Kristne ledere i USA modsætter sig indrejseforbud

Det er ukristent, at præsident Trump har indført indrejseforbud for borgere fra syv muslimske lande, mener mange katolske og evangelikale ledere

Også katolske ledere fordømmer den nye præsidents kontroversielle indrejseforbud. Den stærkeste katolske reaktion kommer fra Chicagos ærkebiskop, Blase Cupich, der kalder beslutningen fra Det Hvide Hus ”et mørkt øjeblik i amerikansk historie”.
Også katolske ledere fordømmer den nye præsidents kontroversielle indrejseforbud. Den stærkeste katolske reaktion kommer fra Chicagos ærkebiskop, Blase Cupich, der kalder beslutningen fra Det Hvide Hus ”et mørkt øjeblik i amerikansk historie”. Foto: Vandeville Eric/ABACA.

Præsident Donald Trumps midlertidige indrejseforbud mod personer fra syv muslimske lande i Mellemøsten og Nordafrika afspejler ikke Bibelens lære. Det siger frontfigurer fra næsten alle kristne trosgrupper i USA, heriblandt flere fremtrædende konservative evangelikale ledere.

Blandt dem er teolog og prædikant Russell Moore, der er en af spydspidserne i USA’s største evangelikale trossamfund, Sydstatsbaptisterne.

”Frygt annullerer ikke vores kristne vidnesbyrd og kærlighed til vores næste. Flygtninge rundt omkring i verden og i vores samfund behøver Jesu kærlighed,” skriver Russell Moore, der er formand for Sydstats- baptisternes kommission for etik og religionsfrihed, på Twitter i en reaktion på indrejseforbuddet.

Konservative kristne, der forsvarer de ufødte ved at modsætte sig abort, bør også forsvare sårbare flygtninge, lyder det fra den evangelikale prædikant og forfatter Ed Stetzer, der er direktør for The Billy Graham Center for Evangelism, i avisen Washington Post.

”Jeg er pro-liv, fordi de ufødte er skabt i Guds billede, ligesom flygtninge også er det. Så jeg er pro-flygtning, fordi jeg er pro-liv. Når vi husker, at alle mennesker er skabt i Guds billede, så kan vi måske betragte flygtninge på en anden måde,” skriver han.

Også katolske ledere fordømmer den nye præsidents kontroversielle indrejseforbud. Den stærkeste katolske reaktion kommer fra Chicagos ærkebiskop, Blase Cupich, der kalder beslutningen fra Det Hvide Hus ”et mørkt øjeblik i amerikansk historie”.

”At afvise flygtninge og at lukke vores nation for de, særligt muslimer, der flygter fra vold, undertrykkelse og forfølgelse, er i modstrid med både katolske og amerikanske værdier,” siger han i en udtalelse.

Modstanden mod præsident Trumps tiltag afspejler, at flertallet af de grupper, der arbejder med at integrere flygtninge i USA, er kristne, og at mange kirker har gjort hjælp til flygtninge til et fokusområde.

Donald Trump nyder dog opbakning blandt enkelte kristne ledere på den kirkelige højrefløj. Franklin Graham, der er en af USA’s mest kendte evangelikale ledere og en af Trumps stærkeste støtter, siger til nyhedsmediet Huffington Post, at ”det er ikke et bibelsk påbud for landet at lukke alle, der ønsker at komme, ind.”

”Vi ønsker at elske mennesker, vi ønsker at være godhjertede, vi ønsker at være hensynsfulde, men vi har et land, og et land bør have orden, og der er love, der relaterer til indvandring, og jeg mener, at vi bør følge de love. På grund af de farer, som vi ser i verden i dag, må vi være meget forsigtige,” siger Franklin Graham, der også er formand for en af USA’s store kristne nødhjælpsgrupper, Samaritan’s Purse (samaritanerens pung).

Og trods den udbredte fordømmelse af præsident Trumps tiltag også internationalt tyder meget på, at en stor andel af amerikanerne er på linje med Franklin Graham, påpeger nyhedsmediet The Atlantic. En vurdering, der deles af Larry Sabato, som forsker i politik ved University of Virginia.

”Trumps vælgerbase er lige så klippefast som altid. De vælgere, han har tabt ifølge meningsmålingerne, er republikanere, der aldrig var Trump-vælgere, men som alligevel endte med at stemme på ham,” siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Så sent som sidste sommer bakkede 40 procent af amerikanerne ifølge en rapport fra tænketanken Brookings Institution og det uafhængige religionsforskningsinstitut Public Religion Research Institute, PRRI, op om et midlertidigt forbud mod at give muslimer adgang til USA.

I et interview med den kristne tv-kanal Christian Broadcasting Network siger Trump, at det har været ”umuligt, eller i det mindste meget vanskeligt” for især syriske kristne at få adgang til USA.

”Hvis du var en muslim, kunne du komme ind, men hvis du var en kristen, var det næsten umuligt,” siger han.

Ifølge en rapport fra det uafhængige forskningscenter Pew Research Center var 99 procent af de syrere, der fik asyl i USA i fjor, muslimer, og færre end en procent var kristne. Ifølge CIA World Factbook er Syriens befolkning 87 procent muslimsk og 10 procent kristen.

Generelt har cirka lige mange muslimer og kristne dog fået asyl i USA de seneste 10 år. 2016 var det første år siden 2006, hvor andelen af muslimer blandt samtlige flygtninge, der fik adgang til USA, ifølge det amerikanske udenrigsministerium lå på 46 procent og dermed højere end andelen af kristne, der talte 44 procent af alle, som fik asyl.