Prøv avisen

Korruption er Ukraines store svøbe

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, lovede for dem år siden at bekæmpe korruption effektivt, men efter fredelige revolutioner, folkelige opstande og blodbadet på Maidan-pladsen i 2014 er korruption stadig stærkt udbredt og et afgørende tema ved præsidentvalget. Foto: Sergei Gapon/Ritzau Scanpix

Ukraine ligger stadig nummer 120 på globalt korruptionsindeks efter årtiers kamp mod bestikkelse og aftalt spil, oplyser Transparency International.

Korruption er en kæmpe plage i Ukraines politiske liv, og for mange af vælgerne ved det igangværende præsidentvalg er det afgørende for, hvor de sætter deres kryds.

Blandt de 44 millioner indbyggere er der mange, som er skuffet over den siddende præsident, Petro Porosjenko, fordi han i sine fem år på præsidentposten ikke har levet op til løfter om at bekæmpe bestikkelse effektivt.

Efter fredelige revolutioner, folkelige opstande og blodbadet på Maidan-pladsen i Kijev i februar 2014 er korruption stadig stærkt udbredt, selv om den ene politiske leder efter den anden har erklæret krig mod bestikkelse og svindel.

I starten af 2014 fik den ukrainske befolkning et indblik i graden af korruption hos landets toppolitikere, da den daværende prorussiske præsident, Viktor Janukovitj, flygtede til Rusland, hvorefter alle kunne se, hvordan han havde levet i vild luksus i en kæmpemæssig privat bolig i en park, der blandt andet havde egen golfbane, zoologisk have, helikopterlandingsbane, indhegning med raceheste og en flydende festsal, der var bygget som en galeon.

Siden er der taget mange nye skridt for at bekæmpe korruptionen – først og fremmest er der oprettet en særlig domstol, der skal behandle sager om korruption.

- Dette er et vigtigt skridt på landets reformkurs og et signal om, at der bliver udvist beslutsomhed i kampen mod korruption. Det er en ny udvikling, som vil anspore økonomisk vækst, sagde både ukrainske og europæiske politikere, da domstolen blev oprettet sidste år.

Korruptionen er da også også faldet noget, men Ukraine ligger stadig som nummer 120 i et globalt korruptionsindeks fra Transparency International.

Det er betydeligt længere nede end i nabolandene Polen, Hviderusland, Slovakiet, Ungarn og Rumænien. Kun i et naboland er det værre: Rusland

Den tidligere ukrainske premierminister, Julia Timosjenko, som er en af de vigtigste rivaler til den siddende præsident, siger ikke kun, at den 53-årige Porosjenko har gjort for lidt i kampen mod bestikkelse. Hun siger, at han er korrupt.

I et interview med nyhedsbureauet AP har hun beskyldt præsidenten for at have beriget sig selv, og hun siger, at han betalt store beløb for at sikre sit genvalg.

- De har oprettet et korruptionsnetværk i hele landet, siger hun i interviewet.

Porosjenko afviser beskyldningerne og siger, at den 58-årige Timosjenko er den, som lyver stærkest og hurtigst af alle de opstillede kandidater.

Han tilføjer, at Timosjenkos politiske bevægelse for år tilbage startede en kultur med at bestikke sig til stemmer.

Den 41-årige komiker og aktivist Volodymyr Zelenskij, som har spillet præsident i en populær tv-serie, og som også er favorit til at vinde valget, har vundet sin popularitet på at komme med nye kraftige krigserklæringer mod korruptionen i det statslige system.

Hos nogle har det skabt håb, men i en stor del af den fattige befolkning, er der en udbredt desillusion og skepsis over for politikernes kamp mod korruption.

I dag er de store sektorer i Ukraine – navnlig inden for energi- og sværindustri – stadig kontrolleret af nogle får magtfulde oligarker.

/ritzau/