Lækage-skandale blotlægger Tyskland som et digitalt u-land

En studerendes hacker-angreb på kendte tyskeres internet-konti har skabt opmærksomhed omkring Tysklands fodslæbende tilgang til den digitale udvikling. Regeringen har gjort alt for lidt for at styrke landet digitalt, lyder kritik

994 kendte personer i Tyskland, herunder flere hundrede medlemmer af Forbundsdagen, har fået hacket deres konti på internettet. Følsomme oplysninger såsom kreditkort, telefonnumre, kontoudtog, privatfotos og fortrolige korrespondancer er blevet offentliggjort i form af en julekalender på en Twitter-konto i løbet af december.
994 kendte personer i Tyskland, herunder flere hundrede medlemmer af Forbundsdagen, har fået hacket deres konti på internettet. Følsomme oplysninger såsom kreditkort, telefonnumre, kontoudtog, privatfotos og fortrolige korrespondancer er blevet offentliggjort i form af en julekalender på en Twitter-konto i løbet af december. . Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Sammenlignet med danskere nærer tyskere en stærk skepsis over for sociale medier og digital overvågning, mange nægter at bruge visa-kort, benytter sig af pseudonymer på Twitter og Facebook og er yderst forsigtige med at efterlade sig spor i det digitale univers. Og skepsissen kan vise sig at komme tyskerne til gode. For de seneste dage har nyheden om den formentlig mest spektakulære tyske lækagesag nogensinde været med til at udstille Tyskland som et digitalt u-land.

994 kendte personer, herunder flere hundrede medlemmer af Forbundsdagen, har fået hacket deres konti på internettet. Følsomme oplysninger såsom kreditkort, telefonnumre, kontoudtog, privatfotos og fortrolige korrespondancer er blevet offentliggjort i form af en julekalender på en Twitter-konto i løbet af december. Uddrag af den tyske forbundskansler Angela Merkels private beskeder er også blandt de lækkede data. Twitter-kontoen nåede at få 18.000 følgere, men myndighederne blev tilsyneladende ikke opmærksomme på den før i begyndelsen af januar, hvor den blev lukket.

Mens tyske politikere kræver chefen for det føderale kontor for it-sikkerhed stillet til ansvar, kæmper myndighederne en febrilsk og næsten umulig kamp for at få samtlige data fjernet igen.

”Man føler sig værgeløs og forsvarsløs,” siger et af ofrene for hackerangrebet, det socialdemokratiske parlamentsmedlem Helge Lindh, til nyhedsmagasinet Der Spiegel.

Alvoren af angrebet har da også ført til massiv kritik af forbundsregeringens haltende tilgang til den digitale udvikling og af digital inkompetence hos de tyske efterretningstjenester. For ifølge efterforskerne er der ikke tale om en større politisk konspiration. Gerningsmanden er derimod en 20-årig studerende og computernørd fra delstaten Hessen, som stadig bor hos sine forældre, og som blot var blevet vred over udtalelser fra de offentlige personer, han har hængt ud, lyder hans begrundelse over for forbundskriminalpolitiet BKA.

Den unge mand blev anholdt i søndags, tilstod alt og blev mandag atter sat på fri fod, mens hans computer undersøges af myndighederne.

”I sidste ende kom han frem til dataene på en sofistikeret måde,” sagde statsadvokat Georg Ungefuk fra det centrale kontor til bekæmpelse af cyber-kriminalitet i Frankfurt på et pressemøde i går.

Chefredaktør for Rheinische Post Michael Bröcker opfordrer indenrigsminister Horst Seehofer til endelig at gøre op med sin egen ”stedmoderlige behandling” af digital sikkerhed og databeskyttelse, mens forfatter og journalist Gabor Steingart taler om ”det tyske sikkerhedsapparats naive ignorance”.

Selvransagelsen kan også spores i regeringens egne rækker, hvor viceindenrigsminister Stephan Mayer fra Seehofers CSU erkender, at ”det er klart, at vi som føderal regering (…) må gøre mere for at forbedre cybersikkerheden”.

Slesvig-Holstens delstatsminister for digitalisering, Jan Albrecht fra miljøpartiet De Grønne, kalder det ”en stor fejl”, at der ikke findes et tysk forbundsministerium for digitalisering.

”Den føderale regering bliver nødt til at vise vej, men den halter blot efter,” siger han til Rheinische Post.

De digitale problemer i Europas økonomiske supermagt stikker imidlertid langt dybere end til manglende datasikkerhed. Få regeringer har haft så mange penge mellem hænderne som den kristendemokratiske kansler Angela Merkels store koalition med det socialdemokratiske SPD. Og få regeringer har været så dårlige til at samarbejde om at bruge pengene til gavn for fremtidens Tyskland, skriver journalist Michael Sauga i Der Spiegel.

”Landets infrastruktur er i dårlig stand. Selvom hurtigt internet er blevet lovet i årevis, er det ikke tilgængeligt i de fleste regioner. Og Tysklands mobilnetværk har så mange huller, at selv økonomiminister Peter Altmaier er ’flov’, når forbindelsen konstant afbrydes i telefonsamtaler med udenlandske kolleger,” skriver han og minder om, at problemerne er så meget mere påtrængende, fordi en veludviklet infrastruktur ikke blot går forud for økonomisk fremgang, men også for det sociale sammenhold i et land, der de seneste år er blevet stærkt polariseret især af flygtningekrisen.