Korruption og separatisme kan koste Rajoy embedet

Det baskiske parti PVN støtter mistillidsdagsorden. Dermed er der flertal for, at Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, skal trække sig, skriver El Pais

Mariano Rajoy har været spansk regeringschef i syv år. –
Mariano Rajoy har været spansk regeringschef i syv år. – . Foto: AP/Ritzau Scanpix.

Mariano Rajoy vil helt sikkert ikke gå over i historien som en spradebasse. Nok snarere som den grå eminence, der med næb og kløer forsvarede Spaniens enhed over for separatister og nationalister.

Trods sin garderhøje skikkelse er det tydeligt, at Rajoy er galicier. For i det nordvestlige hjørne af Spanien skiller man sig ikke ud. Her taler man kun det nødvendige, lidt ligesom vendelboer eller vestjyder. Og Rajoy ville da nok også have passet bedre i den rolle, som han uddannede sig til, nemlig ejendomsregistrator, end som regeringschef.

Men det har han altså været i syv år, og nu kan han blive frataget posten, hvis socialistpartiet PSOE får flertal for sit mistillidsvotum mod regeringen ved en afstemning i parlamentet i morgen. I så fald bliver han tvunget fra posten, offer for korruption i sit eget parti og godt mørbanket af separatister og nationalister, der beskylder ham for at være et levn fra Franco-tiden.

Det er skæbnens ironi, at de små nationalistpartier i Catalonien og Baskerlandet kan komme til at afgøre Rajoys fremtid. Den konservative regeringschef har altid forsvaret Spaniens enhed og afvist indrømmelser til nationalisterne og separatisterne. Men det er især korruption i regeringspartiet, der har fået presset til at vokse mod Rajoy de seneste uger.

For nogle dage siden blev partiets tidligere kasserer Luis Barcenas idømt 33 års fængsel for at have ført et B-regnskab med en kasse med sorte penge fra private firmaer. I årene 1990-2008 væltede det ind med ulovlige millioner som tak for kontrakter til byggeri og andre projekter. Barcenas gemte en del af pengene til sig selv, men han hævder, at han har udbetalt det meste til fremtrædende medlemmer af partiet, deriblandt Mariano Rajoy selv. Det har regeringschefen dog afvist under en afhøring for et års tid siden.

Sagen om ulovlig finansieringer kun den sidste dråbe, der har udløst mistillidsvotummet. Igennem stort set hele Rajoys regeringsperiode fra 2011 til i dag har den ene skandale afløst den anden. Fremtrædende konservative eksministre er faldet på stribe, deriblandt den tidligere vicepremierminister Rodrigo Rato, der er under anklage for korruption, mandatsvig, skatteunddragelse med mere. Og i sidste uge blev den tidligere regeringstalsmand og beskæftigelsesminister Eduardo Zaplana anholdt, da han forsøgte at hvidvaske 10,5 millioner euro, som han havde fået i hænderne på illegal vis.

Da Mariano Rajoy har været formand for partiet siden 2004, betragtes det som noget nær umuligt, at han kan have undgået at kende til korruptionen. Alligevel forsvarer han både sin egen og partiets uskyld. Og under en parlamentsdebat i går beskyldte han socialisternes politiske ordfører Margarita Robles for ”tortur”, fordi hun har været med til at fremsætte mistillidsvotummet.

”De opfører Dem som en anden Torquemada,” sagde Rajoy med hentydning til chefen for den spanske inkvisition, der i det 16. århundrede var ansvarlig for tortur mod adskillige jøder, protestanter og andre ikke-katolikker.

Kampen mod separatismen har været endnu en møllesten om Rajoys hals. Især bebrejdes han for sin manglende vilje til at gå i dialog med separatisterne og nationalisterne for at forsøge at undgå, at Spanien splittes. Selv siger han, at han ikke har kunnet forhandle om Spaniens enhed, som ifølge forfatningen er ubrydelig. Men nogle iagttagere mener, at han har været for ubøjelig og brugt politistatsmetoder for at nedkæmpe separatisterne. Såsom da han sendte talstærkt politi til Catalonien for at slå ned på catalanske vælgere, der den 1. oktober sidste år stemte ved den ulovlige folkeafstemning om Cataloniens løsrivelse.

”Franco-tiden spøger stadig i Madrid”, lød det fra de mest kritiske røster. Og der er da næppe heller tvivl om, at de catalanske separatister og nationalister gerne ser en ny person på posten som Spaniens regeringschef.