Kreationismen trives i USA

Trods domsafgørelser imod kreationisme trives et bibelsk syn på verdens oprindelse i USAs skoler

0At dinosaurerne levede side om side med mennesker, er noget af det, som gæsterne på The Creation Museum kan få at vide. Mellem 300.000 og 400.000 gæster besøger hvert år museet i den amerikanske delstat Kentucky. –
0At dinosaurerne levede side om side med mennesker, er noget af det, som gæsterne på The Creation Museum kan få at vide. Mellem 300.000 og 400.000 gæster besøger hvert år museet i den amerikanske delstat Kentucky. –. Foto: The Creation Museum.

Amerikanske domstole har gang på gang slået fast, at undervisning i bibelske forklaringer om verdens oprindelse ingen plads har i landets offentlige skoler. Ikke desto mindre trives kreationisme i de amerikanske klasseværelser, viser en ny landsdækkende spørgeundersøgelse blandt USAs biologilærere.

LÆS OGSÅ: Adam og Eva og dinosaurerne

Ifølge undersøgelsen fra et forskerhold fra Pennsylvania State University følger kun 28 procent af biologilærerne retningslinjerne fra USAs nationale forskningsråd om på ligefrem vis at præsentere eleverne for beviserne for evolutionslæren. 60 procent af lærerne træder en konfliktsky middelvej, hvor de hverken giver deres klare tilslutning til læren om evolution eller til dens uvidenskabelige alternativer, mens 13 procent aktivt promoverer kreationisme.

Amerikanske kreationister har igennem årtier forsøgt at udmanøvrere evolutionslæren til fordel for bibelsk baserede doktriner om verdens oprindelse og udvikling, og den nye undersøgelse overrasker ikke eksperter.

Kreationisterne er i klasseværelserne, og det er ikke kun i Syden, konstaterer Randy Moore, der er professor i biologi på Minnesota State University, i avisen New York Times.

I 2005 slog en forbundsdomstol i Pennsylvania fast, at det er forfatningsstridigt for offentlige skoler at undervise i religiøst funderede teorier om verdens oprindelse. Dette blev efterfulgt af andre juridiske nederlag for de amerikanske kreationister, som siden da har revideret deres taktikker og nu bruger kræfterne bredere ved blandt andet at støtte højrekristne politikere og at finansiere oplysningsinitiativer i form af eksempelvis bøger, internettiltag og museer.

nyholm@k.dk

Baggrund side 8