Lastvogne med flygtninge er hverdagskost i Europa

De 71 omkomne i lastvogn i Østrig vækker ny debat om en bedre byrdefordeling af flygtningestrømmen i EU

Fire børn, deriblandt en to-årig pige, var blandt de i alt 71 mennesker, som blev fundet døde i en efterladt ungarsk kølevogn på en motorvej i Østrig.
Fire børn, deriblandt en to-årig pige, var blandt de i alt 71 mennesker, som blev fundet døde i en efterladt ungarsk kølevogn på en motorvej i Østrig. . Foto: Michael Gruber.

Fire børn, deriblandt en to-årig pige, var blandt de i alt 71 mennesker, som i går blev fundet døde i en efterladt ungarsk kølevogn på en motorvej i Østrig. Ofrene er formentlig døde af iltmangel, erklærede politidirektør i den østrigske delstat Burgenland, Hans Peter Doskozil, i går.

Identitetspapirer viser, at i hvert fald en del af flygtningene var fra Syrien. Tre personer, deriblandt lastvognens ejer og to chauffører, er blevet anholdt, og ifølge politiets foreløbige efterforskning er der tale om et ungarsk-bulgarsk netværk af menneskesmuglere.

Alene inden for de seneste to dage er omkring 100 flygtninge blevet pågrebet af myndighederne i Burgenland, der grænser op til Ungarn. Ifølge Hans Peter Doskozil benytter smuglerne som regel varevogne snarere end lastvogne til at transportere flygtningene, der krydser Østrig i et forsøg på at nå til Tyskland.

”Som regel sætter de bare migranterne af i vejkanten og overlader dem til sig selv,” sagde han.

Sagen har vakt rædsel i Europa og rettet opmærksomheden mod, at flygtningenes og migranternes dødsruter ikke standser ved middelhavslandene.

Flygtningepresset på Ungarn og Balkan-lande som Serbien og Makedonien er taget til i de seneste uger, og flugtvejene over land kan være lige så dødbringende som over Middelhavet, hvor flere end 2500 flygtninge nu ifølge nye FN-tal er druknet i år.Ungarsk politi anholdt i går også en rumænsk lastbilchauffør, hvis lastvogn væltede under et trafikuheld. Lastbilen viste sig at have en skjult fragt på 18 syriske flygtninge. Og i juni blev 50 albanske migranter fundet i en lastvogn på en motorvej i Storbritannien.

”Vi ved ikke, hvor de er, eller hvor mange der er tale om, men andre lastbiler med flygtninge kører netop nu rundt på de europæiske veje. Både for at komme ind i Europa og for at komme fra Sydeuropa til Nordeuropa. Flygtningene er bange for at blive pågrebet under en identitetskontrol og er derfor villige til at benytte farlige transportmidler som lastvogne i stedet for busser og tog,” siger Judith Sutherland, vicedirektør for Europa og Centralasien i menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

”Netop nu lægger de europæiske lande pres på Ungarn for at kontrollere sin grænse til Østrig, og politiet kontrollerer massivt banegårdene for at identificere migranter. Det får migranterne til at vælge andre farligere transportmidler. Uden en fælleseuropæisk løsning vil dramaer som det, vi har set i Østrig, gentage sig,” siger Judith Sutherland.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, understre-ger nødvendigheden af en mere retfærdig fordeling af flygtningebyrden i Europa.

EU's forslag om at fordele 40.000 asylsøgere efter et kvotesysten blev i juni afvist af de øvrige EU-lande, som kun har indvilget i frivillige ordninger om godt 32.000 flygtninge, en brøkdel af de over 300.000 migranter, som er kommet til Europa i årets første syv måneder. Alene Tyskland regner med omkring 800.000 flygtninge i 2015.

De omkomne flygtninge i lastvognen blev fundet. samtidig med at Angela Merkel sammen med blandt andre sin østrigske kollega, Werner Faymann, og regeringschefer fra Balkan-landene blot en time derfra sad til et topmøde i Wien, hvor en tydeligt rystet Merkel sagde, at der var behov for at udvise europæisk solidaritet og nå frem til løsninger. Serbiens udenrigsminister Ivica Dacic krævede i Wien ”en europæisk handlingsplan”, mens den østrigske udenrigsminister, Sebastian Kurz, har sagt, at ”det er på høje tid med et fælleseuropæisk svar på flygtningekrisen. Europa kan ikke længere se den anden vej - det drejer sig om menneskelige skæbner.”

Men tiden er endnu ikke inde til et europæisk topmøde, erklærede forbundskansleren i går ved et pressemøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under hans tiltrædelsesbesøg i Berlin.

”Et topmøde skal kunne træffe visse beslutninger. Det kræver et forarbejde, der skal laves af indenrigsministrene,” sagde Angela Merkel, som tilføjede, at hun var helt på det rene med, at Danmark på grund af retsforbeholdet står uden for EU's fælles asylpolitik.

”Danmark har en særstilling, men har vist stor ansvarlighed de seneste år. Derfor har vi også diskuteret spørgsmålet i dag. Men vi må først finde en løsning inden for EU-samarbejdet omkring asylpolitkken, hvor vi fordeler flygtningene på fair vis,” sagde hun.

Selvom den danske regering gik til valg på at få færre udlændinge ind over grænsen, ser forbundskansleren og den danske statsminister ens på tingene, sagde Løkke til Ritzau i Berlin.