Kontroversielt indvandrerparti kan have hjulpet Sverigedemokraterne til magten

Partiet Nyans har fået stor opbakning i flere ”indvandrertætte” forstæder, hvor venstrefløjen er gået tilbage. Partiet, som vil forbyde koranafbrændinger, kan have afgjort søndagens valg til højrefløjens fordel

Partileder Mikael Yüksel uddeler valgbrochurer fra Partiet Nyans i Rosengård i Malmø forud for valget i søndags.
Partileder Mikael Yüksel uddeler valgbrochurer fra Partiet Nyans i Rosengård i Malmø forud for valget i søndags. . Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix.

Sverige er polariseret i hidtil uset grad. Sådan lyder konklusionen i flere svenske aviser efter søndagens rigsdagsvalg, hvor de fire borgerlige partier ved redaktionens afslutning fører med et enkelt mandat.

Men det er ikke kun fremgangen til Sverigedemokraterne – partiet fra den yderste højrefløj, som historisk har været holdt uden for indflydelse, men nu er landets næststørste – som skytset rettes mod.

Også Partiet Nyans, der i en række af Sveriges udsatte forstæder har fået mellem 15 og 30 procent af stemmerne, er nu genstand for ophedet debat.

”Partiet Nyans’ fremmarch er en langt større trussel mod det sekulære demokrati end et par ministerposter til Sverigedemokraterne. Det er i højeste grad et islamistisk parti med uhørt nære bånd til Tyrkiet,” skriver den borgerlige feministiske debattør Faw Azzat på Twitter.

Her blander også Carl Melin, forskningsleder hos den fagforeningsfinansierede tænketank Futurion og fremtrædende socialdemokratisk debattør, sig også:

”For mig er Sverigedemokraterne og Nyans samme sag. Aggressiv konservatisme, kvindehad, kvindeundertrykkelse, antisemitisme og homofobi. Begge partier er imod det liberale demokrati.”

Carl Melin repræsenterer desuden Socialdemokraterne i lokaludvalget i Haninge uden for Stockholm, og netop Socialdemokraterne er det parti, som ser ud til at have tabt stort på Nyans’ succes.

”Partiet Nyans er valgets store sensation. Vælgergrupper, som tidligere har stemt på Socialdemokraterne søger mod Nyans. På sigt indebærer det meget dårlige nyheder for S,” skriver Gøteborg-Postens Karin Pihl på lederplads.

Parti for muslimer

I en række udsatte områder som Rosengård i Malmø og Rinkeby ved Stockholm er Socialdemokraterne gået markant tilbage, mens Nyans har fået mange stemmer.

”Det er vælgergrupper i områder, hvor man normalt stemmer på Socialdemokraterne, så det kan absolut være tabte stemmer for Magdalena Andersson (socialdemokratisk partileder, red.),” siger statskundskabsprofessor Henrik Ekengren Oscarssson hos Sveriges Television, SVT, mens kollegaen Sofie Blombäck over for Aftonbladet fastlår, at Nyans ”meget vel kan have været forskellen mellem et mandats forspring til Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson”.

Et af de steder, hvor Nyans har fået omkring 30 procent af stemmerne, er netop i boligområdet Rosengård i Malmø, hvor en stor del af indbyggerne har udenlandsk baggrund.

”Jeg plejer at stemme på Socialdemokraterne, men denne gang stemte jeg på Nyans. De siger, at de vil hjælpe muslimerne,” siger Mohammed Eljechi til Aftonbladet og nævner specifikt den dansk-svenske Stram Kurs-leder Rasmus Paludans valgturné tidligere i år:

”Det er klart, at når muslimerne hører at et parti vil gavne dem, vælger de det. Det er også det eneste parti, som har sagt, at Paludan skal stoppes. De andre partier har ikke engang nævnt det.”

