Krise rammer selve kernen hos Facebook

Facebooks fundament bygger på indsamling af data. Derfor er det alvorligt, når informationer om 50 millioner brugere ender i forkerte hænder.

Facebook har over to milliarder brugere på verdensplan, men de seneste dage har mange vendt tomlen ned over for det sociale medie, fordi et omstridt firma har kunnet høste brugeres personlige oplysninger.
Facebook har over to milliarder brugere på verdensplan, men de seneste dage har mange vendt tomlen ned over for det sociale medie, fordi et omstridt firma har kunnet høste brugeres personlige oplysninger. Foto: Reuters/Dado Ruvic

Facebook er i strid modvind.

Det skyldes, at 50 millioner Facebook-brugeres personlige data fejlagtigt er kommet i hænderne på et firma, der var tilknyttet Donald Trumps valgkampagne i 2016.

* Hvad er der sket?

Facebook gav i 2014 en forsker lov til at indsamle brugeres personlige data. Det skete gennem en personlighedstest, som 270.000 primært amerikanske brugere tog. Gennem testen gav de også lov til, at der kunne indsamles oplysninger om deres venner på det sociale medie.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge Facebook skete det i forskningsøjemed og i tråd med de daværende regler. Men aviserne The New York Times og The Observer har afsløret, at forskeren har videresolgt informationerne til det private analysefirma Cambridge Analytica.

* Hvad er problemet?

Størstedelen af Facebooks forretning er bygget op om at indsamle data om brugernes gøren og laden og udnytte de data til annoncering. Derfor er Facebook afhængigt af, at brugerne kan stole på, at deres oplysninger ikke ender i de forkerte hænder.

Det er det, den aktuelle sag sætter spørgsmålstegn ved.

Facebook har oplyst, at firmaet blev ført bag lyset af forskeren, der videregav oplysningerne. Da man i 2015 fandt ud af, at det var sket, blev personlighedstesten fjernet fra Facebook, der siger, at man efterfølgende blev forsikret om, at Cambridge Analytica slettede informationerne.

Det har Cambridge Analytica dog ikke gjort ifølge medierne bag afsløringen.

* Hvad kan Cambridge Analytica bruge data til?

Firmaet kan bruge informationer om, hvad Facebook-brugere "synes godt om", klikker på, og hvor de opholder sig til at lave meget målrettet annoncering og dermed bedre påvirke eksempelvis vælgere op til et valg.

Forskning har vist, at når folks Facebook-opførsel bliver analyseret af en avanceret computer, så kan man finde sammenhænge, der ellers er svære at se. Eksempelvis kan ens livret sige noget om, hvor intelligent man er.

Cambridge Analytica har arbejdet for Donald Trumps valgkampagne i 2016 og har haft Steve Bannon, Trumps tidligere toprådgiver, i ledelsen.

* Er de løsslupne data blevet brugt til at få Trump valgt?

Det vides ikke med sikkerhed. Cambridge Analytica har afvist, at det skulle være tilfældet.

* Hvilke konsekvenser har sagen haft?

Topchefen i Cambridge Analytica er blevet suspenderet, efter at han på skjulte optagelser har pralet med, at firmaet spillede en stor rolle i at sikre Trump præsidentposten, og at man gerne bruger meget beskidte midler for at hjælpe kunder.

Cambridge Analytica har iværksat en uafhængig undersøgelse af brugen af Facebook-data. Facebook har også indledt en undersøgelse.

Myndigheder på begge sider af Atlanten gransker desuden sagen, og det britiske parlament har indkaldt Facebook-topchef Mark Zuckerberg til at svare på spørgsmål.

* Hvad kan man gøre for at beskytte sine oplysninger?

Hvis man har en profil på Facebook, kan man justere sine privatindstillinger. Under indstillinger er det også muligt at forhindre andre apps i at udnytte ens Facebook-data. Men hvis man slet ikke vil give Facebook nogen oplysninger, så må man slette sin profil.

/ritzau/