Prøv avisen
Nyhedsanalyse

Kontroltabet, der bliver ved med at hjemsøge Angela Merkel

Sagen er så sprængfarlig, at Angela Merkel fra weekendens G7-topmøde i Canada udsendte en erklæring om det ”afskyelige drab” og anerkendte ”de ufattelige lidelser, som familien og ofret er blevet udsat for”. Foto: Sean Kilpatrick/AP/Ritzau Scanpix

Afvist asylansøgers formodede drab på en tysk, jødisk pige øger presset på kansler Merkel på et tidspunkt, hvor stor asylskandale i forvejen belaster hende

En 14-årig jødisk, tysk pige forsvinder og bliver meldt savnet af sin familie. Ni dage senere, den 1. juni, skriver hendes desperate mor et åbent brev til forbundskansler Angela Merkel på Facebook. Moderen beder om hjælp, fordi hun føler sig svigtet af politiets fodslæbende efterforskning i sagen. I sidste uge blev liget af den myrdede og voldtagede Susanna så fundet i Wiesbaden, samme dag som en rutineret Merkel under en parlamentarisk spørgetime i Berlin fik afværget at blive stillet til ansvar for en omsiggribende asylskandale, hvor korruptionsmistænkte asylmyndigheder i Bremen uretmæssigt skal have givet asyl til 1200 ansøgere, heraf mindst 46 islamister.

To sager, som umiddelbart ikke har meget med hinanden at gøre, men som de seneste dage har udviklet sig til at være politisk sprængfarlige for den kristendemokratiske kansler. Så sprængfarlige, at hun fra weekendens G7-topmøde i Canada udsendte en erklæring om det ”afskyelige drab” og anerkendte ”de ufattelige lidelser, som familien og ofret er blevet udsat for”. For drabssagen rammer lige ned i det kontroltab, som mange tyskere har følt, siden kansleren i efteråret 2015 med sit ”vi klarer den”-budskab lukkede op imod en million asylansøgere ind i landet.

Den mistænkte drabsmand, en 20-årig kurdisk iraker, fik nemlig afslag på tysk asyl i 2016, året efter at han var indrejst via Grækenland, men han formåede at blive i Tyskland efter at have anket afgørelsen. Ligesom den tunesiske terrorist og afviste asylansøger Anis Amri, der stod bag lastbilangrebet med 12 dræbte på julemarkedet i Berlin december 2016, var irakeren kendt af politiet. Og inden liget af den 14-årige Susanna blev fundet efter et tip fra en 13-årig afghansk teenager, undslap den formodede gerningsmand til Erbil i Irak sammen med sine forældre og seks søskende, selvom navnene i familiens papirer og flybilletter ikke stemte overens.

At de tyske myndigheder så i et overraskende effektivt samarbejde med de kurdisk-irakiske myndigheder hurtigt fik manden anholdt og sendt retur til Tyskland, hvor han i går blev fremstillet i grundlovsforhør, ændrer ikke det store ved det indtryk af kontroltab, som mange tyskere sidder tilbage med, og som asylskandalen fra Bremen også har fremmet. Nemlig at den stat, der med sit ofte nidkære bureaukrati plejede at have styr på situationen, lader sig trække rundt i manegen af kriminelle, afviste muslimske asylansøgere.

Det er det indtryk, som har hængt ved siden migrant-overgrebene i Köln nytårsnat 2016, og som det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD) med indvandringskritiske paroler ynder at slå politisk mønt på ved at kræve kanslerens afgang.

På papiret er der tale om det, der på tysk kaldes en ”Einzelfall”, et enkeltstående tilfælde. Og pigens jødiske baggrund havde ifølge politiets foreløbige efterforskning ikke betydning for forbrydelsen, hvilket den sigtedes tilståelse ifølge kurdisk tv ser ud til at bekræfte. Men da det er tredje gang, at en flygtning bliver sigtet for at have dræbt en tysk pige, er flygtningedebatten i Tyskland genantændt for fuldt blus.

I weekenden var der flere demonstrationer for og imod flygtninge på Susannas hjemegn, og ifølge en ny meningsmåling i avisen Bild am Sonntag har 49 procent af tyskerne mistet tilliden til Angela Merkel i flygtningepolitikken. Da hun kom hjem fra G7-topmødet i går, ville hendes indenrigsminister, Horst Seehofer, da også straks tale med hende om nye asylstramninger, som han præsenterer i morgen. Asylpolitikken er skærpet ad flere omgange, men Seehofer har et langt bedre blik for folkestemningen end kansleren og vil nu rette et øget fokus på de manglende udvisninger.

Foreløbig er der ikke flertal for at nedsætte et undersøgelsesudvalg i Forbundsdagen til at kulegrave asylskandalen fra Bremen, men Susanna-sagen kaster et nyt lys på fejl i asyladministrationen, og Merkel kan blive nødt til at bryde med sin afventende stil og erkende egne fejltagelser, hvis hun skal lykkes med at ride stormen af. Noget tyder på, at hun selv er opmærksom på dette. I aftes stillede den notorisk interviewsky kansler således pludselig op som eneste gæst i det mest sete politiske talkskow på tysk tv.