Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Le Pen vil være højrefløjens oppositionsleder

Marine Le Pen satser på, at Emmanuel Macrons valgsejr vil splitte Republikanerne og tiltrække de mest midterorienterede republikanere. Og at hun selv kan tiltrække partiets højrefløj, der i vid udstrækning deler hendes holdninger til indvandring og islam. Foto: Thibault Camus/AP/Ritzau foto

Marine Le Pen håber at kunne samle den franske højrefløj omkring et nyt parti uden Front Nationals højreekstremistiske arv. Hendes projekt afhænger af det kommende parlamentsvalg

Et nyt parti, der kan samle den franske højrefløj omkring Marine Le Pen. Det er den fremtid, Front Nationals præsidentkandidat stillede i udsigt allerede på valgaftenen. Efter elimineringen af Republikanerne og Francois Fillon ser Marine Le Pen sig selv som højrefløjens nye stærke kvinde og den naturlige oppositionsleder.

Marine Le Pen satser på, at Emmanuel Macrons valgsejr vil splitte Republikanerne og tiltrække de mest midterorienterede republikanere. Og at hun selv kan tiltrække partiets højrefløj, der i vid udstrækning deler hendes holdninger til indvandring og islam.

I den forbindelse er hun villig til at ofre Front Nationals navn og historiske arv til fordel for ”en dybtgående forandring af partiet for at kunne danne en ny politisk organisation”, som hun sagde i sin tale på valgaftenen. For at kunne inkarnere den nye opposition mellem ”patrioter og globalister”, som hun har forsøgt at markere under valgkampen.

”Jeg tror, at Front National vil ændre navn,” lyder det også fra hendes rådgiver og svoger, Philippe Olivier.

Men Marine Le Pen får svært ved føre sin vision ud i livet, mener Simon Labouret fra Institut for Statskundskab, IEP, i Paris.

”Selvom Marine Le Pen har samlet 10 millioner vælgere, var hendes valgresultat skuffende. Med under 35 procent af stemmerne i anden runde og ikke ret mange flere stemmer end Francois Fillon i første valgrunde fremstår hun ikke som den naturlige oppositionsleder. Front National vækker stadig frygt,” siger Simon Labouret.

Et nyt navn, der ikke er farvet af Front Nationals højreekstreme og antisemitiske historie, har længe været en mere eller mindre udtalt strategi i Marine Le Pens forsøg på at forvandle partiet til et stuerent regeringsparti. Under valgkampagnen blev den historiske trikoloreflamme skiftet ud med en horisontal blå rose. Front Nationals navn blev overskygget af ”Marine présidente”, der også udviskede efternavnet Le Pen.

Men et eventuelt nyt parti vil ikke blive dannet inden parlamentsvalget i juni. Og det er dette valg, der vil afgøre, hvem der bliver oppositionsleder, pointerer Simon Labouret:

”Det franske valgsystem betyder, at Front Nationals kandidater vil have svært ved at klare sig over for Repubikanernes kandidater, der har en dybere lokal forankring i valgkredsene. Front National har for øjeblikket to medlemmer i Nationalforsamlingen, og hvis det lykkes partiet at nå op på nogle snese, vil det være en bedrift, men langtfra nok til at dominere oppositionen. Repubikanerne, der tabte stort i 2012, fik trods alt over 200 mandater.”

”Det er ikke Marine Le Pen, der bestemmer partiets navn. Det er partiets kongres,” lyder det fra partiets stifter og far til Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen.

Far og datter har et anstrengt forhold til hinanden, efter at Marine Le Pen ekskluderede ham fra partiets ledende organer i 2015.

Den kongres, der vil finde sted i slutningen af året, forventes at blive et rivegilde mellem dem, der ser Marine Le Pens 10 millioner vælgere som en sejr for Marine Le Pens linje. Og dem, der ser de 34 procent af stemmerne, mindst seks procentpoint færre end forventet, som et tegn på fiasko.