Prøv avisen
Portræt

Ung partileder blev det svenske valgs største stjerne

Kristendemokraternes partileder, Ebba Busch Thor, kunne søndag aften ikke blot fejre, at hun blev valgt til den svenske rigsdag for første gang, men også formåede at sikre Kristendemokraterne en uventet stor fremgang. ”Mageløs” siger partifælle. - Foto: Scanpix

31-årige svensk-norske Ebba Busch Thor formåede at trække Kristendemokraterne væk fra spærregrænsen og sikre partiet en solid mandatfremgang på mere end 40 procent. Hun ser tro og politik som to adskilte ting – men de påvirker hinanden

Det lå ikke i kortene, da valgkampen begyndte i foråret, at det lille borgerlige parti Kristendemokraterne ville blive en af valgets højdespringere. På det tidspunkt truede meningsmålingerne med at sende partiet ud af Rigsdagen med under fire procent af stemmerne, den svenske spærregrænse. Men takket være partiets formand siden 2015, den 31-årige Ebba Busch Thor, endte partiet med at få den forholdsvis største fremgang af samtlige partier.

Kristendemokraterne går fra 16 mandater til 23 mandater, hvilket er en fremgang på mere end 40 procent. Partiet er nu ikke længere den svenske rigsdags mindste parti, men ”kun” det tredjemindste efter Miljøpartiet og Liberalerne.

”Hvad var det, vi sagde: Man skal aldrig, aldrig afskrive en kristendemokrat,” sagde Ebba Busch Thor til de jublende partimedlemmer i sin tale kort før midnat i søndags ifølge den svenske avis Dagens Nyheter.

Den unge partileder selv takkede hele partiet for indsatsen og skrev blandt andet på Twitter: ”Vi gjorde det sammen”, men der er ingen tvivl om, at det er Ebba Busch Thor, der i offentligheden står tilbage som stjernen.

”Hun har været helt mageløs. Hun var hverken bange for det ene eller andet. Man skal huske, at dette var hendes første valgkamp, men det mærkede man ikke,” siger Kristendemokraternes nestor og tidligere partileder fra 1973–2004, Alf Svensson, til Dagens Nyheter.

Han sammenlignede hende på valgnatten i svensk tv med en raket:

”Pludseligt kom Ebba Busch Thor som en raket. Med gløde og entusiasme,” sagde han til nyhedsstationen SVT.

Partiets medlem af Europa-Parlamentet, Lars Adakusson, er lige så begejstret. Han mener, at Kristendemokraterne under valgkampen har haft ”Sveriges bedste parti- leder” i Ebba Busch Thor.

”Jeg tror, at vi skriver politisk historie,” sagde han til Dagens Nyheter.

Ebba Busch Thor har været formand for Kristendemokraterne siden 2015, men hendes politiske engagement i partiet rækker tilbage til hendes ungdom, hvor hun var medlem og senere vicetalsmand for Kristendemokratiske Ungdomsforbund. I 2010 blev hun som 23-årig medlem af byrådet i Uppsala, hvor hun stadig sidder. Det gjorde hende til Sveriges hidtil yngste byrådsmedlem.