Prøv avisen

Kristne hospitaler i Jerusalem mærker også Trumps vrede

I sidste uge meddelte den amerikanske præsident Donald Trump FN’s flygtningeorganisation for Palæstinaflygtningene, UNRWA, at amerikanerne ikke længere vil betale en tredjedel af organisationens budget, svarende til 355 millioner dollar om året (2,3 milliarder kroner). Samtidig indefrøs Trump yderligere for 200 millioner dollar (1,3 milliarder kroner) årlig støtte til diverse hjælpeprogrammer, USA har drevet på Vestbredden. Foto: Evan Vucci/AP/Ritzau Scanpix

USA’s præsident straffer det palæstinensiske selvstyre for ikke at ville samarbejde med USA. Hans beslutning rammer nu også de palæstinensiske patienter ved Østjerusalems kristne hospitaler

”I det store hele sætter præsident Donald Trumps beslutning fem millioner palæstinenseres liv i fare”.

Sådan lød advarslen fra Walid Nammou, direktør ved Augusta Victoria hospitalet i Østjerusalem, på en pressekonference i mandags, efter at USA dagen før havde meddelt, at man ikke vil betale de lovede 25 millioner dollar (186 millioner kroner) til de fem kristent drevne hospitaler i Østjerusalem.

Beslutningen er et led i USA’s økonomiske sanktioner over for palæstinenserne, fordi de ikke vil samarbejde med USA om den fredsplan, der endnu ikke er offentliggjort.

I sidste uge meddelte den amerikanske præsident Donald Trump FN’s flygtningeorganisation for Palæstinaflygtningene, UNRWA, at amerikanerne ikke længere vil betale en tredjedel af organisationens budget, svarende til 355 millioner dollar om året (2,3 milliarder kroner). Samtidig indefrøs Trump yderligere for 200 millioner dollar (1,3 milliarder kroner) årlig støtte til diverse hjælpeprogrammer, USA har drevet på Vestbredden.

Desuden har den amerikanske regering lukket palæstinensernes ambassade i USA.

Hospitalerne i Østjerusalem er de mest avancerede palæstinensiske hospitaler og fungerer som ”landsdækkende” sygehuse for palæstinensiske patienter både på Vestbredden og i Gaza, når de kræver behandling, som de lokale hospitaler ikke kan yde dem.

Augusta Victoria hospitalet er blandt andet det eneste hospital, der yder kemoterapeutisk behandling af kræftpatienter og dialyse. St. John Eye Hospital, som er et af de andre hospitaler, der vil blive ramt, er det mest avancerede palæstinensiske øjenhospital.

Dani Shanit, en israelsk onkolog, der har hjulpet Augusta Victoria med at etablere hospitalets kræftafdeling, kalder den amerikanske beslutning for irrationel.

”At lægge finansielt pres på hospitaler af politiske årsager er uacceptabelt og idiotisk,” siger han til nyhedsbureauet Arab News.

Hvis de palæstinensiske hospitaler ikke mere kan behandle patienterne, vil de blive henvist til israelske hospitaler, men spørgsmålet er, hvem der vil kunne betale for behandlingerne, tilføjer Dani Shanit.

Den amerikanske støtte har været en del af et større program, der skal afhjælpe den pengemangel hos hospitalerne, der er opstået, fordi det palæstinensiske selvstyre har en gæld på over en halv milliard kroner til Østjerusalem-hospitalerne.

EU støtter også med 13 millioner euro (97 millioner kroner) årligt.

Det er det palæstinensiske selvstyre under præsident Mahmoud Abbas i Ramallah, der skal betale for behandlingen både af patienter fra Vestbredden og fra Gaza på de private hospitaler i Østjerusalem.

Efter mange års oparbejdelse af gæld indgik selvstyret og hospitalerne sidste år en aftale om, at selvstyret betaler et fast månedligt beløb til hospitalerne.

Augusta Victoria hospitalet drives af Det Lutherske Verdensforbund, som både Folkekirkens Nødhjælp i Danmark og den norske søsterorganisation Kirkens Nødhjælp er medlem af. De to organisationer støtter hospitalet med henholdsvis 540.000 og 640.000 danske kroner årligt og sender hvert år mindst fem frivillige læger til hospitalet.

De to organisationers fælles landedirektør for Palæstina, Lisa Henry, mener, at den røde linje er overskredet, når kræftpatienter og ikke mindst kræftramte børn bliver taget som gidsler.

”Det er en alvorlig overskridelse af de almindelige humanitære værdier og principper om, at enhver har ret til behandling. Hvis det sker, håber vi, at den Europæiske Union vil træde i karakter og værne om de værdier og retten til sundhed og behandling og især behandling af kræftpatienter,” siger Lisa Henry.