Prøv avisen
Portræt

Ung partileder blev det svenske valgs største stjerne

Kristendemokraternes partileder, Ebba Busch Thor, kunne søndag aften ikke blot fejre, at hun blev valgt til den svenske rigsdag for første gang, men også formåede at sikre Kristendemokraterne en uventet stor fremgang. ”Mageløs” siger partifælle. - Foto: Scanpix

31-årige svensk-norske Ebba Busch Thor formåede at trække Kristendemokraterne væk fra spærregrænsen og sikre partiet en solid mandatfremgang på mere end 40 procent. Hun ser tro og politik som to adskilte ting – men de påvirker hinanden

Det lå ikke i kortene, da valgkampen begyndte i foråret, at det lille borgerlige parti Kristendemokraterne ville blive en af valgets højdespringere. På det tidspunkt truede meningsmålingerne med at sende partiet ud af Rigsdagen med under fire procent af stemmerne, den svenske spærregrænse. Men takket være partiets formand siden 2015, den 31-årige Ebba Busch Thor, endte partiet med at få den forholdsvis største fremgang af samtlige partier.

Kristendemokraterne går fra 16 mandater til 23 mandater, hvilket er en fremgang på mere end 40 procent. Partiet er nu ikke længere den svenske rigsdags mindste parti, men ”kun” det tredjemindste efter Miljøpartiet og Liberalerne.

”Hvad var det, vi sagde: Man skal aldrig, aldrig afskrive en kristendemokrat,” sagde Ebba Busch Thor til de jublende partimedlemmer i sin tale kort før midnat i søndags ifølge den svenske avis Dagens Nyheter.

Den unge partileder selv takkede hele partiet for indsatsen og skrev blandt andet på Twitter: ”Vi gjorde det sammen”, men der er ingen tvivl om, at det er Ebba Busch Thor, der i offentligheden står tilbage som stjernen.

”Hun har været helt mageløs. Hun var hverken bange for det ene eller andet. Man skal huske, at dette var hendes første valgkamp, men det mærkede man ikke,” siger Kristendemokraternes nestor og tidligere partileder fra 1973–2004, Alf Svensson, til Dagens Nyheter.

Han sammenlignede hende på valgnatten i svensk tv med en raket:

”Pludseligt kom Ebba Busch Thor som en raket. Med gløde og entusiasme,” sagde han til nyhedsstationen SVT.

Partiets medlem af Europa-Parlamentet, Lars Adakusson, er lige så begejstret. Han mener, at Kristendemokraterne under valgkampen har haft ”Sveriges bedste parti- leder” i Ebba Busch Thor.

”Jeg tror, at vi skriver politisk historie,” sagde han til Dagens Nyheter.

Ebba Busch Thor har været formand for Kristendemokraterne siden 2015, men hendes politiske engagement i partiet rækker tilbage til hendes ungdom, hvor hun var medlem og senere vicetalsmand for Kristendemokratiske Ungdomsforbund. I 2010 blev hun som 23-årig medlem af byrådet i Uppsala, hvor hun stadig sidder. Det gjorde hende til Sveriges hidtil yngste byrådsmedlem.

At det lige blev Kristen- demokraterne, der tiltrak Ebba Busch Thor, kan synes logisk med tanke på, at hun er vokset op i en kristen familie med bibellæsning og salmer som en del af hverdagen, men så enkel er forklaringen ikke, ifølge politikeren selv. I et interview med den norske avis Dagen efter valget til partiformand understregede Ebba Busch Thor, at hendes forældre altid har opdraget hende til at stille spørgsmål, tænke selv og træffe sine egne valg.

”Jeg voksede op i et hjem, hvor der var højt til loftet. (....) For mig var det ikke givet, at jeg skulle blive kristendemokrat, fordi jeg var troende. Jeg har været på en lille rejse, inden jeg opdagede den kristendemokratiske ideologi,” siger hun i interviewet, hvor hun også fortæller meget åbent, at hun i perioder af sit liv har tvivlet på sin tro og på et tidspunkt lagde Gud på hylden.

Tvivlen mundede dog ud i en dyb overbevisning om, at Gud findes og ikke blot i kirken. Selvom Ebba Busch Thor skelner nøje mellem tro og politik, mener hun samtidig, at de er forbundne.

”Tro handler om menneskets relation til Gud, politik om menneskets rolle i samfundet. Men det er samtidig sådan, at alle mennesker bærer på værdier, og det er klart, at min tro påvirker mine værdier og det sted, jeg er landet ideologisk. Politik og religion er to forskellige ting, men de påvirker hinanden,” siger partilederen til Dagen.

Ifølge Claes Arvidsson, som har fulgt svensk politik i årtier og er mangeårig lederskribent ved Svenska Dagbladet, er der flere årsager til den succes, Ebba Busch Thor har sikret partiet. Han peger over for den norske nyhedsside Nettavisen.no for det første på, at Ebba Busch Thor har evnet at gå ind i de politiske dueller i radio og på tv med statsminister Stefan Löfven, hvilket har skabt respekt om hende. Desuden har hun insisteret på at tale om sundhedsvæsenet, hvilket har stor betydning for mange vælgere – ligesom hun har været mere åben over for Sverige-demokraterne end de øvrige svenske partiledere.

”Der er ingen diskussion om, at Sverigedemokraterne skal holdes ude af en regering, men det handler om, hvordan man skal forholde sig til Sverigedemokraterne i det praktiske rigsdagsarbejde. Dér har Kristendemokraterne haft en mere imødekommende holdning end Moderaterne. Og det har nok lokket nogle tidligere Moderaterne-vælgere, som ellers har været gået til Sverigedemokraterne,” siger Claes Arvidsson til den norske avis.

Grænsen går som nævnt ved regeringssamarbejdet. Ebba Busch Thor har gjort det klart under valgkampen, at Kristendemokraterne støtter den borgerlige blok Alliancen og dens statsministerkandidat Ulf Kristersson fra det konservative parti Moderaterne, men skulle det komme til et valg mellem den socialdemokratiske leder Stefan Löfven og Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterne, foretrækker hun Löfven.

”Hvis vi skal tale politik og forhandle politik, så vælger jeg Stefan Löfven,” sagde hun i søndags til den svenske avis Expressen, ifølge SVT.