Prøv avisen
Interview

Krigen i Syrien gør kvinden til det store offer

De syriske flygtninge bor ofte endog meget tæt sammen - og det kan ende i vold. Her er det en syrisk familie, der tidligere i år rykker sammen om brændeovnen i Bekaa-dalen i Libanon. Foto: Lucie Parsaghian

Når flygtninge bliver stuvet sammen i små telte med fem andre familier, går mændenes frustrationer ud over kvinderne og ender ofte i vold

Krigen i Syrien er ikke blot årsag til det største antal flygtninge siden Anden Verdenskrig. Den er også skyld i, at der parallelt med flygtningestrømmen er opstået et stort problem med vold mod kvinder. En tendens, der er stigende, siger Dan Baker, humanitær specialist i FN's Befolkningsfond, UNFPA, med særligt fokus på Syrien, Jordan, Libanon, Irak og Tyrkiet.

Dan Baker har netop været i Danmark for at orientere Udenrigsministeriet om situationen for de syriske flygtninge. Han peger på, at især mange børn og kvinder har et særligt behov for beskyttelse og hjælp, fordi krigen også har fået volden mellem kønnene til at eskalere.

For det første bruges vold og voldtægt som et krigsvåben af blandt andet Islamisk Stat. Men på grund af de svære vilkår i Syrien og som flygtning er vold i hjemmet eller vold mellem ægtefolk også en stigende tilbøjelighed.

”Når en familie er tvunget til at leve i et telt med fem andre familier, og mændene i familien intet arbejde har, bliver de stressede og føler, at de ikke kan beskytte deres familie. Det betyder, at spændingerne i familien stiger, og kvinder og børn bliver ofte ofre for dette,” siger Dan Baker.

Han peger også på, at der har været en enorm stigning i antallet af piger, der bliver gift, før de er 18 år. I Syrien er det lovligt at blive gift, når man er 16 år, men det sker, at piger helt ned til 13-årsalderen bliver gift.

”Selvom familier undslipper flygtningelejrene, er de ikke sikre på, at de kan beskytte deres døtre og frygter, at de kan blive udsat for voldtægt. Forældrene føler, at de beskytter deres piger ved at få dem gift i så ung en alder som muligt,” siger Dan Baker.

Han forklarer, at det i sig selv også er vold mod kvinder, fordi pigerne dermed bliver gjort til barnebrude, og at det desuden ofte følger, at de bliver gravide, selvom deres kroppe ikke er i stand til at klare en fødsel.

Ifølge Dan Baker ser tilværelsen for syrere meget forskellig ud. I eksempelvis hovedstaden, Damaskus, går livet mere eller mindre videre som før krigen trods høj arbejdsløshed og vanskelig økonomi. Her bærer cirka halvdelen af kvinderne ikke tørklæde, indbyggerne har en mindre konservativ tilgang til traditioner og er veluddannede. Andre steder som eksempelvis i Aleppo i det nordlige Syrien er bomber og krig hverdag for befolkningen, der kæmper for at holde sig i live.

Til spørgsmålet om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre at ændre noget som helst i et land, der er så dybt krigshærget, medgiver Dan Baker, at det også er en tanke, han gør sig i ny og næ.

”Men jeg er dog sikker på, at vi kan gøre en forskel. Vi kan give ydelser til mennesker i nød, eksempelvis til en kvinde, der lider under vold. Vi kan tilbyde hende hjælp til at håndtere sin familiesituation, undervise hende i at forhandle, give hende rådgivning og tilbyde hende levebrød, så hun kan forsørge sig selv, hvis det er nødvendigt. Vi arbejder også langsigtet med at ændre holdninger, og det kommer ikke til at ske i morgen, men det kan lade sig gøre. Tilbage i 1999, da UNFPA var til stede under krisen i Kosovo, var kønsbaseret vold ikke på toppen af dagsorden, men i dag er det blandt de højeste prioriteter, og der er kommet en fælles erkendelse af, at problemet eksisterer,” siger han.

Omkring 7,6 millioner mennesker er fordrevne inden for Syriens grænser og næsten fire millioner flygtninge uden for Syrien. Når flygtningene ankommer til en af flygtningelejrene, har de som oftest intet med sig og har ikke tilladelse til at arbejde. De er derfor dybt afhængige af hjælp på et niveau, der handler om liv og død, fremhæver Dan Baker.

Den 28. marts er der donorkonference i Kuwait, hvor landene skal diskutere, hvad de stiller op med borgerkrigen i Syrien, og i hvilket omfang de fortsat vil sende penge til de mange flygtninge og befolkningen i Syrien.