Krisen bremser indvandring til Spanien

Indvandringen til Spanien er faldet drastisk i den første halvdel af året. Nedgangen tilskrives finanskrisen og de dystre udsigter på jobmarkedet i Spanien

Spanien har EU's højeste arbejdsløshed. Manglen på job har ført til et dramatisk fald i antallet af udlændinge, der søger til Spanien for at skabe sig en fremtid der. -
Spanien har EU's højeste arbejdsløshed. Manglen på job har ført til et dramatisk fald i antallet af udlændinge, der søger til Spanien for at skabe sig en fremtid der. -. Foto: Sergio Perez.

Modsat lande som Grækenland, Italien, Cypern og Malta har der været stille om indvandringen til Spanien i år. Det er tyndet ud i de velkendte billeder af tætpakkede joller, der ankommer til De Kanariske Øer.

Helt uhørt registrerede myndighederne slet ikke nogen ankomster til øgruppen i Atlanterhavet i næsten tre måneder i foråret, og indtil slutningen af juni var antallet 64 procent lavere end i den samme periode sidste år. Der er tale om det laveste antal siden år 2000.

Tendensen ses ikke kun i ankomsterne til De Kanariske Øer. Antallet af både lovlige og ulovlige immigranter, der søger til Spanien, er faldende. Årsagen skal først og fremmest findes i den økonomiske krise og den hastigt voksende arbejdsløshed i landet, vurderer eksperter.

- Der er en klar sammenhæng mellem den svære situation på jobmarkedet og faldet i indvandrere, der kommer til Spanien. Spanien er ikke længere det eldorado, det var for indvandrerne for bare et par år siden. Nedgangen mærkes bredt, men især i de store grupper fra Afrika, Latinamerika og lande som Bulgarien og Rumænien, der har stået for det meste af indvandringen de senere år, siger Carmen González-Enríquez, seniorforsker ved forskningscentret Real Instituto Elcano i Madrid.

Hun tager dermed klart afstand fra den socialistiske indenrigsminister Alfredo Pérez Rubalcabas udtalelser for nylig om, at der ikke er nogen forbindelse mellem krisen og det faldende antal joller, der når de spanske kyster. Det samme gør man i Spaniens største fagforening Comisiones Obreras, CC.OO.

- I takt med at der er færre og færre job på markedet, kommer der også færre indvandrere. Krisen har fået dem til at tænke sig om en ekstra gang, siger Paloma López, der er ansvarlig for immigrationsområdet i CC.OO.

Hun betegner nedgangen som en naturlig udvikling.

- Grunden til, at indvandrerne kom til Spanien for et par år siden, var den boomende økonomi, der betød, at der var job til alle. Sådan er det ikke længere, og folk er generelt ganske velinformerede om situationen. De får hele tiden nyheder gennem uformelle netværk som familie og venner eller gennem medier og internet, siger Paloma López.

Spanien er hårdere ramt af krisen end de fleste andre lande i Europa. På bare et år er der kommet 1,2 millioner nye arbejdsløse i Spanien, så det samlede antal i dag ligger på omkring 3,6 millioner. Det svarer til en arbejdsløshed på 18,7 procent - den højeste i EU - ifølge EU's statistiske kontor, Eurostat.

De hårdest ramte sektorer er byggebranchen, hotel- og restaurationsbranchen og den private plejesektor. Alene i byggebranchen, der tidligere var motoren i den spanske økonomi, er 600.000 job forsvundet i det seneste år. Det er samtidig de tre brancher, hvor flest indvandrere har været beskæftiget, mens det gik godt, og der er over en halv million indvandrere blandt de nye arbejdsløse. I alt er der i dag en arbejdsløshedsprocent på 27 blandt de registrerede indvandrere.

Alt dette har haft en afskrækkende virkning på andre håbefulde. Strømmen er dog ikke aftaget helt.

- Krisen har også ramt i hjemlandene og mange steder meget hårdere end her. For mange mennesker er det derfor stadig bedre at komme til Spanien og få mad og støtte fra hjælpeorganisationerne end at blive hjemme.Så der vil stadig være brug for både grænsekontrol og hjemsendelsesaftaler, siger Carmen González-Enríquez.

I alt er 3300 personer blev taget på vej til de spanske kyster i år. Mindst 60 personer er døde i forsøget.

mlarsen@kristeligt-dagblad.dk