Prøv avisen

Kontroversiel britisk kampagne mod illegale immigranter

Læs dagens kronik, der udgør den anden af årets vindere i kronikkonkurrencen "Når virkeligheden overgår fantasien". Foto: Home Office.

Reklamer, der opfordrer udlændinge til at rejse hjem, splitter parterne i den britiske koalitionsregering

Rejs hjem eller bliv arresteret.

Budskabet er klart og tydeligt og måske for klart og tydeligt. De britiske indvandringsmyndigheder har sat en kampagne i gang, som skal få illegale indvandrere til at rejse hjem frivilligt.

Budskabet bliver blandt andet spredt på store reklameskilte, som er udstillet på varevogne, der kører rundt i bydele, der er kendt for at huse folk uden opholdstilladelse. På siden af vognen står, hvor mange illegale indvandrere, der blev arresteret den foregående uge i området. På reklamerne er der også telefonnumre, som illegale indvandrere kan kontakte, hvis de vil have hjælp til at rejse hjem.

Kampagnen er sat i gang af den konservative minister for indvandring, Mark Harper. Men den bliver mødt med kritik af blandt andre koalitionspartneren De Liberale Demokrater.

LÆS OGSÅ:Kontroversiel britisk kampagne mod illegale immigranter

Ordvalget minder om racistisk graffiti i 1970erne, siger Sarah Teather, partiets flygtningeordfører.

Lederen af De Liberale Demokrater, Nick Clegg, har også gennem sin talsmand kritiseret kampagnen:

Det vil kræve utrolig meget overtalelse, før vi finder de plakater passende og fornuftige, siger talsmanden ifølge avisen The Times.

Men Mark Harper forsvarer kampagnen, som han vil brede ud til hele landet.

Intet samfund, der opfordrer folk til at bryde loven, kan overleve. Men det er præcis, hvad vore kritikere beder os om. De siger, at vi ikke skal forsøge at overtale ulovlige indvandrere til at forlade landet, siger ministeren til avisen Daily Mail.

Foreløbig kører kampagnen i otte bydele i London.

Kampagnen bliver set som en del af De Konservatives forsøg på at vinde debatten om indvandringen tilbage, efter at uafhængighedspartiet UKIP har gjort store indhug i den konservative vælgerskare.

Kampagnen kommer samtidig med oplysninger om, at myndighederne ikke ved, hvor mange folk der rent faktisk er i landet. Hvor alle skal vise pas for at komme ind i Storbritannien, så registrerer myndighederne ikke, hvemder forlader landet. Dermed er omfanget af indvandringen til de britiske øer baseret på skøn og stikprøveinterview.

Andre konservative forsøg på at dæmme op for indvandring skaber også fnidder i regeringssamarbejdet. De Konservative vil kræve 3000 pund eller knap 26.000 kroner i sikkerhed fra visum-søgere fra udvalgte lande i Asien og Afrika. Noget, som De Liberale Demokrater er imod.

Andre læser lige nu