Kvinden bag rattet, Manal al-Sharif, har håb for Saudi-Arabien, men holder sig selv væk

Da Manal al-Sharif i 2011 blev anholdt for ”kørsel i kvindelig tilstand”, fik verden øjnene op for de vilkår, som saudiske kvinder er underlagt. Fra søndag må kvinder køre i landet, men kvinderne skal kræve mere, siger aktivisten

Manal al-Sharif blev i 2011 ansigtet udadtil på kampen for kvinders rettigheder i Saudi-Arabien, da hun filmede sig selv køre bil. Hun blev senere anholdt i ni dage. I dag bor hun i Australien, så hun kan ikke selv sætte sig bag rattet i hjemlandet søndag.
Manal al-Sharif blev i 2011 ansigtet udadtil på kampen for kvinders rettigheder i Saudi-Arabien, da hun filmede sig selv køre bil. Hun blev senere anholdt i ni dage. I dag bor hun i Australien, så hun kan ikke selv sætte sig bag rattet i hjemlandet søndag. . Foto: Pressefoto.

”Regnen begynder med en enkelt dråbe.”

Citatet er et af hovedbudskaberne i den saudiarabiske kvinde Manal al-Sharifs biografi, der for nylig er udkommet på dansk under titlen ”Med hånden på rattet”. For hende har der været mange dråber, før regnen faldt.

Som dengang hun på universitetet fik øjnene op for en anderledes verden end den strengt islamistiske, hun indtil da havde kendt. Eller da nogle af hendes landsmænd var blandt flykaprerne fra al-Qaeda, som fløj ind i tvillingetårnene i USA. Men måske var der især én dråbe, der virkelig formåede at sætte regnen i gang: kørekortet. Eller manglen på samme.

For selvom der i den saudiske lovgivning ikke er noget, der forbyder kvinder at køre bil, har der aldrig været tradition for det. Og i Saudi-Arabien dominerer traditionerne.

Manal al-Sharif blev træt af, at man som kvinde blev udsat for chikane af de mandlige chauffører, de var tvunget til at betale for at køre sig. Saudi-Arabien er i dag det eneste land, der ikke tillader kvinder at sætte sig bag rattet. Men på søndag ser det anderledes ud, for da træder den saudiske kong Salmans dekret, der formelt giver kvinder lov at køre bil, i kraft.

Det er en særlig dag for Manal al-Sharif, kvinden, der i maj 2011 blev fængslet for at sætte sig bag rattet i sin bil, filme det og lægge det på YouTube for at sætte fokus på kvinders rettigheder. Forinden havde hun stiftet bevægelsen Women2Drive, hvis logo viser en kvinde holde den ene arm op i luften og forme sine fingre som et V for Victory (sejr).

Men er det en sejr, de saudiske kvinder står over for på søndag? I kølvandet på, at 12 kvinderettighedsaktivister den seneste måned er blevet anholdt og fængslet i landet, er der ikke megen eufori at spore i Manal al-Sharifs stemme. For, som hun selv siger, er Saudi-Arabien et meget komplekst land at beskrive.

”Vi er virkelig forvirrede og ved ikke helt, hvad der foregår. Bliver det bedre eller værre? Vi forstår ikke, hvorfor regeringen sætter kvindeaktivister i fængsel. Det bekymrer mig, at disse kvinder bliver fængslet i tider, hvor vi tror, tingene bliver bedre,” siger hun i telefonen fra Au- stralien, hvor hun bor i dag.

Hun tør ikke tage til Saudi-Arabien for tiden, for hun er bange for at blive fængslet ligesom de andre aktivister. I stedet lancerer hun på søndag hjemmesiden Miles4Freedom, der anbefaler kvindelige bilister verden over at køre for at sætte fokus på aktivisterne i fængslet.

Og trods alt holder hun fast i håbet om, at de ændringer, der er i gang, fortsætter.

”Tingene bevæger sig i den rigtige retning. De her ting sker. Endelig,” siger hun.

Det er ikke kun de saudiske kvinders liv, der vil blive bedre med kørekortet, siger hun. Mændene kan også blive mere frie, når de ikke skal køre kvinderne rundt.

”Kvinder bliver behandlet som mindreårige, og mændene skal tage sig af kvinden. Så forestil dig alle disse mindreårige i ét land – det giver mændene en stor byrde,” siger hun.

I Manal al-Sharifs liv har de kulturelle begrænsninger tidligere fået hende til at tie. Men i sin bog lukker hun op for alt fra de fundamentalistiske tanker, der dominerede hendes teenageår, til den blodige scene og det efterfølgende had til sine forældre, som hendes omskæring medførte.

Men hvor meget religion betyder for hende i dag, vil hun ikke svare på, for det er personligt, siger hun. I bogen er der dog ikke lagt fingre imellem de tanker, hun har haft om saudiernes fundamentalistisk-wahabistiske udgave af islam. Hvordan skræmmebillederne fra skolen gjorde, at hun først hørte en sang, da hun var 20 år. Eller hvordan undervisningen i grundskolen gjorde hende bange for ikke at være en god nok muslim, og at hun ville ende i helvede.

Noget af det, som hun håber, at hendes bog kan vise især undertrykte kvinder, er, at folk kan forandre sig, ligesom hun og også hendes familie gjorde. Selv har hun brugt skriveprocessen som terapi ved at lukke op for nogle ting, det før har været umuligt at dele med andre, og via den har hun kunnet tilgive sig selv og andre, forklarer hun. Som sine forældre eller sin bror.

”Min bror undskyldte, efter at han læste bogen. Han sagde: ’Jeg er ked af, at jeg ikke var der for dig, da du havde allermest brug for mig’,” fortæller hun.

Selv har hun fået frihed, og det håber hun, at alle kvinderne i Saudi-Arabien – og i hele verden – kan få:

”Mit håb er, at kvinder i Saudi-Arabien kan blive frie, at de kan være dem, de har lyst til at være. Jeg ser allerede en masse fantastiske kvinder gøre en forskel. Så jeg har håb, og jeg vil gerne fastholde håbet om, at tingene er ved at ændre sig til det bedre.”

Manal al-Sharif er en helt og en forræder. En forræder i Saudi-Arabien for at gå imod traditionerne, en helt uden for landet af samme årsag. Hendes bog er blevet forbudt i Saudi-Arabien, og det ærgrer Manal al-Sharif, fordi det i hendes øjne netop er saudierne, der bør læse den.

I dag er hun bosiddende i Australien, langt væk fra sin ældste søn, der stadig er i Saudi-Arabien. Det sværeste ved at forlade landet var at forlade ham, siger hun. Det bedste er, at hun nu kan være sig selv.

Manal al-Sharif er gift igen og har fået endnu en søn, der ikke kan få tilladelse til indrejse i Saudi-Arabien, fordi hans saudiske mor er gift med en mand, der ikke er saudisk. Hendes ældste søn har ikke sin fars tilladelse til at rejse ud af landet, så de to brødre har aldrig set hinanden.

På den måde kontrollerer Saudi-Arabiens traditioner stadig hendes liv, og frugten af hendes arbejde, synet af kvinderne på de saudiske veje, har hun stadig til gode.

Logoet på kampagnen Women2Drive designet af Carlos Latuff. Kampagnen startede tilbage i 2011, da Manal al-Sharif besluttede sig for at kæmpe for kvinders ret til at køre bil.
Logoet på kampagnen Women2Drive designet af Carlos Latuff. Kampagnen startede tilbage i 2011, da Manal al-Sharif besluttede sig for at kæmpe for kvinders ret til at køre bil.