Kurdere erklærer vigtig sejr over Islamisk Stat i Irak

Sidste sommer måtte flere hundrede tusinde yazidier flygte, da Islamisk Stat indtog Sinjar-området i Nordirak. Nu er kurdiske soldater ved at generobre området. Men de traumatiserede yazidier tør næppe vende tilbage, siger Mission Østs generalsekretær

 i går lykkedes det kurdiske styrker at trænge ind i Sinjar by og sætte sig på flere strategiske bygninger. Her er kurdiske Peshmerga-styrker på vej ned til yazidiernes hjemby.
i går lykkedes det kurdiske styrker at trænge ind i Sinjar by og sætte sig på flere strategiske bygninger. Her er kurdiske Peshmerga-styrker på vej ned til yazidiernes hjemby. Foto: Ari Jalal/Reuters.

Flere tusinde kurdiske soldater massivt støttet af amerikanske luftangreb har de seneste dage udkæmpet et vigtigt og opsigtsvækkende slag i byen Sinjar i det nordvestlige Irak.

Byen og det omkringliggende område har været belejret af den ekstreme, militante bevægelse Islamisk Stat (IS) siden sidste sommer. Men i går lykkedes det kurdiske styrker at trænge ind i byen og sætte sig på flere strategiske bygninger.

”Befrielsen af Sinjar vil have stor betydning for befrielsen af Mosul (Iraks næststørste by indtaget af i IS sidste sommer, red.),” lød det i går fra Masoud Barzani, præsidenten for den kurdiske provins i Nordirak, da han erklærede IS i Sinjar for besejret.

Sinjar blev i august sidste år centrum for Islamisk Stats' grufulde overgreb på den religiøse minoritet, yazidier, der i op til 1700 år har boet i og omkring Sinjar By. Da IS invaderede byen, fik de valget mellem at konvertere eller dø. Yazidierne flygtede op på Sinjar-bjerget, hvor de militante islamister stod ved bunden og ventede.

Flere hundrede tusinde blev fordrevet af IS og op mod 5000 blev dræbt i en egentlig massakre. Tusindvis af andre blev taget til fange og har været holdt som slaver siden. Tidligere på ugen udgav forskere fra det amerikanske Holocaust Museum en rapport, hvori de konkluderede, at IS udfører et egentligt folkedrab på yazidierne.

Og på trods af, at yazidiernes hjemby nu er ved at blive befriet, virker det utænkeligt, at de vil vende tilbage. Det vurderer Kim Hartzner, generalsekretær for Mission Øst, der udfører hjælpearbejde blandt de fordrevne yazidier i Irak. Kim Hartzner var selv i Sinjar-området i sidste uge og mødte flere af de yazidier, der er flygtet fra IS og nu bor i telte på Sinjar-bjerget.

”De har været udsat for rædsler af en dimension, man næsten ikke kan forestille sig. Vi taler om børn, der bliver korsfæstet, og små piger, der bliver solgt som sexslaver. Yazidi-familierne har ingen tiltro til, at de uden en form for international beskyttelse igen kan slå sig ned og bo i den by, hvor deres familier er blevet slagtet. De her mennesker er skræmt fra vid og sans,” siger han og tilføjer, at der heller ikke er meget at vende tilbage til, da byen det seneste år er blevet raseret af krigen.

Amerikanske bombefly har de seneste dage angrebet Sinjar intenst for at bane vejen for de kurdiske styrker. Det er ifølge den britiske avis The Guardian den hidtil største koordinerede offensiv mellem kurdere og amerikanere for at erobre land fra Islamisk Stat. Koalitionen er desuden opsigtsvækkende, da den består af et samarbejde mellem flere rivaliserende kurdiske grupper samt yazidiske frivillige.

Angrebet på Sinjar har stor symbolsk betydning for kurderne, siger Victoria Fontan, leder af afdelingen for politiske studier ved Det Amerikanske Universitet i Dohuk i Nordirak

”Både moralsk og strategisk er det et meget vigtigt slag. For kurderne sender det et vigtigt signal til Vesten om, at de endnu engang står tilbage som de bedste til at bekæmpe IS, og i modsætning til den irakiske hær ikke flygter, når de konfronteres af IS-krigere,” siger hun.

Kurderne får dog brug for endnu mere luftstøtte fra den amerikansk-ledede koalition for senere at kunne fastholde byen. Offensiven kan dermed være med til at knytte båndene endnu tættere mellem kurderne og amerikanerne, vurderer Victoria Fontan.

Slaget har også strategisk betydning, da Sinjar ligger midt på hovedvejen, der fungerer som den største forsyningsrute mellem islamisternes to vigtigste bastioner, Raqqa i Syrien og Mosul i Irak. Kurdiske kilder understreger dog over for The Guardian, at angrebet ikke er et led i et større forsøg på at indtage hverken Raqqa eller Mosul.

For IS er det et tilbageslag at få ødelagt ruten mellem de to byer. Men man skal passe på med at konkludere for meget om Islamisk Stats slagkraft på grund af et nederlag i Sinjar, siger Victoria Fontan:

”Vi har tidligere set, at IS trækker sig ud af en by for i stedet at angribe en anden. Det så vi for eksempel, da de blev besejret i Tikrit i foråret. Få uger senere indtog IS Ramadi.”