Lempelse af tysk abortlov åbner for værdipolitisk strid

Tysklands nye regering vil afskaffe forbud mod at reklamere for abort. Det er umoralsk, mener kristendemokrater

Den aktuelle sag handler om paragraf 219a i straffeloven, som forbyder reklame for aborter i økonomisk øjemed og på en ”groft anstødelig måde”.
Den aktuelle sag handler om paragraf 219a i straffeloven, som forbyder reklame for aborter i økonomisk øjemed og på en ”groft anstødelig måde”. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tysklands nye regering med socialdemokratiske Olaf Scholz i spidsen lancerer nu et af de helt store værdipolitiske opgør med 16 års kristendemokratisk dominans under den tidligere kansler Angela Merkel. En stærkt omdiskuteret paragraf i den tyske straffelov, som gør reklame for abort strafbar, skal fjernes, lyder det fra regeringskoalitionen mellem socialdemokratiske SPD, det liberale FDP og De Grønne, som blev dannet kort før jul. Lovens afskaffelse vil bringe en ”uholdbar retstilstand” til ophør, meddelte justitsminister Marco Buschmann fra FDP i går i Berlin.

”Jeg glæder mig meget over, at justitsministeren så hurtigt tager initiativ til at slette denne usaglige, forældede og fuldstændig utidssvarende paragraf i straffeloven,” siger Leni Breymaier, kvindepolitisk talsmand i regeringspartiet SPD’s parlamentariske gruppe til avisen Die Welt.

Loven har i årevis været genstand for en heftig og principiel debat i Tyskland om forholdet mellem hensynet til ufødte børn og den grundlovssikrede ytringsfrihed. Den tyske abortdebat er særligt følsom som følge af nazisternes hensynsløse omgang med menneskeliv.

Den aktuelle sag handler om paragraf 219a i straffeloven, som forbyder reklame for aborter i økonomisk øjemed og på en ”groft anstødelig måde”. Grænsen mellem reklame og saglig information har dog ikke været helt klar, skriver tyske medier. Loven har således ført til domfældelser over læger, som på deres praksis’ hjemmeside efter egen mening sagligt havde informeret om, at de udfører aborter, og hvilke metoder de anvender.

Grøn glæde og kristen kritik

De Grønnes kvindepolitiske ordfører Ulle Schauws taler om en ”milepæl”, som vil sætte punktum for de ”uforståelige retssager” mod læger. Og familieminister Anne Spiegel fra samme parti har i ZDF-talkshowet ”Markus Lanz” sagt, at det ”for kvinderne er umyndiggørende, hvis de ikke har friheden til at få de oplysninger, de har brug for i denne situation, på nettet”.

Men fra det kristendemokratiske oppositionsparti CDU er kritikken massiv.

Ophævelsen af reklameforbuddet vil føre til ”en trivialisering af aborter”, mener familiepolitisk talsmand for CDU og søsterpartiet CSU’s parlamentariske gruppe i Forbundsdagen, Silvia Breher.

”Efter vores mening er dette ikke kun moralsk, men også forfatningsmæssigt yderst problematisk,” siger hun til Die Welt og tilføjer, at det eksisterende forbud mod reklame skal forhindre, at der spekuleres i abort som forretningsmodel.

Enhver, der befinder sig i en eksistentiel situation, hvor en abort er en mulighed, bør træffe en så fri beslutning som muligt, mener Breher.

”Det omfatter også at have plads og tid til at tænke over et liv med eller uden barnet, og det omfatter også, at man gør sig bevidst, at barnet er et menneske, som også ønsker at leve,” siger hun.

Et politisk kompromis i 2019 førte til en lovtilføjelse, som gjorde det muligt at oplyse om abort, men ikke at specificere, hvilken form for abort der tilbydes. Dermed fastholdt man den tyske straffelovs omdiskuterede paragraf 219a.

Ønsket om helt at afskaffe paragraffen hænger sammen med en dom mod gynækologen Kristina Hänel fra Giessen, som i 2019 blev idømt bødestraf for på sin hjemmeside at havde oplyst, at hun udfører aborter. Det handler ikke om at reklamere, hævder hun.

”Reklame betyder, at jeg siger, at noget er særligt fantastisk eller billigt. Det har aldrig været meningen. Det drejede sig om, at faktuelle og seriøse oplysninger blev forbudt,” siger Hänel til avisen Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Sammenlignet med Danmark er den tyske abortlovgivning i langt højere grad præget af landets kristne, konservative rødder, og abort er som udgangspunkt forbudt ifølge straffelovens paragraf 218.

I Danmark indebærer loven om fri abort fra 1973 derimod, at man som myndig ikke længere skal søge om tilladelse til abort, og at man uanset forhold fik ret til selv at bestemme, om man ville have en abort indtil 12. graviditetsuge.

I Tyskland er der dog adskillige undtagelser, herunder hvis indgrebet er nødvendigt for kvindens ve og vel, hvis graviditeten er et resultat af voldtægt, eller hvis kvinden ikke har overskredet graviditetens 12. uge og har modtaget professionel rådgivning.

Frygter flere lempelser

Den katolske kvindeforening i Tyskland (kfd) frygter, at ophævelsen af et forbud mod reklame for abort vil åbne for flere lempelser af abortloven.

”Vi må gøre alt, hvad vi kan, fra statens og samfundets side, for at sikre, at kvinder, der bliver ufrivilligt gravide, får støtte og information. Det er noget helt andet end aktivt at tilbyde kvinderne en abort,” siger kfd’s landsformand Mechthild Heil ifølge nyhedstjenesten Katholisch.de.

Hjælpebiskop Anton Losinger fra Augsburg minder om den tyske grundlovs ord om den menneskelige værdigheds ukrænkelighed.

”Det handler grundlæggende og først og fremmest om det mest essentielle grundprincip i vores forfatning: retten til liv for ufødte mennesker,” siger han ifølge samme medie.