Kristne forældre i USA: Skole-yoga indoktrinerer vores børn

I den californiske by Encinitas i USA har et initiativ med daglig yoga-undervisning i skolerne sat kristne forældres sind i kog. Børnene indoktrineres med hinduisme, lyder kritikken

I Californien, USA har et obligatorisk yoga-initiativ i skoler vakt opstandelse, da flere forældre mener børnene indoktrineres med hinduisme
I Californien, USA har et obligatorisk yoga-initiativ i skoler vakt opstandelse, da flere forældre mener børnene indoktrineres med hinduisme. Foto: .

Alle tager en dyb indånding. Løft jeres arme, kig op. Sådan lyder det, når yogalærer i den californiske skole Olivenhain Pioneer Elementary School, Kristen McCloskey underviser sin tredjeklasse i yoga.

Yogatimen er et resultat af, at skoler i hele distriktet omkring byen Encinitas i Californien nu fokuserer mere på børnenes helbred hvilket inkluderer en halv times yoga hver morgen for at øge børnenes koncentrationsevne.

Men initiativet har på trods af gode resultater og glade lærere nu fået forældre op af stolene. De mener, at deres børn indoktrineres med hinduisme, når de laver yoga-øvelserne, fortæller den amerikanske radiostation NPR.

De blev lært, at de skulle takke solen for liv og varme, det liv den har bragt til jorden. Og de skulle gøre det, lige inden de udførte den øvelse, der hedder sol-hilsenen, fortæller Mary Eady, der er blandt de forældre, der har fået nok af yogatimerne.

Hun mener, at yoga-øvelserne promoverer en religiøs lære, og har derfor valgt at holde sin søn hjemme fra skole, når hans klassekammerater undervises i yoga.

Eleverne lader ellers til at være glade for timerne:

Man får strukket sin krop. Og det er godt det er dagens første time, for det får én til at vågne op, siger 8-årige Jacob Hagen, der er en af de elever, der undervises på Olivenhain Pioneer Elementary School.

LÆS OGSÅ Kravene til religiøs neutralitet i Europas skoler strammes

Men flere forældre mener, at fysisk velvære kommer i anden række. De har samlet 260 underskrifter ind imod yogatimerne, der er inspireret af yogaprogrammet Ashtanga Yoga. Forældregruppens talsmand Dean Broyles er leder af det californiskbaserede National Center for Law and Policy - en institution, der arbejder for at fremme religionsfrihed og bevarelsen af kristne værdier i samfundet:

Spørgsmålet bliver: Hvis programmet er religiøst hvilket det er hvem bestemmer så, hvornår man har taget nok religion ud af programmet, for at det er lovligt? Det er problemet, når du introducerer religion i læreplanen, indruller børnene i et program og får det til at sive ind hos dem, siger han til den amerikanske radiostation NPR.

Der er dog også forældre, der er glade for programmet: I alt 2700 har underskrevet en støtteerklæring for programmet, deriblandt Monique Cocco, der har en datter i én af Encinitas skoler. Hun mener ikke hendes datter kommer hjem med ny inspiration til at blive hindu:

Absolut ikke. Min datter kommer hjem og fortæller mig, at hun lavede pandekagen i dag, og giver sig så til at rulle rundt på gulvet af grin, fordi hun synes, det er så sjovt.

Det er blandt andet påvist at yoga og mindfullness kan øge koncentrationen hos børn med autisme og ADHD.