Krise i Nordirland kan føre til fornyet direkte styre fra London

Uforsonlig retorik i Nordirland giver dystre udsigter for nyt regerings- samarbejde efter nyvalg

Martin McGuinness (billedet) fra det katolske Sinn Fein trådte mandag tilbage i protest mod førsteminister Arlene Foster fra det protestantiske unionistparti DUP, Democratic Unionist Party, hvilket vil føre til valg i Nordirland.
Martin McGuinness (billedet) fra det katolske Sinn Fein trådte mandag tilbage i protest mod førsteminister Arlene Foster fra det protestantiske unionistparti DUP, Democratic Unionist Party, hvilket vil føre til valg i Nordirland. Foto: Peter Morrison/AP.

Nordirland står over for sin største krise, siden de gamle katolske og protestantiske fjender fra borgerkrigen for 10 år siden sagde ja til at indgå et regeringssamarbejde.

Det er situationen, efter at førsteviceminister Martin McGuinness fra det katolske Sinn Fein mandag trådte tilbage i protest mod førsteminister Arlene Foster fra det protestantiske unionistparti DUP, Democratic Unionist Party, hvilket vil føre til valg i Nordirland.

Ifølge John Garry, professor i politisk adfærd ved Queen’s University Belfast, er nedkølingen i forholdet så alvorlig, at det kan føre til en tilbagevenden til de tider, hvor regeringen i London regerede over Nordirland, fordi de stridende parter ikke kunne samarbejde.

”Et valg vil ganske enkelt føre til en langvarig periode med forhandlinger, hvor Sinn Fein vil forsøge at få indrømmelser fra DUP, men hvor DUP vil hade tanken om at danse efter Sinn Feins pibe. Når vi tager den forventede uforsonlighed i betragtning, så kan vælgerne få noget, som de kender alt for godt; direkte styre fra London,” skriver John Garry i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

Det er en tanke, som DUP allerede leger med, og som unionistpartiet bruger til at presse Sinn Fein.

”Min fornemmelse er, at vi står over for en længere periode med direkte styre, for jeg kan ikke se, at disse problemer bliver løst på kort sigt,” siger parlamentsmedlemmet Jeffrey Donaldson til The Irish News.

Men hvor unionisterne, som netop går ind for unionen med Storbritannien, ikke ser det store problem i at blive regeret fra London, så er det en rød klud i ansigtet for Sinn Fein. Partiet beskylder DUP for at forbryde sig mod principperne i Langfredagsaftalen, som skabte grundlaget for et politisk samarbejde mellem de gamle nordirske fjender.

”Vi vil ikke se nogen genindførelse af direkte britisk styre i Nordirland. Det handler om at leve op til Langfredagsaftalen og bringe en ende på den korruption, som vi ser,” siger partiets organisatoriske formand Declan Kearney til BBC.

Med korruption henviser han til den primære grund til sammenbruddet.

Den nuværende førsteminister Arlene Foster fra DUP var som erhvervsminister ansvarlig for et nu kontroversielt program, som skulle give virksomheder incitamenter til at skifte fra fossile brændstoffer til bioenergi. Men der var ingen øvre grænse for, hvor meget virksomheder kunne få i kompensation, og udgifterne er løbet løbsk.

Det har fået Sinn Fein til at kræve, at hun træder tilbage, hvilket hun har nægtet.

Ved selv at træde tilbage har Martin McGuinness leveret et politisk benspænd mod førsteministeren, fordi aftalen om magtdeling siger, at de to største partier skal dele regeringssamarbejdet, og den eneste løsning er derfor et nyvalg.