Konversion giver prestige til katolsk kirke

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair konverterede i julen til den katolske kirke et forventeligt skridt, mener eksperter

Tidligere premierminister Tony Blair konverterede den 21 december 2007 til den katolske kirke. Her ses Tony blair sammen med pave Bennedict XVI i 2006. -
Tidligere premierminister Tony Blair konverterede den 21 december 2007 til den katolske kirke. Her ses Tony blair sammen med pave Bennedict XVI i 2006. -. Foto: OSSERVATORE ROMANO ARTURO MARI.

Det var ingen overraskende nyhed, at den tidligere britiske premierminister Tony Blair brugte julen til at konvertere til den katolske kirke. Den samme kirke, som både hans hustru og fire børn tilhører.

Men selvom det var ventet, så er det alligevel et scoop for den katolske kirke, at en så fremtrædende og offentligt kendt person konverterer, siger universitetslektor Peder Nørgaard-Højen, der er ekspert i den katolske kirke.

Han mener, at Tony Blair, som nu er fredsmægler i Mellemøsten for FN, EU, USA og Rusland, kan øge den interesse, der allerede er for den katolske kirke.

Peder Nørgaard-Højen er også enig med en række eksperter i, at Tony Blair ville have haft svært ved at konvertere, mens han var premierminister.

Englænderne er måske ikke meget troende, men de er meget traditionelle. Og nu har premierministeren været anglikaner siden Elizabeth I. Det kunne også have skabt problemer i forhold til Nordirland, hvor en varig politisk løsning mellem protestanter og katolikker var en af Blairs mærkesager, siger han.

Peder Nørgaard-Højen mener dog også, at Tony Blairs konversion måske antyder nye tider i England. Der er nemlig intet lovgivningsmæssigt til hinder for en premierminister med en anden tro end den anglikanske. Her er kun regenten bundet af protestantismen. Fornyelsen er så at sige allerede indtrådt med Gordon Brown, som er Blairs efterfølger. Han tilhører Church of Scotland, som er reformert.

I England er det premierministeren, som på regentens vegne udpeger biskopperne i den anglikanske kirke.

På den ene side kan statskirken i England blive styrket, når premierministeren ikke længere er en trosfælle, men blot en embedsmand. På den anden side kan det også styrke et opgør med statskirken, netop fordi englænderne er meget traditionsbundne, siger Peder Nørgaard-Højen.

I England er det ikke statskirke-problematikken, der har ledsaget Tony Blairs konversion, men spørgs-målet om i hvor høj grad Tony Blair har været en god katolik som premierminister, og om hvorfor han er konverteret.

Blandt andet mener en tidligere konservativ minister, som også er konverteret, at Blair har stemt imod kirkens lære ved flere lejligheder.

Han er gået imod katolsk lære flere gange. For eksempel i abortspørgsmål. Og mit spørgsmål nu er, om han har ændret mening, siger Ann Widdecombe.

Den kardinal for England og Wales, som konverterede Blair, Cormac Murphy-O'Connor, er ikke overraskende glad for at konvertere den tidligere premierminister.

Han har længe været regelmæssigt i kirke med familien, og i de senere måneder har han fulgt et undervisningsprogram for at forberede sig på en endelig konversion, siger kardinalen til BBC.

Den anglikanske ærkebiskop i Canterbury, Rowan Williams, har ønsket Blair en god åndelig rejse.

Tony Blair har altid været kendt for at være meget religiøs.

Til BBC siger Anthony Seldon, der har skrevet en biografi om Blair, at Blairs religiøsitet altid har haft stor indflydelse på hans beslutninger som politiker.

Han er et udpræget religiøst menneske. Troen fik ham ind i politik, ikke lange studier af Labours politiske program, siger Seldon.

Det er også velkendt, at Tony Blair bad, inden han besluttede at sende britiske soldater ind i Irak-krigen.

Det ville virke fint, hvis Blair havde været præsident i USA men i England frygtede Blair, at det ville få ham afskrevet som "en tosse".

Derfor vurderer samtlige eksperter også, at det var klogt at vente. En konversion har ikke samme betydning for en Mellemøstudsending, som for en premierminister.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk