Labour skal se til højre eller venstre

I løbet af et døgn mistede det britiske arbejderparti både masser af mandater og en partiformand. Partiets store udfordring er, at vælgerne i Skotland og England trækker i hver deres retning

”Det britiske valgsystem afspejler ikke vælgernes ønsker, men det skaber stærke regeringer,” siger Steven Fielding, professor i britisk politik ved Nottingham Universitet og forfatter til flere bøger om Labour. På billedet Ed Miliband, Labours leder.
”Det britiske valgsystem afspejler ikke vælgernes ønsker, men det skaber stærke regeringer,” siger Steven Fielding, professor i britisk politik ved Nottingham Universitet og forfatter til flere bøger om Labour. På billedet Ed Miliband, Labours leder. .

Labours leder, Ed Miliband, måtte i går erkende, at det ikke var lykkedes partiet at vris-te tilstrækkeligt mange stemmer ud af de britiske vælgere til at opnå regeringsmagten. Som den tredje britiske partiformand inden for få timer trak han sig tilbage fra posten som partiets leder, da det endelige valgresultat lå klart.

Forinden havde både Nick Clegg fra Liberaldemokraterne og Nigel Farage fra uafhængighedspartiet Ukip trukket sig.

”Storbritannien har brug for et stærkt Labour. Storbritannien har brug for et Labour, som kan genrejse sig efter dette nederlag, så vi igen kan få en regering, der forsvarer almindelige lønmodtagere,” sagde Ed Miliband i en tale til sine partikammerater, da han meddelte sin afgang.

Labour mistede samlet 26 mandater ved torsdagens valg. Dette til trods for, at Labour fik 1,5 procent flere stemmer end ved valget for fem år siden, hvilket også er en større fremgang end det konservative parti, som gik 0,8 procent frem.

Det hjælper dog ikke noget i Storbritannien, hvor der kun er en vinder i hver enkelt valgkreds, og de overskydende stemmer ikke bliver ”samlet op” af tillægsmandater som i det danske valgsystem.

”Det britiske valgsystem afspejler ikke vælgernes ønsker, men det skaber stærke regeringer,” siger Steven Fielding, professor i britisk politik ved Nottingham Universitet og forfatter til flere bøger om Labour.

Uanset valgsystemet er der dog ingen tvivl om Labours nederlag, mener han. Labour har i et halvt år vidst, at partiet ville tabe stort til det skotske nationalparti SNP - og det skete også med et tab på 40 mandater - og partiet har ikke kunnet kompensere ved at skaffe mange flere engelske og walisiske stemmer i stedet for.

”Labour har ikke fået overbevist tilstrækkeligt mange vælgere om, at det kan løse landets økonomiske problemer lige så godt som premierminister David Cameron,” siger Steven Fielding.

Efter hans vurdering står Labour med fødderne på hver sin side af en dyb politisk kløft mellem de skotske vælgere, der ønsker et rødere, mere venstreorienteret parti, og de engelske vælgere, der efterlyser en mere højreorienteret profil.

”Den helt store udfordring for partiet og dets nye leder bliver at beslutte sig for, om partiet skal dreje mere til venstre eller mere til højre. Ed Miliband prøvede at være mere venstreorienteret, og det var ikke nok for skotterne, men alligevel for meget for de engelske vælgere, som man skal have fisket fra Liberaldemokraterne eller De Konservative. Det er et stort dilemma,” siger Steven Fielding.

I sin afskedstale opfordrede Ed Miliband Labours medlemmer til ikke at sørge over det dårlige resultat. Labour har været stort før, og det vil blive stort igen, sagde han .

Ifølge Mark Wickham-Jones, professor i statskundskab ved Bristol Universitet med speciale i Labour og arbejderbevægelsen, er der dog lang vej igen, før partiet er genrejst. Et valgresultat er først godt i Storbritannien, når et parti får over 40 procent af stemmerne. Det er derfor, at Labours valg er så katastrofalt (også selvom det målt i procent af det samlede antal stemmer er bedre end sidst) og derfor, at han også kalder De Konservatives resultat for ”dårligt”. Partierne fik henholdsvis 30,5 og 36,9 procent af stemmerne.

”Ingen af partierne har opnået et storslået resultat, men De Konservative har vundet,” siger han.

Mark Wickham-Jones er som Steven Fielding opmærk-som på, at Labour står ved en skillevej, hvor det skal beslutte sig for, om det vil søge mod midten igen eller snarere forstærke sin venstreorienterede profil. I værste fald kan det ende med, at partiet bliver sprængt i to, mener han.