I Dagens Nyheter har partileder Mikael Yüksel – der i 2018 blev ekskluderet fra Centerpartiet på grund af påståede forbindelse til den højrenationalistiske tyrkiske gruppering De Grå Ulve – udtalt, at det burde regnes for en hadforbrydelse at krænke muslimernes profet og brænde Koranen.

Mange har iliberale værdier

Selvom Nyans har fået over 30 procent af stemmerne i visse områder, ser de ikke ud til at klare sig over spærregrænsen eller opnå repræsentation i nogen svenske kommuner. Alligevel vidner deres store opbakning i specifikke områder om en splittelse i det svenske samfund.

I Aftonbladet vurderer statskundskabsprofessor ved Gøteborgs Universitet Peter Esaiasson, at ”der findes store grupper i ’det andet Sverige’, som ikke er fast forankrede i det store svensk-svenske samfund”.  Han betegner fænomenet som ”etnicitets-stemmeafgivning”, og til Kristeligt Dagblad har ekstremismeforsker ved Forsvarshøjskolen Magnus Ranstorp tidligere betegnet Nyans som ”islamisk identitetspolitik”. Men hvad siger partiet selv?

I svenske medier har partileder Mikael Yüksel afvist alle spekulationer om forbindelser til ekstremisme og islamisme, og i et interview med Kristeligt Dagblad tidligere i år lød det sådan her fra Mikael Yüksel, der er født og opvokset i Tyrkiet som søn af en politiker fra det højrenationalistiske parti MHP:

”Vi er hverken et muslimsk eller religiøst parti. Vi er et parti for alle, men identitetspolitik er ikke forkert. Socialdemokraterne blev stiftet for at varetage arbejdernes interesser, Centerpartiet for bøndernes skyld og Sverigedemokraterne for at værne om den svenske identitet. Alt er identitetspolitik, men vi siger, at vi er et minoritetsvenligt parti."

Kritikerne kalder Nyans for islamister i fåreklæder, som vil grave kløfterne i Sverige dybere?

”Man vil både skræmme det svenske folk og forsøge at bilde dem ind, at her kommer nogle fæle islamister, der vil indføre sharia, så stem på Sverigedemokraterne for en sikkerheds skyld. Men det passer ikke. Se på vores partiprogram. Der kan du se, hvad vi står for. Vi snakker ikke om religion. Vi er ikke imamer, vi er politikere. Vi snakker om religionsfrihed. Det er menneskerettigheder. Der findes ingen grund til at være bange for at vi skulle have en skjult agenda eller ønske om at bedrive islamistisk politik,” siger Mikael Yüksel.

Ser man alene på Nyans’ partiprogram, findes ikke meget at løfte på øjenbrynet over. Men ifølge Sofie Löwenmark, der er journalist på det svenske netmedie Doku, der laver undersøgende journalistik om islamistiske miljøer, har partiet først og fremmest profileret sig på værdiladede sager.

”Man skal læse resultatet sådan, at de værdier, Nyans står for, står stærkt i visse dele af Sverige. Der er ikke noget at komme efter i deres partiprogram, men ser man på deres aktiviteter de senere år, har de stort set udelukkende profileret sig på ganske specifikke sager. De er modstandere af loven om æreskultur, som betyder, at man ikke kan opfostre sine børn meget religiøst. De er modstandere af, at islamiske skoler med ekstremistkoblinger bliver lukket. De er modstandere af den lovgivning, som gør det muligt for de sociale myndigheder at tvangsfjerne børn. De vil have blasfemilovgivning og forbyde karikaturer af profeten,” siger hun og fortsætter:

”De har stort set udelukkende slået sig op på spørgsmål, som handler om islam eller værdier, som majoritets-Sverige er imod. At Nyans får stor opbakning handler ikke om fattigdom men snarere, at iliberale værdier står stærkere i forstæderne, end mange havde troet. Og det er jo ikke så underligt, for de fleste indbyggere kommer jo fra lande, hvor den slags værdier er udbredte.”