Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

New York fyrer op under USA’s abortkrig med kontroversiel ny lov

New Yorks demokratiske guvernør, Andrew Cuomo, kalder loven en nødvendig opdatering af delstatens næsten 50 år gamle abortlov og slår fast, at den er designet til at beskytte abortretten i tilfælde af, at USA’s højesteret udvander eller omstøder denne rettighed. Foto: Mary Altaffer/Ritzau Scanpix

Kristne grupper er forfærdede over, at gravide kvinder i delstaten New York i nogle tilfælde nu kan få abort helt frem til termin. Demokrater begrunder lempelsen med, at nyt flertal i USA’s højesteret kan indskrænke kvinders ret til abort

Det demokratiske flertal i New Yorks kongres har vedtaget en kontroversiel ny lov, der gør det nemmere for kvinder i delstaten at få en abort meget sent i graviditeten.

Loven tillader provokeret abort næsten helt frem til fødslen, hvis barnet ikke kan overleve uden for livmoderen, eller hvis graviditeten truer kvindens liv eller helbred. Delstatens tidligere lov tillod kun provokerede aborter efter den 24. graviditetsuge, hvis kvindens liv var i fare. Gravide i New York kan stadig, som det også var tilfældet før, inden for lovens rammer frit få en abort frem til 24. uge.

Kristne grupper udtrykker forfærdelse over loven, som mange betegner som en blåstempling af ”abort på forlangende”. New Yorks abortrate er i forvejen dobbelt så høj som gennemsnittet i USA, og delstaten ”bevæger sig i den forkerte retning”, mener eksempelvis New Yorks katolske biskopper.

”Vi sørger over de ufødte småbørn, der vil miste livet, og de mange mødre og fædre, der som følge deraf vil lide anger og knuste hjerter,” skriver biskopperne i en fælles udtalelse.

Lovens formuleringer er så brede, at den vil gøre det muligt for så godt som alle kvinder at få en abort i tredje trimester, advarer flere anti-abortgrupper, der peger på, at hensynet til den gravides helbred kan fortolkes på mange måder.

”Som USA’s højesteret har afgjort, så omfatter helbred ikke bare fysisk helbred, men også følelsesmæssige, psykologiske, familiemæssige og aldermæssige overvejelser, hvilket i praksis giver fri bane for abort af praktisk talt enhver årsag,” siger Lila Rose, der står i spidsen for den landsdækkende antiabortgruppe Live Action, til avisen The Christian Post.

Den nye lov blev muliggjort, efter at Demokraterne ved midtvejsvalget i november opnåede flertal i begge kamre i New Yorks kongres. Loven giver også for første gang ikke-lægeuddannet sundhedsfagligt personale som sygeplejersker og jordemødre lov til at udføre aborter, ligesom den også fjerner abort fra delstatens straffelov og beskytter abortudøvere imod at blive retsforfulgt.

New Yorks demokratiske guvernør, Andrew Cuomo, kalder loven en nødvendig opdatering af delstatens næsten 50 år gamle abortlov og slår fast, at den er designet til at beskytte abortretten i tilfælde af, at USA’s højesteret udvander eller omstøder denne rettighed.

”Med underskrivelsen af denne lov sender vi et klart budskab om, at uanset hvad der sker i Washington, vil kvinder i New York altid have den grundlæggende ret til at bestemme over deres egen krop,” sagde Andrew Cuomo i forbindelse med underskrivelsen af loven.

Nogle fremtrædende amerikanske katolikker opfordrer nu til, at Cuomo, der er katolik, ekskommunikeres fra den katolske kirke, hvis kompromisløse modstand mod abort er rodfæstet i troen på, at ufødte børn er mennesker med en ret til livet.

Kampen om abortretten er taget til i USA, efter at præsident Donald Trumps dommerudnævnelser har givet den konservative fløj i USA’s højesteret et 5-4 flertal. Eksempelvis drøfter politikerne i delstater som Maryland og Massachusetts lige nu lovforslag, som skal værne om abortretten i tilfælde af, at højesteret træffer afgørelser, der svækker amerikanske kvinders ret til en provokeret abort.

I delstater som Ohio, Kentucky, Missouri, South Carolina og Florida er politikerne til gengæld ved at udforme forslag til såkaldte hjerteslagslove, der skal kriminalisere provokeret abort efter det tidspunkt, hvor det er muligt at opfange fosterets hjerteslag.

Dette kan med ny teknologi ske allerede, når kvinden er i sjette uge, og vil derfor forbyde abort i de fleste tilfælde. Disse slags love er dog typisk genstand for store retslige opgør. Så sent som i tirsdags kendte en delstatsdommer en hjertelydslov i Iowa i strid med delstatens egen forfatning.