Krigen har frataget Yemen sin kritiske røst

Radiovært Sara Alzawqari samlede dagligt fire millioner lyttere, når hun satte samfundsproblemer i Yemen under lup. Nu hærger borgerkrigen i et land uden uafhængige stemmer

Radiovært Sara Alzawqari har revolutioneret radioen i Yemen med kritisk journalistik. Nu er hendes radioprogram lukket som følge af borgerkrigen i landet.
Radiovært Sara Alzawqari har revolutioneret radioen i Yemen med kritisk journalistik. Nu er hendes radioprogram lukket som følge af borgerkrigen i landet. . Foto: Leif Tuxen.

Den 26. marts vågnede den yemenitiske radiovært Sara Alzawqari op til en ubehagelig nyhed, da hendes mobiltelefon ringede. Venner og familie fortalte, at borgerkrigen var brudt ud, og at ingen fly længere afgik til hjemlandet. Sara Alzawqari var i London og skulle efter planen tilbage til Yemen netop den dag.

I dag er det tre måneder siden, og Sara Alzawqari er stadig ikke vendt hjem. I mellemtiden er situationen i Yemen blevet forværret. Civilbefolkningen lider under bombeangreb, grænserne er lukkede, telefonnettet er nede, og adgangen til vand, mad og medicin er dårlig.

For få år tilbage så fremtiden ellers noget lysere ud. Det arabiske, førhen todelte, lands stridende parter var i dialog om en fælles vision for Yemen, og Sara Alzawqari oplyste dagligt fire millioner lyttere med sit samfundssatiriske radioprogram ”Te med mælk”.

Med åbningen af Radio Yemen Times i 2012 havde Yemen fået den første radiostation, hvor der foregik en fri diskussion af landets problemer. I et land, hvor analfabetisme er udbredt, uddannede Sara Alzawqari borgerne med stor succes ved at behandle emner, der optog en bred skare af lyttere.

”Jeg brød reglerne ved at tale kritisk om alt det negative i samfundet. Uanset om det handlede om korruption, hæren, politiske partier eller religiøse grupper, diskuterede jeg problemstillinger på en satirisk måde og i et andet sprog end det, der er normen i Yemen.

Det var en sund platform, hvor mennesker fra alle samfundslag lyttede med og blev eksponeret for andre synspunkter end dem, de var vant til,” siger den 28-årige radiovært under et besøg i København.

Da borgerkrigen brød ud, besluttede bestyrelsen for Radio Yemen Times at lukke radioen, indtil krigen slutter. Samtidig har houthi-bevægelsen taget kontrollen med de øvrige medier, ligesom bevægelsen gradvist har taget kontrol med store dele af Yemen.

Derfor opholder den yemenitiske radiovært sig nu i Saudi-Arabien, hvor også Yemens præsident, Abd-Rabbuh Mansour Hadi, befinder sig. Hadi var manden, der stod i spidsen for den nationale fredsproces, der skulle forene Yemens grupperinger, som efter det arabiske forår og det gamle styres fald har kæmpet om magten.

Det var utilfredshed med fredsprocessen, der fik houthi-bevægelsen til at rykke frem mod hovedstaden, Sanaa, og tvinge præsidenten på flugt.

Lige nu ved Sara Alzawqari ikke, hvornår det er muligt at vende tilbage, men en ting er sikker: Radioen skal i luften igen.

”Der er brug for nogen, som kan fortælle objektivt om tingenes tilstand i Yemen. De medier, der er i landet lige nu, promoverer had og vold. Og når så mange i Yemen ikke kan læse, er den information, de får i radioen, den eneste, der er,” siger hun.

Det har været en øjenåbner for Sara Alzawqari at se, hvor magtfuldt radiomediet er. Hun fortæller blandt andet, hvordan radioen mobiliserede et stort samfundsengagement, da en blodbank i Yemen på et tidspunkt manglede donorer.

På opfordring fra radioværten mødte uventet mange op foran blodbanken for at afgive blod, og det tog flere uger for blodbanken at komme igennem arbejdet med donationerne. Den aktivistiske form for radio har også ført til, at en politiker i hovedstaden blev afskediget, fordi han løj i æteren.

”Det er lidt angstprovokerende at komme ud til så mange hver dag. Jeg følte et stort ansvar, når jeg sagde noget i radioen, da det påvirker befolkningen så meget. Jeg gjorde mit bedste for ikke at tage parti, men altid forholde mig kritisk og være uafhængig,” siger Sara Alzawqari, der fortæller, at radiostationen er blevet mødt af trusler og krav om at stoppe bestemte programmer.

Der var 15 private radiostationer i Yemen og syv nye på vej, da krigen brød ud. Det giver Sara Alzawqari et håb om, at flere uafhængige stemmer vil blive hørt i Yemen, når krigen engang er overstået.

Derfor vil den populære radiovært heller ikke nøjes med kun at vende tilbage til jobbet ved mikrofonen. Hun har større og mere ambitiøse mål, fortæller hun.

”Jeg ønsker, at flere uafhængige medier skal åbne. Så hvis krigen stopper, vil jeg gøre, hvad jeg kan for at åbne så mange uafhængige medier som muligt. Vi er de eneste, og det er ikke nok. Der skal skabes flere uafhængige stemmer, så det ikke kun er houthi-bevægelsen, der fortæller en ensidig sandhed om Yemen,” siger hun.