Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Læger uden Grænser udvises fra flygtningeø

Den australske flygtningelejr i den lille østat Nauru har længe været kontroversiel. I 2016 blev en række danske politikere nægtet adgang, da de forsøgte at besøge lejren for at se nærmere på forholdene for flygtninge. Foto: Torsten Blackwood/arkiv/Ritzau Scanpix

Frivillige nødhjælpsarbejdere fra Læger uden Grænser er blevet udvist fra den omstridte flygtningeø Nauru. Uden hjælp er flygtninge efterladt desperate tilbage.

Situationen i Australiens kontroversielle flygtningelejr i østaten Nauru er "mere end desperat", lyder et opråb fra den internationale nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser.

Naurus regering besluttede fredag at udvise alle organisationens frivillige medarbejdere fra Nauru. Her har de ydet nødhjælp siden november 2017.

Onsdag forlod de sidste nødhjælpsarbejdere Nauru, hvilket satte en brat stopper for gratis sundhedshjælp til flygtninge og asylansøgere på øen.

Det fik torsdag de hjemvendte læger og sygeplejersker til at slå alarm under et pressemøde i den australske storby Sydney.

- Læger uden Grænser fordømmer på det kraftigste Naurus regerings pludselige beslutning om at udelukke den desperat nødvendige mentale hjælp, som Læger uden Grænser tilbyder asylansøgere, flygtninge og lokalbefolkningen i Nauru, lyder det i en pressemeddelelse fra organisationen.

Læger uden Grænser sender samtidig en stærk opfordring til den australske regering om at evakuere samtlige personer fra flygtningelejren.

Bådflygtninge, der ankommer til Australien, er siden 2013 blevet sendt til den lille østat nordøst for Australien, hvor der inklusive flygtninge og asylansøgere lever 13.000 mennesker.

Men der er "intet humanitært ved at redde mennesker fra havet blot for at efterlade dem i et friluftsfængsel", lyder kritikken nu fra Læger uden Grænser ifølge nyhedsbureauet dpa.

Knap 900 asylansøgere og flygtninge har levet i Nauru i mere end fem år - herunder 115 børn - uden nogen udsigter til at skulle forlade øen igen.

Uden adgang til nødhjælp mister de mange flygtninge al håb, siger organisationens direktør i Australien, Paul McPhun, under pressemødet ifølge det australske medie SBS.

- Fem år med uendelig usikkerhed har medført en voldsom forværring af deres mentale helbred og velbefindende, siger han.

- At adskille familier og fastholde mænd, kvinder og børn på en fjerntliggende ø på ubestemt tid uden håb om beskyttelse ud over medicinsk nødhjælp er ondt og umenneskeligt.

Læger uden Grænser har behandlet 78 patienter i Nauru, som enten har forsøgt at begå selvmord, har selvmordstanker eller begår selvskade.

McPhun mener, at den australske regerings asylpolitik har "ødelagt flygtningenes modstandskraft, knust al håb og i sidste ende skadet deres mentale helbred".

Ifølge den australske indenrigsminister, Peter Dutton, har Læger uden Grænser kun haft til opgave at hjælpe lokalbefolkningen på Nauru.

Det afviser nødhjælpsorganisationen dog har været tilfældet, skriver SBS. Naurus regering har ikke kommenteret sagen.

/ritzau/