Prøv avisen

Kristen frygt og kritik efter saudiarabisk fatwa

Europæiske biskopper fordømmer den saudiarabiske stormuftis fatwa, der opfordrer til ødelæggelse af alle kirker på den arabiske halvø Foto: .

Europæiske biskopper fordømmer den saudiarabiske stormuftis fatwa, der opfordrer til ødelæggelse af alle kirker på den arabiske halvø

Den hårde saudiarabiske tone over for kristne bliver mødt med et ualmindeligt hårdt modsvar fra flere europæiske biskopper og den russisk-ortodokse kirke. I weekenden fordømte katolske biskopper i Tyskland og Østrig den saudiarabiske stormuftis fatwa som en uacceptabel benægtelse af millioner af golfregionens gæstearbejderes menneskerettigheder.

Stormuftiens udviser ingen respekt for religionsfrihed. Det vil være et slag i ansigtet på Saudi-Arabiens gæstearbejdere at få deres kirker beslaglagt, siger den tyske ærkebiskop Robert Zollitsch.

LÆS OGSÅ: Saudi-Arabiens stormufti: Destruer alle kirker

Ærkebiskop Mark af Yegoryevsk, der er leder af den russisk-ortodokse kirkes menigheder i udlandet, betegner stormufti sheikh Abdulaziz al-Sheikhs fatwa som alarmerende.

Som et af de mest indflydelsesrige religiøse overhoveder i den sunni-muslimske verden udstedte sheikh Abdulaziz al-Sheikh for en uge siden fatwaen, hvor han blandt andet kalder det nødvendigt at forbyde byggeri af kirker og ødelægge alle eksisterende bedehuse på Den Arabiske Halvø. Fatwaen kom som et svar på spørgsmål fra en kuwaitisk delegation, der ønskede at vide, om det ville være lovligt at forbyde alt byggeri af kirker.

Der er forbud mod kirker i Saudi-Arabien, men på grund af et meget højt antal kristne gæstearbejdere fra især Indien og Filippinerne eksisterer der mange kristne menigheder, som holder gudstjenester hver uge. Stormuftiens seneste fatwa betyder, at de omkring 1,2 millioner filippinske gæstearbejdere i Saudi-Arabien har fået af vide, at de bør være mere opmærksomme og forsigtige.

John Leonard Monterona, der er mellemøst-koordinator for organisationen Migrante-Middle East, opfatter den seneste fatwa som en optrapning mod de kristne mindretal i Mellemøsten, der allerede er hårdt trængt i de fleste arabiske lande.

Fatwaen bør ses som en advarsel. Den saudiarabiske regering ved meget vel, at der holdes gudstjenester på diskret vis i ikke-muslimers hjem, siger Monterona til Gulf News.

Biskop Paul Hinder, der er koordinator for katolske kirker i Oman, Yemen og De Forenede Arabiske Emirater, siger, at stormuftiens fatwa ikke er blevet offentliggjort i hele Saudi-Arabien.

Men det bekymrende er, at sådanne kommentarer har indflydelse på dele af befolkningen, siger han.

I Østrig vækker fatwaen opsigt, fordi den saudiarabiske konge er involveret i åbningen af et center for tværreligiøs dialog. At kongens egen stormufti udsteder en fatwa, der opfordrer til ødelæggelse af kirker, vækker spørgsmål og skepsis.

Vi ser en modsætning mellem den nuværende dialog, kongens anstrengelser og hans stormuftis udtalelser, siger Østrigs biskopper i en udtalelse og forlanger en forklaring fra styret i Riyadh.