Korrupte brasilianske præsidenter: Der var en, der var to ...

Brasiliens præsident, Michel Temer, er på anklagebænken i en række korruptionssager. Det er kun et spørgsmål om tid, før han bliver dømt, mener eksperter

Den folkelige opbakning til præsident Temer er faldet til under 10 procent ifølge de seneste meningsmålinger. –
Den folkelige opbakning til præsident Temer er faldet til under 10 procent ifølge de seneste meningsmålinger. – . Foto: Eraldo Peres/ritzau.

”Præsidenten og hans håndlangere skal bag tremmer, og så skal vi have ryddet op i Kongressen, før vi igen kan blive et land, som vi brasilianere kan være stolte af. Vores demokrati er i opløsning og vores tålmodighed brugt op.”

Sådan lyder det fra den 34-årige ingeniør Thiago Santana, der de seneste mange uger har brugt det meste af sin fritid på at arrangere demonstrationer imod Brasiliens skandaleramte præsident, Michel Temer.

Mængden af korruptionsskandaler, hvor Michel Temer er under anklage, tårner sig op for den upopulære præsident, hvis folkelige opbakning er faldet til under 10 procent ifølge de seneste meningsmålinger.

Michel Temer var i sidste uge i retten i forbindelse med en sag, hvor han har modtaget ulovlige kampagnedonationer forud for det seneste valg i 2014. På anklagebænken i samme sag var hans ærkerival og tidligere præsident Dilma Rousseff, der måtte forlade præsidentposten, efter at Michel Temer havde været med til fælde hende i en sag om pyntning af statsbudgettet, hvilket førte til, at han som vicepræsident kunne overtage rollen som landets leder.

I fredags faldt der dom i sagen, hvor Dilma Rousseff stod til at blive udelukket brasiliansk politik for altid, mens Michel Temer risikerede at skulle forlade præsidentpaladset, som han flyttede ind i sidste år i september. Men med dommerstemmerne fire mod tre klarede de begge akkurat frisag.

Men selvom Michel Temer er blevet frikendt, er der ingen grund til, at han lader champagnepropperne springe, mener flere eksperter, herunder Igor Gielow, der er politisk analytiker for den anerkendte avis Folha de Sao Paulo.

”Til trods for at Michel Temer ikke blev fældet i denne omgang, vil han blive dømt i en af de mange andre sager, der er i gang med at blive rejst imod ham. Skeletterne vælter ud af skabet, og det er kun et spørgsmål om tid, før bevisbyrden er så overvældende, at han tvinges til at gå af.”

Igor Gielow refererer blandt andet til den største korruptionsskandale i Brasiliens historie, der er under efterforskning. Her har en lang række politikere og erhvervsledere svindlet for over 30 milliarder kroner via det statsejede olieselskab Petrobras og stukket en stor del af pengene i egne lommer. Listen af anklagede tæller mere end hundrede tidligere og nuværende kongresmedlemmer samt topchefer og forhenværende præsidenter, deriblandt Lula da Silva. Flere politiske profiler er allerede idømt lange fængselsstraffe for at være involverede i sagen. Selv bedyrer Michel Temer fortsat sin uskyld og nægter at træde tilbage:

”Ligesom jeg blev frikendt i denne sag, vil jeg blive frikendt i alle andre sager, der rejses imod mig. Det her er et komplot, og sandheden skal nok komme frem. Jeg forsikrer den brasilianske befolkning og ikke mindst mine politiske fjender om, at jeg nægter at gå, fordi det ville være det samme som at indrømme, at jeg er skyldig,” sagde Michel Temer efter dommen.

Rettens afgørelse var en stor skuffelse for mange brasilianere, der anser Michel Temer som symbolet på korruption. Den omfattende korruption blandt Brasiliens elite er en stor del af forklaringen på, at Brasilien på femte år er inde i den værste økonomiske krise i landets historie, der har gjort store indhug i almindelige brasilianeres levestandard. Befolkningen kræver de ansvarlige dømt, og derfor har der været massive demonstrationer i ugerne op til retssagen. Blandt demonstranterne, der nervøst fulgte retssagen, er den 47-årige sygeplejerske Claudia Mendez.

”Jeg håbede inderligt at Michel Temer blev dømt denne gang. Men han skal snart på anklagebænken igen, hvor han forhåbentlig bliver dømt for en af hans mange forbrydelser mod befolkningen. Men først og fremmest kæmper vi for at få politikere, vi kan stole på, og retten til selv at vælge vores næste præsident, så vi ikke igen ender med en skurk som Michel Temer.”

Claudia Mendez hentyder til, at når og hvis Michel Temer tvinges til at gå af, ser det i øjeblikket ud til, at præsidentposten tilfalder vicepræsidenten eller en anden af Michel Temers trofaste støtter i regeringen. Derfor kræver hovedparten af brasilianerne nyvalg, så man ikke skal vente helt frem til slutningen af 2018, hvor det næste præsidentvalg skal finde sted.

Der har i månedvis været demonstationer mod den brasilianske præsident, Michel Temer. Han kom til magten i august 2016 efter at have været med til at vælte landets daværende præsident, Dilma Rousseff, på anklage om korruption. – Foto. Zeus/ritzau.
Der har i månedvis været demonstationer mod den brasilianske præsident, Michel Temer. Han kom til magten i august 2016 efter at have været med til at vælte landets daværende præsident, Dilma Rousseff, på anklage om korruption. – Foto. Zeus/ritzau. Foto: Wilton Junior