Prøv avisen

Kvinde leder fredagsbøn

Muslimske kvinders rettigheder rundt om i verden er til debat på en konference, som begynder i Oxford fredag. På billedet ses egyptiske kvinder i bøn.- Foto: KHALED DESOUKI Denmark

Islams historie får i dag tilføjet et ny kapitel, når en kvinde leder fredagsbønnen i Oxford. Men arrangementet møder kritik

Den muslimske feminist Amina Wadud leder i dag en fredagsbøn for både mænd og kvinder i Oxford. Det er helt usædvanligt, da det normalt kun er mænd, der må lede bønnen. Men Amina Wadud vil forandre kvinders stilling i den praktiske udførelse af troen, skriver avisen Independent.

Islamisk feminisme er et nyt fænomen, som er på vej frem, mener den amerikanske Amina Wadud, professor i arabiske og muslimske kultur. Hun konverterede til islam som 20-årig.

- Personligt kalder jeg mig ikke selv for feminist. Jeg foretrækker troende og profeminist, fordi jeg prøver at kombinere de to ting: forholdet til Gud og forholdet til Gud som kvinde, siger hun til Qantara.de.

Men hendes kvindekamp vinder ingen opbakning blandt konservative muslimer i England. Muslim Association of Britains vicepræsident, Mokh-tar Badri, mener, at hele fredagsarrangementet drejer sig om en teologisk misforståelse.

- Kvinder kan lede bøn for andre kvinder, men foran en forsamling af både mænd og kvinder skal det være en mand, der leder bønnen, forklarer han til Independent:

- Med alt respekt for søster Amina, så er bønnen foran et publikum en handling, vi udfører i overensstemmelse med Herrens anbefalinger. Det har ikke noget at gøre med kvinders position i samfundet, og det er ikke at se ned på dem. Bøn er noget guddommeligt, ikke verdsligt. Så vi gør det på den måde, Gud har sagt.

Amina Waduds prædiken handler i dag om retfærdighed, og hundreder af tilhørere kommer for at høre den.

Tidligere har professoren forsøgt sig med lignende arrangementer i New York, USA, og Cape Town i Sydafrika.

Fredagsbønnen er startskuddet til en konference om islam og feminisme på 'Wolfson College', Oxford. Den er organiseret af det Muslimske Uddannelsescenter Oxford, hvor formanden Taj Hargey, forsvarer projektet.

- De bogstavtro tolker Hadith - profeten Muhammads ord - som om kvinder aldrig skal lede en forsamling. Men selv i Hadith er der en kvinde som hedder Umm Waraqa, som profeten tillader at lede en bøn, siger han til Independet.

- Selvom Koranen anerkender biologiske forskelle mellem mænd og kvinder, fremhæver Koranen ligestilling mellem kønnene.

Politiet vil være til stede for at sikre at demonstrationer ikke udvikler sig til vold.