Prøv avisen

Kristne forældre trækker søn ud af skole i protest mod transkønnet dreng

Ægteparret Sally og Nigel Rowe siger, at det strider mod deres kristne tro, og at det forvirrer deres egen seksårige dreng, når klassekammeraten går med kjole – og dukker op til deres søns fødselsdagsfest med kongeligt tema udklædt som prinsesse. Derfor har de trukket deres dreng ud af skolen. Modelfoto Foto: Nima stock/ritzau

Retten til at følge sin religiøse overbevisning støder endnu engang sammen med retten til at udleve sin kønsidentitet – denne gang handler debatten om en seks-årig dreng, der bærer kjole på en skole i England

Et britisk forældrepar truer med at sagsøge en kristen skole, fordi skolen tillader, at en seksårig dreng kommer i skole iklædt kjole.

Ægteparret Sally og Nigel Rowe siger, at det strider mod deres kristne tro, og at det forvirrer deres egen seksårige dreng, når klassekammeraten går med kjole – og dukker op til deres søns fødselsdagsfest med kongeligt tema udklædt som prinsesse i blå fløjlskjole, mens alle andre leger bevæbnede riddere og prinser.

Skolen ligger på øen Isle of Wight i Den Engelske Kanal, og der er tale om en trosbaseret skole, som bliver drevet af Church of England.

”Et barn på seks år vil nogle gange komme i skole som en pige, og andre gange som en dreng. Vi blev bekymrede, da vores søn kom hjem og fortalte, at han var forvirret over, hvorfor og hvordan en dreng nu kunne være en pige,” fortæller Nigel Rowe til avisen The Sunday Times.

Der er ikke sat navn på skolen for at beskytte den pågældende elev, men Jeff Williams, der er uddannelsesdirektør for alle kirkens skoler under biskoppen af Portsmouth, forklarer, at den følger reglerne i lighedsloven fra 2010.

”Skoler under Church of England har et inkluderende miljø, hvor eleverne lærer at respektere alle slags forskelligheder. Loven siger, at skoler skal acceptere ønsker fra børn og deres forældre med hensyn til kønsidentitet. Det ville være ulovligt, hvis vore skoler ikke gjorde det,” forklarer Jeff Williams til ITV News.

Rowe-parret har også en søn på otte år, som de har taget ud af skolen af samme årsag, og som nu får hjemmeundervisning.

Men den konservative kommentator Isabel Hardman fra magasinet The Spectator giver ikke meget for forældrenes argumentation.

”De er mest bekymrede over deres eget barn, måske fordi en transkønnet elev i klasseværelset også vil gøre deres barn transkønnet,” skriver Isabel Hardman, som trækker paralleller til en tidligere debat om afskaffelsen af loven, der forbød at undervise i homoseksualitet på skoler:

”Folk protesterede med argumentet, at hvis lærerne talte om homoseksuelle forhold i klasseværelset, så kunne det ’forvirre’ børn, som ikke var klar til forstå de ting.”

I videoen forklarer Rowe-parret mere om baggrunden for deres beslutning:

Forældrene Rowe får støtte fra den kristne kampagneorganisation Christian Concern, som kalder det et eksempel på en ”aggressiv transkønnet ideologi”.

”Børn på seks år er alt for unge, følelsesmæssigt og fysisk, til at overveje så komplekse emner som identitet, køn og seksualitet. Skoler skal skabe trygge rammer for alle elever, og ikke skabe forvirring og usikkerhed om køn blandt de mindste børn,” fastslår direktør Andrea Minichiello Williams i en pressemeddelelse.

Men det er helt misforstået, mener LBGT-aktivisten Jane Fae, som selv er transkønnet. Hun advarer om, at sådanne holdninger fører til mobning.

”Jeg har selv et barn, som er blevet mobbet på grund af mig. Det var forældre, der sagde, ’at de havde ret til at sige deres mening’, hvilket de også fortalte deres børn, hvorfor deres børn troede, at det var helt fint at mobbe min søn,” siger Jane Fae til BBC News om det følsomme emne om kønsidentitet.

Et barn på seks år vil nogle gange komme i skole som en pige, og andre gange som en dreng. Vi blev bekymrede, da vores søn kom hjem og fortalte, at han var forvirret over, hvorfor og hvordan en dreng nu kunne være en pige.

Nigel Rowe