i USA, appellerer deres teorier om en global sammensværgelse langt ud over rent amerikanske kredse. De forstår at udnytte andre temaer, som modstand mod vaccine eller mod 5G-teknologien,” forklarer Jocelyn Rode.