Prøv avisen

Krim erklærer sig uafhængigt

Ukraines flygtede præsident Viktor Janukovitj taler under en pressekonference i Rostov i Russia d. 11. marts 2014. Yanukovych sagde, at han forventer at vende tilbage til sit embede. Foto: Oleg/ Denmark

Ukraines afsatte præsident Viktor Janukovitj vil vende tilbage til sit embede i Kijev

Viktor Janukovitj regner med, at han snart er tilbage som præsident i Ukraine. Det sagde han i hvert fald i går på en kort pressekonference i Rostov ved Don i Rusland, mens udviklingen i hans land fortsatte i nye retninger.

Så snart omstændighederne tillader det og jeg er sikker på, at der ikke er så længe at vente så vil jeg uden tvivl vende tilbage til Kijev, sagde han ifølge de internationale nyhedsbureauer.

Den 63-årige politiker havde samme budskab for halvanden uge siden. Men der skimtes fortsat ikke lys forude for Janukovitj, som parlamentet har afsat.

Der er i stedet udskrevet præsidentvalg til den 25. maj, men det valg, sagde Janukovitj, er ulovligt. Han vil ikke acceptere resultatet.

Janukovitj, der flygtede under voldsomme uroligheder i Ukraines hovedstad, Kijev, i februar, beskylder de nye magthavere for at være skyld i, at halvøen Krim kan ende på russiske hænder.

LÆS OGSÅ:
Kold fred: Vi er på vej mod en farligere verden

Indbyggerne på Krim skal på søndag ved en folkeafstemning afgøre, om Krims flag fremover skal være russisk. Men allerede i går erklærede Krims lokale styre halvøen for uafhængig, hvilket skal skabe de juridiske rammer for, at Krim kan blive en del af Rusland.

Ifølge presseafdelingen hos lokalstyret vil selvstændigheden træde i kraft efter folkeafstemningen.

I går mærkede både Krims indbyggere og omverdenen atter, at de lokale ledere er ved at vende op og ned på de politiske og geografiske forhold. Krims største lufthavn aflyste alle indkommende fly, men adskillige fly, der var på vej til Krim fra Ruslands hovedstad, Moskva, fik lov til at lande.

I øvrigt har Janukovitj ifølge Itar-Tass også følt sig kaldet til at irettesætte USAs regering.

Det sker, skrev det russiske nyhedsbureau, på grund af en melding om, at USA vil støtte Ukraine med en milliard dollar omkring 5,5 milliarder kroner.

Janukovitj beder ifølge Itar-Tass Kongressen i USA om at se nærmere på det fungerende styre i Ukraine.

USAs love forbyder enhver finansiel støtte til et land, hvis præsident er blevet kuppet fra magten, lyder det fra Janukovitj.