Prøv avisen

Kristen pige blev tvangsanbragt hos muslimsk familie i Storbritannien

Modelfoto. Foto: Nima/ritzau

Anbringelsen af en femårig datter af kristne forældre i en muslimsk plejefamilie har vakt skandale i Storbritannien, hvor børn jævnligt anbringes i familier med en anden etnisk baggrund end deres egen. Som regel er det dog plejefamilien, der er hvid

En britisk dommer har besluttet at fjerne en femårig pige fra den plejefamilie, hvor hun var blevet anbragt af de sociale myndigheder i London-bydelen Tower Hamlet i London og i stedet anbringe hende hos pigens bedstemor. Det sker, efter at pigen ifølge de sociale myndigheder havde grædt og bedt om at blive flyttet fra den muslimske familie, som ifølge pigen ikke taler engelsk.

Sagen har udløst en mediestorm i Storbritannien, efter at dagbladet The Times fik adgang til pigens sag og blandt andet kunne oplyse, at familien havde fjernet det kors, hun bar om halsen.

En ven af den femårige piges biologiske familie siger til avisen The Independent, at ”hun lider i forvejen over at være blevet fjernet fra sin familie. Hun har brug for omgivelser, hvor hun føler sig tryg og elsket. I stedet er hun fanget i en verden, hvor alt føles fremmed og anderledes. Det er virkelig skræmmende for et barn.”

De sociale myndigheder i Tower Hamlet har svaret, at familien er en etnisk blandet familie, men børneombudsmanden for England, Anne Longfield, siger til dagbladet The Guardian, at hun tager sagen alvorligt.

”Et barns religiøse, etniske og kulturelle baggrund burde tages i betragtning i tilfælde af anbringelse i en plejefamilie,” siger Anne Longfield.

Robert Halfon, konservativ formand for det britiske parlaments uddannelsesudvalg, siger til avisen, at ”det ville være lige så foruroligende, hvis et muslimsk barn, der ikke taler engelsk, blev anbragt i en kristen familie med plejeforældre, der ikke taler dets sprog.”

Den britiske børnelov fra 1989 kræver, at der tages hensyn til religiøs overbevisning, etnisk oprindelse og kulturel og sproglig baggrund, når et barn anbringes. Men andre forhold, som for eksempel at fortsætte i den samme skole, kan vurderes at være vigtigere.

”En anbringelse vil fungere bedre, hvis barn og plejefamilie passer sammen. Det gælder kultur og religion, men også en række andre faktorer. Og en anden baggrund er ikke i selv en grund til at sortere en plejefamilie fra,” siger en talsmand for Storbritanniens største forening for pleje- og adoptivforældre, The Fostering Network, som trods sin titel ikke vil have sit navn i avisen.

På organisationens hjemmeside fortæller Naseem, en muslimsk plejemor, at hun har haft flere etnisk britiske børn i pleje. Når de ikke kunne lide hendes mad, lavede hun engelske retter til dem. Et andet problem kan være pigers beklædning.

”I vores religion viser man ikke sine ben. Efter aftale med socialrådgiveren fandt vi et kompromis, så børnene ikke har bare ben, når vi har dem med til aktiviteter blandt muslimer,” fortæller Naseem.

En anden muslimsk kvinde, Esmat Jerai, fortæller til BBC, at hendes egne forældre har haft både muslimer, hinduer, sikher og kristne i pleje.

”De hinduistiske børn havde statuetter af deres gudin-der på værelset, og vi fejrede jul og påske, når der var et kristent plejebarn. Hvis nogen ville have bacon, tog vi barnet med på restaurant,” fortæller hun til BBC.

Der findes ingen tal for, hvor mange britiske plejebørn der anbringes i familier med en anden etnisk baggrund og religion end deres egen. Men det er i langt de fleste tilfælde etnisk britiske forældre, der tager imod plejebørn med en anden baggrund, blandt andet fordi der mangler plejeforældre med indvandrerbaggrund.

”Over 80 procent af vore plejeforældre betegner sig selv som kristne eller uden religion i en undersøgelse, vi foretog i forbindelse vores seneste årsrapport. Omkring to procent er muslimer,” oplyser The Fostering Network.