Prøv avisen

Koptisk pave opfordrer til ro i Egypten

Den koptiske leder siger, at voldelige demonstrationer ikke er en kristen metode. Han vil have ro i Egypten

Egyptens koptiske pave Shenouda III opfordrer til ro, efter kristne demonstranter for tredje dag i trak stødte sammen med politiet. Urolighederne skyldes den bombe, som dræbte 21 koptere i en kirke i Alexandria nytårsdag.

- Jeg beder vores sønner om ro, da ro kan løse alle problemer, siger paven og tilføjer: "De slogans, som er blevet brugt af nogen, går imod alle værdier og manerer...og nogen har forsøgt at bruge vold, men vold er absolut ikke vores metode."

Det egyptiske politi er i højeste beredskab og har højnet sikkerhedsniveauet ved landets kirker op til den koptiske jul, som fejres fredag.

Demonstranter i Kairo kastede sten og flasker mod politiet og deres pansrede mandskabsvogne, da betjente forsøgte at blokere for en kristen march med tusindvis af deltagere. Politiets uropatruljer svarede igen med stenkast.

Demonstranter brændte desuden bildæk og kastede med sten mod biler i provinsen Qalubiya, hvor de blokerede en ringvej.

Koptiske kristne udgør cirka 10 procent af Egyptens 80 millioner store befolkning. De bliver med jævne mellemrum udsat for sekteriske angreb og klager over diskrimination.

Kristne skal blandt søge om godkendelse hos præsidenten, hvis de vil bygge en ny kirke.

Da demonstranter søndag stødte sammen med politiet, blev 45 betjente såret ved Sankt Marks katedral i Kairo, hvor den koptiske pave har sit hovedkvarter.

Sundhedsministeriet siger, at 27 andre kom til skade under urolighederne.

Det var angivelig en selvmordsbomber, som nytårsdag dræbte 21 kristne. Politiet siger, at det har tilbageholdt omkring 20 mennesker efter angrebet, men ingen er umiddelbart forbundet til terrorhandlingen.

Ingen grupper har indtil nu taget ansvaret for bomben.