Kristne kræver religion på skemaet i Berlin

Som de eneste i landet kan skoleelever i Berlin frit vælge, om de vil have undervisning i religion. Derimod er etik obligatorisk på skemaet

Skoleeleverne i den tyske delstat Berlin er de eneste i landet, der ikke automatisk har religionsundervisning på skemaet. Religion er et valgfrit tillægsfag, mens undervisning i etik er obligatorisk.

Det er ikke tilfredsstillende, mener organisationen Pro Reli, der repræsenterer kristne fra alle trosretninger. Pro Reli kæmper nu for at få gennemført en folkeafstemning i Berlin om religionsundervisningen på byens skoler.

Vores mål er, at religionsundervisning bliver et obligatorisk fag på lige fod med undervisningen i etik. Eleverne skal fremover kunne vælge imellem de to fag, siger Christoph Lehmann, leder af Pro Reli.

Den tyske lovgivning giver borgerne mulighed for at forlange folkeafstemninger, hvis de kan samle tilstrækkelig mange underskrifter, og Pro Reli har allerede klaret den første hurdle på vejen mod en folkeafstemning. I løbet af et halvt år skulle Pro Reli samle 20.000 underskrifter for at få lov til at gå i gang med den rigtige underskriftindsamling. Det halve år er nu omme, og organisationen har haft stor succes og samlet langt flere underskrifter end nødvendigt, nemlig 34.000.

Berlins evangeliske biskop, Wolfgang Huber, og byens katolske ærkebiskop kardinal, Georg Sterzinsky, var de første, der satte deres navne på listen.

Mennesker har ikke alene brug for værdier, men også for sandheder i deres liv. I ingen anden tysk delstat bliver unge mennesker tvunget til at deltage i en statslig etikundervisning uden at have mulighed for at vælge kirkernes værdiformidlende undervisning i stedet for, siger Wolfgang Huber.

Etikundervisningen blev indført for nyligt på Berlins skoler efter en række såkaldte æresdrab blandt muslimer. I forbindelse med drabene kom det frem, at adskillige muslimske elever havde andre værdinormer end resten af befolkningen. Berlins senat håber, at en fælles undervisning i etik kan være med til at give alle elever de værdier, som den tyske stat bygger på.

Pro Reli og kirkerne kritiserer, at staten på den måde får monopol på at definere, hvad der er værdier i det tyske samfund.

Med de 34.000 underskrifter har Pro Reli klaret første forhindring på vejen til en folkeafstemning. Nu har Berlins Senat en frist på fire måneder til at ændre skoleloven og på den måde komme en folkeafstemning i forkøbet. Hvis det ikke sker og meget tyder på, at flertallet i senatet fortsat insisterer på, at religion kun skal være et frivilligt tillægsfag skal Pro Reli i løbet af de efterfølgende fire måneder gennemføre en ny underskriftindsamling, hvor 170.000 mennesker skal skrive under. Hvis det lykkes, er folkeafstemningen en realitet.

Pro Reli har tilsyneladende stor støtte, ikke blot blandt kristne organisationer.

Forældre vil ganske enkelt have valgmuligheden. Vi går ud fra, at Pro Reli vil få gennemført folkeafstemningen, siger André Schindler, der leder Landskomiteen for Forældre i Berlin.

Hvis Pro Reli får samlet de 170.000 underskrifter, vil afstemningen sandsynligvis finde sted i foråret 2009.

dachs@kristeligt-dagblad.dk