Korsfæstet McJesus-figur har vakt oprør i Israel

En udstilling i den israelske by Haifa om religion og tro i en globaliseret verden domineret af forbrugskultur har vakt stærk kritik. Udstillingen omfatter en skulptur af en korsfæstet Ronald McDonald – burgerkæden McDonald’s maskot

Skulpturen ”McJesus” er i øjeblikket udstillet på kunstmuseet i Haifa i Israel som del af en udstilling om religion og tro i en verden domineret af forbrugskultur. Landets arabiske kristne har krævet skulpturen fjernet, fordi den efter deres mening krænker kristendommens helligste symbol. Det er nu aftalt, at den skal hænge bag en skærm. –
Skulpturen ”McJesus” er i øjeblikket udstillet på kunstmuseet i Haifa i Israel som del af en udstilling om religion og tro i en verden domineret af forbrugskultur. Landets arabiske kristne har krævet skulpturen fjernet, fordi den efter deres mening krænker kristendommens helligste symbol. Det er nu aftalt, at den skal hænge bag en skærm. – . Foto: Oded Balilty/AP/Ritzau Scanpix.

Det er muligt, at den smilende klovn Ronald McDonald har sin berettigelse som maskot og reklamefigur for den verdensomspændende burgerkæde McDonald’s, hvor klovnen har været en del af indretningen i mange burgerrestauranter, siden han blev opfundet i 1963. Men klovnen hører ikke hjemme på et kors i en direkte parallel til den korsfæstede Jesus, mener Israels kristne mindretal.

Landets arabiske kristne har krævet skulpturen ”McJesus” af den finske kunstner Jani Leinonen fjernet fra udstillingen Sacred Goods (Hellige varer) på Haifa kunstmuseum. Flere kristne kirkesamfund har protesteret mod McDonald- figuren på korset, og i fredags demonstrerede flere hundrede kristne foran museet. En demonstration, der udviklede sig voldeligt, da politiet brugte chokgranater og tåregas for at forhindre de utilfredse kristne i at trænge ind på museet, mens de til gengæld kastede sten tilbage. Tre betjente blev såret, skriver de israelske aviser.

Den melkitiske, græsk-katolske kirke har taget afstand fra volden, men kirken mener også, at der er tale om en hån mod det kristne samfund og forlanger, at skulpturen skal fjernes.

”Vi fordømmer udstillingen og den skade, som en institution, der formodes at tjene borgere af alle trosretninger, gør på kristendommens helligste symbol,” siger kirkeleder Agapious Abu Sa’ada til den israelske avis Ha’aretz.

Ifølge Ha’aretz er Agapious Abu Sa’ada vidende om, at den finske kunstner selv er kristen, men det ændrer ikke hans kritik.

”Det, der er passende for Europa og den kristne befolkning i Finland, er ikke passende for vores samfund og kan ikke mødes med forståelse,” siger han til Ha’aretz.

Det græsk-ortodokse patriarkat understreger i en udtalelse, at det respekterer ytringsfriheden og anerkender, at udstillingens formål er at kritisere et kapitalistisk samfund, der tilbeder penge og forbrugsvarer. Kirken støtter denne kritik, men ikke ved at vandalisere det helligste symbol i kristendommen.

Også den romersk-katolske kirke i Israel ønsker at få fjernet den korsfæstede Ronald McDonald.

”Denne brug af kristne symboler er et uacceptabelt angreb, og vi forlanger, at disse fornærmende genstande bliver fjernet øjeblikkeligt,” siger Wadia Abu Nasser, seniorrådgiver for Forsamlingen af katolske biskopper i Israel, med henvisning til ikke blot Ronald McDonald-figuren, men også Ken- og Barbie-dukker, der er fremstillet som henholdsvis Jesus og Jomfru Maria.

Jani Leionen selv ønsker heller ikke at være udstillet på Haifa kunstmuseum,dog af andre årsager. Han er medlem af bevægelsen BDS, der har til formål at støtte palæstinensernes kamp gennem forskellige former for boykot af Israel, og han ønsker ikke at have sine værker stående på et israelsk museum. Det har han forlængst fortalt udstillingens kurator, og det har han nu gentaget over for museet efter at have læst om protesterne, siger han til den israelske avis Jerusalem Post.

Museet henholder sig til, at de har fået lov til at udstille korset efter aftale med et finsk galleri.

Udstillingen i Haifa åbnede allerede i august, men det er først de seneste dage, at protesterne har taget fart – tilsyneladende fordi de kristne er utilfredse med, at der ikke bliver lyttet til deres kritik. En af fredagens demonstranter mente ifølge nyhedsbureauet Maan, at den israelske regering har været sen til at reagere, fordi der er tale om det kristne mindretal.

”Hvis de havde hængt en figur af Hitler op med en Tora-skriftrulle, ville den have gjort noget med det samme,” siger han til Maan.

Israels kulturminister Miri Regev kontaktede i torsdags, dagen inden de varslede demonstrationer, museet for at opfordre det til at fjerne ”McJesus”-skulpturen.

”Det savner gyldighed at vise foragt for religiøse symboler, der er hellige for mange af verdens troende, som en del af en kunstnerisk protest, og det kan ikke udstilles i en kulturinstitution, der er støttet af statsmidler,” skriver hun i et brev til museet.

Miri Regevs brev har siden selv udløst protester. Den israelske menneskerettighedsforening Acri har klaget til rigsadvokatens kontor og bedt det tydeliggøre over for ministeren, at hun ingen ret har til at blande sig i museets kunstneriske indhold.

”Ministerens trussel om at trække regeringens støtte til museet tilbage er grundløs. Budgetloven indeholder end ikke den mindste klausul om at forbyde fornærmende indhold af religiøse årsager,” skriver Acri.

I mellemtiden lader sagen om ”McJesus” at have fundet en mindelig løsning. Abu Sa’ada har sammen med flere andre religiøse ledere og repræsentanter fra Haifa kommune holdt møde med ledelsen for museet. De er blevet enige om, at en mulighed er at placere en skærm rundt om skulpturen, som umiddelbart vil afskære den fra at blive set. Et skilt skal advare om, at besøgende, der går bag skærmen, kan blive mødt af potentielt krænkende indhold.8