Leder af katolsk tænketank i Polen: ”EU må indse, vi har andre værdier end dem”

Vi skal beskytte den polske familie mod ideologier fra Vesten, siger Karolina Pawlowska, hvis katolske tænketank står bag idéen til Polens lgbt-frie zoner

Folk i Polen er bange for nye ideologier, som Vesten vil pådutte os,” siger Karolina Pawlowska fra tænketanken Ordo Iuris.
Folk i Polen er bange for nye ideologier, som Vesten vil pådutte os,” siger Karolina Pawlowska fra tænketanken Ordo Iuris. Foto: Janus Engel Rasmussen.

Karolina Pawlowska ved godt, at folk kalder hende fundamentalist og ekstrem. Hun mener, at især journalister fordrejer hendes og kollegernes ord. Men den polske advokat giver gerne interview.

”Uanset hvilken dagsorden journalister har, tror jeg på, at mine tanker og argumenter kan være interessante,” som hun siger.

Karolina Pawlowska leder centeret for international lov i den katolske organisation Ordo Iuris. Ofte beskrives Ordo Iuris som en magtfuld og højrenational tænketank bestående af juridiske eksperter, som fører værdipolitiske kampagner i Polen.

Tænketanken har lige oprettet et nyt universitet med fokus på kristen kulturarv, frihed og orden og støttede blandt andet det nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed i at hive Polen ud af Istanbul-konventionen, som beskytter kvinder mod vold i hjemmet. I stedet opfordrer Ordo Iuris landets kommuner til at lade sig inspirere af nogle retningslinjer, som tænketanken har udtænkt. Op mod 100 polske kommuner har udgivet skabelonen fra Ordo Iuris i mere eller mindre revideret form. Erklæringerne handler blandt andet om, at ægteskabet er forbeholdt mand og kvinde. Kommunerne bag erklæringerne er siden blevet kendt som de såkaldte lgbt-frie zoner, der har mødt kritik af EU.

Men Ordo Iuris står ikke bag lgbt-frie zoner, insisterer Karolina Pawlowska og byder indenfor i et fornemt kontor med mahognibord, væg-til-væg-bogreol og udsigt over Warszawas centrum.

”De artikler, som beskriver dele af Polen som lgbt-frie zoner, er fake news. Der er ikke lgbt-frie zoner i Polen, og der er ikke love, som diskriminerer mod lgbt-personer. Vi har udarbejdet en skabelon til et familie-charter, som skal beskytte de polske familieværdier. I Ordo Iuris ser vi en stor udfordring for polske familier. Der fødes ikke nok børn, og det gælder især for de mindre kommuner. Derfor udtænkte vi familiechartret, hvor vi kommer med gode råd til, hvordan enhver kommune kan være et godt sted at være for familien.”

Men hvad består en polsk familie af?

”En familie består af en mand og en kvinde, som er gift. Det står også i den polske forfatning,” siger Karolina Pawlowska.

Hun refererer til den polske forfatnings artikel 18. Her står, at et ægteskab, som er en ”forening mellem en mand og en kvinde”, skal beskyttes af den polske stat.

”I Polen diskriminerer vi ikke nogen. Det er tilladt for lgbt-personer at blive gift, bare ikke med personer af samme køn som dem selv,” siger juristen, der selv er gift og mor til to små børn.

Nej til vestlig lgbt-ideologi

I langt de fleste EU-lande er det lovligt for lgbt-personer at gifte sig og adoptere børn. Det er den slags lovgivning, som Karolina Pawlowska og hendes værdifæller betegner som lgbt-ideologi. Et begreb, som ofte bruges i de såkaldt lgbt-frie zoner.

”Folk i Polen er bange for nye ideologier, som Vesten vil pådutte os. Polen har tidligere fået trukket fremmede ideologier ned over sig. Se bare på marxismen, som frarøvede polakkerne forskellige rettigheder. Formålet med familiechartret er at bekæmpe ideologier fra Vesten og derved beskytte familien,” siger hun og forklarer, at lgbt-ideologi først er et problem, hvis det bliver ”en officiel ideologi i landets institutioner”:

”I skolen er det vigtigt at respektere de forældre, som ikke ønsker denne ideologi introduceret for deres børn.”

Der er kommuner i Polen, som ikke vil have, at lgbt-personer underviser i seksualundervisningen. Det ser Karolina Pawlowska intet problem i.

”Det er ligegyldigt, hvilken seksualitet en lærer har. Men det er vigtigt, at læreren respekterer mine holdninger til, hvad jeg gerne vil have, at mine børn lærer. Derfor skal seksualundervisning være familieorienteret.”

Betyder det, at der i skolen ikke må oplyses om forskellige seksualiteter ?

”Selvfølgelig må unge undervises i, at homoseksualitet findes. Ikke helt unge børn, men teenagere skal vide, at det findes. Personligt er jeg ikke tilhænger af seksualundervisning. Jeg vil gerne have, at det er mere neutralt og respekterer familien.”

Værner om polske rettigheder

Det er ikke kun familien, som Ordo Iuris kæmper for at beskytte. Karolina Pawlowska forklarer, at tænketanken generelt værner om Polens basale menneskerettigheder. Et eksempel på det er, at Ordo Iuris bakkede regeringen op i at indføre en af Europas mest restriktive abortlove.

Det er nu forfatningsstridigt at abortere fostre med misdannelser. En lovændring, der reelt betyder et abortforbud.

”Polen er blevet kritiseret for at implementere en lov, som beskytter menneskeliv. Det er et skridt i den rigtige retning for menneskerettighederne i Polen, og jeg håber, at andre lande vil følge vores eksempel. Alle liv fortjener at blive beskyttet af loven. Det er forkert at skelne mellem liv, bare fordi der er mistanke om, at et foster bærer sygdomme. Det er diskrimination mod mennesker med handicap. Videnskaben udvikler sig hele tiden, og i dag er det muligt at behandle de fleste sygdomme,” siger hun.

Karolina Pawlowska og Ordo Iuris er tydeligvis ikke på linje med EU’s værdisæt i en lang rækker emner. Men som flere end 6 ud af 10 polakker er hun ikke imod Polens medlemskab af unionen:

”Det er godt med et fællesskab med forskellige og suveræne stater. Nu om dage lader det dog til, at EU forsøger at lave en superstat, hvor alle lande indordner sig unionens værdier og idelogier. Det arbejder vi imod. Sådan er Polen ikke, og det er på tide, at EU lytter og indser, at vores værdier er anderledes end deres.”