Prøv avisen

Kritikere efter rigsret: Demokraterne spilder tiden ved at bekrige præsident Trump

Flere meningsdannere og medier antyder, at Demokraterne har haft skyklapper på siden valget af præsident Trump. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens USA rykker videre efter rigsretssag, vokser kritikken af Demokraterne for forgæves at bekrige præsident Trump, når amerikanerne er langt mere optagede af dagligdags emner

Efter en tumultarisk, fire måneder lang rigsretsproces sluttede Demokraternes forsøg på at afsætte Donald Trump med Senatets forudsigelige frikendelse af præsidenten sent onsdag dansk tid. Kun en enkelt republikansk senator, Mitt Romney, valgte at stemme med det demokratiske mindretal og kende Trump skyldig i magtmisbrug.

Nu rykker Washington og den amerikanske befolkning videre til andre anliggender. Og nogle meningsdannere mener, at Demokraterne har skadet sig selv og nationen ved at fokusere på at få skovlen under Donald Trump i stedet for at komme med konstruktive løsninger på USA’s store udfordringer.

Blandt dem er New York Times-klummeskribenten David Brooks, der henviser til både rigsretssagen og særlig anklager Robert Muellers to år lange undersøgelse af Trump-kampagnens samarbejde med russerne under præsidentvalget i 2016. Undersøgelsen blev afsluttet i marts i fjor uden at have fremlagt håndgribelige beviser imod præsidenten.

”Tænk, hvis Trumpmodstandere i stedet for at bruge de seneste tre år på Mueller og rigsretssagen havde brugt tiden på en infrastrukturlov eller førskoleundervisning? Der ville være blevet udrettet langt mere godt,” skriver han på Twitter.

Flere Twitter-brugere går dog i rette med påstanden og påpeger, at den ”lovmæssige lammelse” ramte Kongressen længe inden, at rigsretsprocessen begyndte sidst i september. Det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus har igennem det seneste år vedtaget mindst 400 lovforslag, men Senatet, hvor Republikanerne har flertal, har kun taget en brøkdel af disse op til overvejelse. Lovforslag kan i USA kun blive vedtaget, hvis de blåstemples af både Repræsentanternes Hus og Senatet.

David Brooks er dog ikke den eneste, der antyder, at Demokraterne har haft skyklapper på siden valget af Trump.

Avisen Boston Herald kalder Demokraternes rigsretsproces ”et enormt spild af energi og ressourcer, der kunne være brugt på rent faktisk at arbejde for de mennesker, der valgte dem”.

”Midt i alle opgørene om whistleblowing, vidner og telefonopkald var én ting klart: Dette var en kostbar lektion i skuepolitik,” lyder det i lederen.

Den nu afsluttede, tv-transmitterede rigsretssag var da heller ikke noget folkeligt tilløbsstykke.

Ifølge datavirksomheden Nielsen så gennemsnitligt færre end 10 millioner mennesker ud af en befolkning på flere end 320 millioner med hver dag.

”Amerikanerne gaber kollektivt over rigsretssagen i Senatet. Folk, der er dybt engagerede i en politiske proces, undrer sig over hvorfor, men svaret er relativt enkelt. De fleste amerikanere er ikke motiverede af, hvorvidt politik er anstændig. De er motiverede af dens indvirkning på deres liv. I rigsretssagen og forsøget på at afsætte Trump har de ikke set megen begrundelse for, at de skulle gå i panik – eller kære sig i det mindste,” skriver kommentatoren Jeremy Lott i en artikel på tv-stationen NBC’s hjemmeside.

I avisen New York Post begræder den konservative kommentator Josh Hammer, at Demokraterne besluttede sig for at ”påbegynde denne nationale øvelse i politisk selvpineri”. Han peger på, at det fra begyndelsen var tydeligt, at det republikanske flertal i Senatet ville frikende præsidenten.

”Sikke et tragisk, monumentalt tidsspild, det har været,” skriver han.