Kvinde med anti-salafististiske sloganer forsvundet

En 19-årig tunesisk kvinde er forsvundet efter at have vist sig på internettet med anti-salafististiske sloganer skrevet på sin bare overkrop

"Min krop tilhører mig, den er ikke kilden til andres ære," skrev Amina på sin bare overkrop, hun uploadede billederne på Facebook i protest mod islamisternes stigende magt i Tunesien. I dag ved ingen hvor hun befinder sig.
"Min krop tilhører mig, den er ikke kilden til andres ære," skrev Amina på sin bare overkrop, hun uploadede billederne på Facebook i protest mod islamisternes stigende magt i Tunesien. I dag ved ingen hvor hun befinder sig.

Hun hedder Amina, hun er 19 år. Og ingen ved, hvor hun er blevet af, efter at hun for to uger siden lagde et foto af sig selv med nøgen overkrop dækket af anti-salafistiske sloganer på sin tunesiske Facebook-side.

Det forlyder, at hun er blevet indlagt af sine forældre på et psykiatrisk hospital. Men det er også muligt, at hun holdes skjult af sikkerhedshenyn, fordi hun udsættes for trusler, siger Latifa Lakhdar, der er universitetslektor og tæt tilknyttet Tunesiens kvindebevægelse.

Min krop tilhører mig. Den er ingens ære, skrev hun på arabisk på sin krop med adresse til de tunesiske salafister, som lægger pres på regeringen for at indskrænke kvinders rettigheder og kræve fuld krops- og ansigts-dækning.

De seneste måneder har rygter villet vide, at tunesiske kvinder er i færd med at oprette en afdeling af den ukrainiske feministiske gruppe Femen, der demonstrerer med bare bryster dækket af slagord imod især diktatur, prostitution og religion.

LÆS OGSÅ: Vi er et politisk laboratorium i den arabiske verden

Femen har åbnet et træningscenter for radikal feminisme i Paris, hvor en af gruppens fremtrædende aktivister, Inna Sjevtjenko, har søgt tilflugt efter at have savet et kors over i den ukrainske hovedstad, Kijev. Sjevtjenkos aktion fandt sted i solidaritet med medlemmerne af den russiske gruppe Pussy Riot, der er blevet idømt fængselsstraffe for at have råbt slagord mod den russiske præsident, Vladimir Putin, i en kirke i Moskva.

Femen har blandt andet protesteret mod prostitution i Tyskland, mod brugen af niqab i et indvandrerkvarter i Paris, mod paven og mod Frankrigs katolske kirkes modstand mod ægteskaber for homoseksuelle.

Sidste år optrådte en kvindelig egyptisk blogger, Aliaa Magda Elmahdy, som er i eksil i Sverige, i bar figur på Facebook i protest mod overgrebene mod kvinder i Egypten.

Vi har været i kontakt med Amina i et par uger. Hun ville lancere Femen i Tunesien. Med disse billeder ønskede hun at støtte Femen, udtaler Inna Sjevtjenko til dagbladet Liberation.

Billederne har udløst en proteststorm i Tunesien. Aminas Facebook-side er blevet lukket, og på nettet svirrer det med hadefulde trusler.

Amina bør piskes offentligt, for hendes handling fortjener stening, har den kendte islamiske leder Adel Almi udtalt ifølge det tunesiske nyhedssite Assabah News.

I solidaritet med Amina har en anden ung kvinde, Meriam, også offentliggjort et topløst foto, ligeledes med arabisk skrift.

Sihem Badi, ligestillingsminister i regeringen, der domineres af det islamiske parti Ennahda, har advaret om, at hun vil sende politiet efter Femen, hvis de forsøger at etablere sig i Tunesien.

Femens kampmetoder modtages med en vis skepsis blandt feminister i Tunesien.

Man kan beklage, at Amina tilsyneladende ikke knytter sin aktion til en klar analyse. Hun nøjes med en enkeltstående aktion, men bagved er der ikke nogen sammenhængende strategi, siger Radia Belhaj Zekri fra den tunesiske kvindeorganisation Afturd.

Men omvendt har hun også givet os et nyttigt elektrochok. Hun reagerer mod salafisterne, der dagligt angriber kvinderne både fysisk og verbalt. Alle kvinder føler sig truet i dag. Vi er midt i en kamp, der handler om frihed, både for vores krop og for vores ytringsfrihed, siger Radia Belhaj Zekri.

Dette synspunkt deles af Latifa Lakhdar fra universitetet i Tunis.

I de seneste måneder har vi nærmet os egyptiske tilstande i Tunesien, hvad angår kvinders sikkerhed. Kvinder bliver dagligt overfaldet på gaden, både fysisk og verbalt. Voldtægt hører til dagens orden. Bag denne vold står salafisterne, enten direkte eller indirekte fordi de skaber et klima af had mod kvinder, der legitimerer vold. Jeg ville ikke selv demonstrere med bar overkrop. Men Amina signalerer, at vi alle har ret til at bestemme over vores egen krop. Og det er et signal, vi i allerhøjeste grad har brug for i Tunesien, siger Latifa Lakhdar.

En styrkeprøve udfolder sig i Tunesien mellem salafister og modernister i udarbejdelsen af en ny forfatning efter Jasminrevolutionen i januar 2011. Den 6. februar blev oppositionspolitikeren Chokri Belaid dræbt foran sit hjem, formentlig af salafistiske ekstremister.