Krigsarkiver forsvundet i forsvaret

Militære rapporter fra en central periode i krigene i det tidligere Jugoslavien er sporløst forsvundet fra Forsvarets arkiver

Krigsrapporter fra det tidligere Jugoslavien ser ud til at være forsvundet.
Krigsrapporter fra det tidligere Jugoslavien ser ud til at være forsvundet.

Et arkiv med indberetninger fra danske enheder, der i midten af 1990'erne var udsendt for at sikre fred i det tidligere Jugoslavien, er sporløst forsvundet fra Hærens Operative Kommando (HOK). Materiale fra mindst otte måneders rapportering til HOK med førstehåndsskildringer fra de danske soldater af udviklingen i det krigshærgede område mangler i arkiverne.

Sådan lyder meldingen fra HOK, efter at Kristeligt Dagblad har søgt om aktindsigt i enkelte af rapporterne. De forsvundne arkiver dækker perioden fra 14. juni 1994 til 16. februar 1995. En periode, som den krigsforbrydertiltalte tidligere bosnisk-serbiske politiske leder Radovan Karadzic har sat store ressourcer ind på at få oplysninger om. Karadzic vil sandsynligvis bruge oplysningerne til at underbygge sin egen version om krigen, når han får fri taletid under sit forsvar ved det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, ICTY, i Haag, hvor han blandt andet står tiltalt for folkemord. En version, som givet vil vinde gehør blandt store dele af befolkningerne i Serbien, Bosnien og Kroatien.

"Vi ved ikke, hvad der er sket med dokumenterne og derfor har vi nu sat en undersøgelse i gang, som kan klarlægge, hvad der er sket. Normalt har vi styr på vores arkiver. Og jeg er ikke vidende om, at der skulle være andre ting, der er forsvundet hos os," siger presseofficer i HOK, Kim Grünberger.

De forsvundne dokumenter tæller både daglige situationsrapporter, månedsrapporter og rapporter om særlige forhold. De handler blandt andet om parternes overholdelse af våbenhvile, om danske kampvogne i ildkamp, om forhandlinger med lokale politikere, om patruljer, observationsposter, de lokale soldaters kampmoral og om civile flygtninge, sårede og døde. Rapporterne, som blev sendt hjem til Danmark, skulle blandt andet holde regeringen og Folketinget orienteret om krigen, der foregik i Europas baghave.

Inden HOK meddelte Kristeligt Dagblad, at ansøgningen om aktindsigt i dokumenterne ikke kunne imødekommes, fordi de var en del af de forsvundne arkiver, havde HOK spurgt Forsvarets øverste koordinerende og styrende myndighed, Forsvarskommandoen, om de eventuelt skulle ligge inde med kopier af arkiverne fra tiden i Jugoslavien. Men heller ikke Forsvarskommandoen har kunnet finde de pågældende arkiver.

Hos statens Rigsarkiv, der har ansvaret for at tilse, at danske myndigheder overholder arkivloven, så man sikrer, at forskere og historikere har materiale at skrive fremtidens historiebøger efter, understreger man, at dokumenterne er så vigtige, at de skal bevares.

"Det, som Forsvaret har sendt hjem fra krigene i Jugoslavien, er klart bevaringsværdigt i henhold til både gældende og tidligere bestemmelser om bevaring og kassation af Forsvarets arkivalier. Det har Hærens Operative Kommando også selv tilkendegivet over for os, at de er opmærksomme på," siger arkivchef Kirsten Villadsen Kristmar.

Ifølge arkivloven har danske myndigheder pligt til at have overblik over deres dokumenter, som de i øvrigt skal opbevare sådan, at de ikke bliver beskadiget. HOK vedstår sig også ansvaret, selvom man ikke ved, hvordan de otte måneders indrapporteringer er forsvundet.

"Arkiverne er vores ansvar. Men vi er jo ikke et historisk foretagende. Vi beskæftiger os med fremtiden," siger presseofficer Kim Grünberger.

stubbe@k.dk