Læger vil have røgen ud af bilerne

Røgfyldte biler er farligere end tilrøgede værtshuse, mener den britiske lægeforening

Røgfyldte biler er farligere end tilrøgede værtshuse, mener den britiske lægeforening
Røgfyldte biler er farligere end tilrøgede værtshuse, mener den britiske lægeforening Foto: .

De britiske rygere bliver nu udfordret i deres egne biler af den britiske lægeforening, som vil forbyde al rygning i privatbiler. Selv med vinduet åbent er indholdet af skadelige stoffer højere end i et godt tilrøget værtshus, vurderer de. Og forbuddet skal ikke kun gælde, hvis der er andre og særligt børn med i bilen. Rygning skal være totalt forbudt.

LÆS OGSÅ: Ensomhed er lige så farligt som rygning

Vi opfordrer den britiske regering til at tage det dristige og modige skridt at forbyde rygning i private biler. De videnskabelige beviser for lovgivning mod rygning er overbevisende. Den nuværende regering ønsker frivillige ordninger og offentligt pres for at ændre offentlighedens holdninger i sundhedsspørgsmål. Men vi har set igen og igen, at det ikke virker, fastslår Vivienne Nathanson fra den britiske lægeforening.

Hun peger på, at der alene i Storbritannien er 80.000 dødsfald, som skyldes rygning eller passiv rygning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forslaget har ikke overraskende fået vred røg til at stå ud af ørerne på rygerne.

Et rygeforbud i biler kan på ingen måde retfærdiggøres uanset om der er børn i bilen eller ej. Lovgivning vil være en grov overreaktion. Hvad bliver det næste? Rygeforbud i hjemmet, spørger Simon Clark fra rygerforeningen Forest i den britiske avis Daily Mail.

Politisk er der ikke enighed om forslaget. I Wales kører der allerede offentlige kampagner mod rygning i biler. I det britiske parlament er den tværparlamentariske gruppe for rygning og sundhed derimod mere forbeholden over for en lov, som der ikke er opbakning til i befolkningen. Et synspunkt, som en talsmand for det britiske sundhedsministerium deler.

Vi finder ikke, at et forbud vil være den mest effektive måde til at opfordre folk til at ændre deres vaner, siger talsmanden til den britiske nyhedsstationen BBC.

LÆS OGSÅ: Overtrædelse af rygeloven skal straffes

Der er i dag rygeforbud i biler i Sydafrika samt i enkelte stater i USA og Canada.