Kvinder vælger selvmordet i desperation

Selvmord er forbudt i Saudi-Arabien og optræder ikke i statistikkerne. Men særligt kvinderne forsøger alligevel. Årsagen er ofte den massive undertrykkelse, de lever under

De saudiarabiske kvinder forsøger langt oftere end mændene at begå selvmord, viser en undersøgelse. –
De saudiarabiske kvinder forsøger langt oftere end mændene at begå selvmord, viser en undersøgelse. –. Foto: .

Adskilte som de er fra mændene, med forbud mod at køre bil og stærkt begrænsede muligheder for at rejse, arbejde eller blot studere, forsøger mange saudiske kvinder at begå selvmord for at undslippe et af verdens strengeste samfund.

Saudi-Arabien er en konservativt islamisk stat, hvor de gejstlige kræver, at kvinderne bliver holdt for sig selv. En ung kvinde på 19 år, som var blevet bortført og voldtaget af syv mænd, blev for nylig idømt 200 piskeslag i en sag, som har vakt international kritik og plettet Saudi-Arabiens image. Kong Abdullah benådede dog i denne uge kvinden.

Kravene til deres indelukkede livsstil i det saudiske samfund tvinger kvinderne til at leve i deres egen verden, hvilket ofte gør teenagetidens og det almindelige familielivs problemer sværere at bære.

Jeg var desperat på grund af familieproblemer. Min mor blev skilt, og jeg måtte blive hos hende, mens mine to ældre brødre blev hos min far, fortæller Maha Hamad, en 23-årig studerende, som for to år siden forsøgte at begå selvmord.

Jeg var under for meget pres fra min mor i alt, hvad jeg foretog mig i dagligdagen. Det var umuligt for mig at leve mit eget liv, uden at hun fortalte mig, hvad jeg skulle gøre, og hvad jeg skulle lade være med, siger hun.

Selvmord er strengt forbudt ifølge islamisk lov, og hospitalerne registrerer mange af forsøgene som fejlagtig brug af medicin. Derfor optræder tilfældene ikke optræder i statistikken. Et sjældent studie af forgæves selvmordsforsøg, lavet i 2006 af Salwaal Khatib, som er forsker ved Kong Saud-universitetet, nåede frem til, at 96 af dem var udført af kvinder og kun fire af mænd.

Forskeren fortæller, at det hospital, hvor hun arbejder, i gennemsnit konstaterer 11 kvindelige selvmordsforsøg om måneden.

Kvinder går igennem alvorlige depressioner som følge af samfundets pres, forklarer Khatib.

Forskelsbehandlingen af mænd og kvinder i familierne bidrager til at øge presset. Mændene opdrages til at være kvinder overlegne og udvikler en krænkende adfærd for at udtrykke deres magt over kvinderne, siger hun.

De små doser medicin og det faktum, at det sker om dagen, viser Khatib, at mange af selvmordsforsøgene er råb om hjælp snarere end alvorligt mente forsøg fra kvindernes side på at tage deres egne liv.

Mange teenagepiger lider under en manglende kommunikation med deres forældre. Ingen lytter til deres problemer, fortæller Khatib.

Tvangsægteskab er en udbredt faktor bag de depressioner, som unge kvinder lider under, melder forskere.

Layla, som er tidligere administrator ved Riyadhs Kongerigehospital, beretter om en 20-årig kvinde, der forsøgte at tage sit liv, fordi hendes forældre havde tvunget hende til at gifte sig med en mand, som var over 70 år.

Hun skar sig i håndleddene efter få måneders ægteskab. Tvangsægteskab er en af de alvorligste problemer, unge piger står over for. Nogle gange ønsker familierne ikke at tvinge deres datter, men indblanding fra slægtens side lægger pres på dem, vurderer den tidligere hospitalsadministrator.

/Reuters/

udland@kristeligt-dagblad.dk

Oversat af Sara Høyrup