Italiens premierminister vil bekæmpe terror med mere kunst og kultur

Den italienske premierminister Renzi har fundet et nyt våben mod terroren - mere kultur

10 dage efter terrorangrebet i Paris kom Renzi med det italienske svar på terroren i en tale på Capitolini-museet i Rom - mere kunst og kultur.
10 dage efter terrorangrebet i Paris kom Renzi med det italienske svar på terroren i en tale på Capitolini-museet i Rom - mere kunst og kultur. Foto: Paolo Lo Debole/LaPresse.

Det vakte opsigt internationalt, da premierminister Matteo Renzi for nylig udtalte, at Italien ikke kun vil bekæmpe terror med våben og øget sikkerhed, men også med kunst og kultur. I støvlelandet er hans udmelding blevet modtaget med nogen skepsis.

10 dage efter terrorangrebet i Paris kom Renzi med det italienske svar på terroren i en tale på Capitolini-museet i Rom. Ifølge Radio Vatikan erklærede han, at regeringen vil finde en milliard euro til at øge sikkerheden, men samtidig vil give en milliard euro til kulturen.

”Vi vil ikke ændre vores måde at leve på og vil ikke resignere over for terroristerne. De kommer til at overgive sig først,” sagde han i følge avisen l'Unita.

Den britiske avis Financial Times erklærede dagen efter, at Renzi ”har fundet en unik italiensk løsning på sikkerhedstruslen mod Europa”, og citerede ham for at sige, at det, der skete i Paris, var en ”optrapning af den kulturelle krig, vi befinder os i”. Det amerikanske magasin Time konstaterede, at ”Renzi har fundet et nyt våben mod terroren: kultur”.

”De forestiller sig terror, vi svarer med kultur. De ødelægger statuer, vi elsker kunst. De ødelægger bøger, vi er bibliotekernes land,” skrev premierministeren selv på Twitter.

Han sagde ifølge Radio Vatikan, at halvdelen af den kulturelle milliard skal bruges i de nedkørte forstæder rundt om de store italienske byer, hvor der bor mange indvandrere, mens resten blandt andet skal gå til at give alle, der fylder 18 år, et slags kulturelt klippekort på 500 euro. Det drejer sig om omkring 550.000 unge.

”Italien vil svare på den voksende terrortrussel i Europa på en rigtig italiensk facon - ved at øge midlerne til museer, teatre og koncerter,” hed det i webavisen Huffington Post.

Korrespondent i Italien for den tyske avis Tageszeitung, Michael Braun, er dog skeptisk og skriver i et indlæg i magasinet Internazionale: ”Er vi sikre på, at det vil stikke en kæp i hjulet på terroristerne, hvis et fortov bliver lavet i Tor Bella Monaca (en forstad til Rom, red.)? Eller at det vil give kaliffen noget at tænke over, hvis man maler en boligblok?”.

Braun skriver også om de unge mænd, der slutter sig til IS, ”at inden de blev jihadister, gik de også til koncerter”.I Italien er der en del, som ser premierministerens udmelding som et stunt. Komikeren og politikeren Beppe Grillo skriver på sin blog, at tiltaget kun er beregnet på at få fat på de unge, der vil stemme på hans femstjernebevægelse.

Og andre er enige: ”Det er det hidtil mest vulgære stykke valgflæsk,” erklærer formanden for studenterforeningen Udu, Jacopo Dionisio, ifølge avisen Corriere della Sera.

Kulturmilliarden tages fra planlagte skattenedsættelser til erhvervslivet, som bliver udskudt. Højrefløjen raser over, at det er spild af skattekroner: ”Det er det sædvanlige Renzi-vrøvl, der er hverken hoved eller hale på det,” erklærer Renata Brunetta fra Forza Italia til tv-kanalen Canale 5. Men bliver imødegået af gadepræsten don Antonio Mazzi, der på websiden Exodus skriver, at alle har travlt med ”at banalisere Renzis forslag. Men jeg kan lide det. Det har ingen hverken gjort eller tænkt på før.”

Stefano Vinti fra partiet Sinistra Lavora siger til webavisen Umbria Journal, at hvis ”man virkelig ville være arena for kulturen mod terroren”, så skal der meget mere til. ”En enorm investering”, som vil gøre det økonomisk muligt for alle at studere og give store tilskud til teatre og museer, så priserne på billetterne kommer ned.

Udlandet har generelt taget bedre mod Renzis idé end italienerne. Det gælder også The Christian Science Monitor, der skriver, at planen ”er et lille skridt sammenlignet med de milliarder, der bruges på at føre krig mod IS. Verden har brug for et bredere koncept af begrebet sikkerhed. Kunst, der ændrer meninger mod fredsskabelse, bør være en del af enhver nations arsenal.”