Kriserne hober sig op: Joe Bidens hvedebrødsdage er forbi

USA har i 11. time afværget en gældskrise, men efter knap ni måneder ved magten er præsident Joe Biden konstant under pres

Mange af problemerne kredser om én ting: coronapandemien og de mange måder, den fortsat påvirker amerikanernes liv. Og én person får skylden for elendigheden: præsident Joe Biden.
Mange af problemerne kredser om én ting: coronapandemien og de mange måder, den fortsat påvirker amerikanernes liv. Og én person får skylden for elendigheden: præsident Joe Biden. . Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix.

For mange amerikanere er der meget at være utilfreds med lige nu. Skarpt stigende priser på alt fra mælk og bacon til benzin og brugte biler. Voksende problemer med forsyningskæden. En tilsyneladende endeløs kulturkamp over coronavacciner og mundbind. En forværret alarmtilstand ved den amerikansk-mexicanske grænse. Og ikke mindst manglende handlekraft i Washington, hvor de folkevalgte synes at bruge mere energi på symbolpolitik end på at varetage nationens interesser.

Mange af problemerne kredser om én ting: coronapandemien og de mange måder, den fortsat påvirker amerikanernes liv. Og én person får skylden for elendigheden: præsident Joe Biden, der lovede at være manden, som kunne besejre virussen, samarbejde med politiske modstandere og rette op på USA’s moralske og sociale dårligdomme efter fire år med Donald Trump.

Et lyspunkt for Biden er, at USA natten til i går med nød og næppe fik afværget en gældskrise, da et flertal i Repræsentanternes Hus stemte for midlertidigt at hæve landets gældsloft fra 28.400 milliarder dollars til 28.880 milliarder dollars. Vedtagelsen af den nye lov gør det muligt for staten at optage ny gæld og betale sine renter frem til begyndelsen af december og kan give Demokraterne ro til nu at fokusere på præsident Bidens politiske initiativer.

Men trods den afværgede gældskrise er præsidenten belejret af kriser. Amerikanernes tilfredshed med hans indsats i embedet er styrtdykket siden slutningen af juni, og ifølge et vægtet gennemsnit fra statistikhjemmesiden FiveThirtyEight bifalder blot 44,5 procent af vælgerne nu hans indsats i embedet, mens 49,2 procent erklærer sig misfornøjede.

Utilfredsheden kan knyttes til de talrige kriser, der er skyllet hen over Det Hvide Hus de seneste måneder. Delta-varianten af coronavirussen har fået pandemien til at genopblusse i dele af landet. Den kaotiske og blodige tilbagetrækning fra Afghanistan i august kastede en mørk skygge over afslutningen på USA’s længste krig. Den i mange menneskers øjne ubarmhjertige behandling af haitianske migranter ved grænsen til Mexico forstærkede indtrykket af en regering, der har mistet kontrollen med den ulovlige indvandring og ingen plan har for at håndtere situationen.

Og tilsyneladende endeløse interne slåskampe mellem fløjene i Det Demokratiske Parti er en trussel mod at få vedtaget Bidens store økonomiske mærkesager, en enorm infrastrukturpakke og et gigantisk velfærdsinitiativ.

Lige nu er Joe Bidens store problem, at det for mange amerikanere ser ud, som om han ikke styrer begivenhedernes gang, men snarere er i begivenhedernes vold. Hans dalende popularitet kan bane vejen for republikanske sejre ved midtvejsvalget næste år, hvor Demokraterne kan miste deres flertal i Repræsentanternes Hus og Senatet. Det kan også øge sandsynligheden for ekspræsident Donald Trumps genkomst som præsidentkandidat ved valget i 2024.

Til præsident Bidens fordel tæller, at der trods alt er mere end et år til midtvejsvalget. Og andre præsidenter, heriblandt Ronald Reagan og Bill Clinton, blev betragtet som fiaskoer tidligt i deres embedsperioder, hvorefter de gik hen og blev genvalgt og endte som nogle af de mest populære øverstkommanderende i moderne tid.

Den 78-årige Biden er kriseramt, men ikke fortabt. Han kan genvinde støtte blandt især demokratiske og uafhængige vælgere, hvis Demokraterne i Kongressen i løbet af de kommende uger når til enighed om at vedtage hans infrastrukturpakke og en formentlig udvandet version af velfærdspakken, der er designet til både at styrke USA’s sociale sikkerhedsnet og grøn omstilling. Coronapandemien er den store joker i spillet. Præsidenten kan håbe, at vaccinemandater, nye behandlingsformer og den snarligt ventede godkendelse af vacciner til børn for alvor får pandemien til at aftage.

Men Biden har ikke råd til, at billedet af ham som en inkompetent og ujævn leder bider sig fast. Som kommentatoren Charles M. Blow skriver i avisen The New York Times, så er det ikke tilstrækkeligt, at Biden ”er bedre end Trump”.

”Folk stemte ikke kun på Biden for at besejre en skurk. De ønskede sig også en frontkæmper. Den frontkæmper har stadig ikke vist sig,” skriver han.