Lesbisk par i Costa Rica bliver viet efter lovændring

Fra natten til tirsdag er det tilladt for homoseksuelle par at indgå ægteskab i Costa Rica.

Det lesbiske par Alexandra Quiros (i midten) og Dunia Araya (til højre) er det første homoseksuelle par, der er blevet viet i Costa Rica.
Det lesbiske par Alexandra Quiros (i midten) og Dunia Araya (til højre) er det første homoseksuelle par, der er blevet viet i Costa Rica. Foto: Ezequiel Becerra/Ritzau Scanpix.

De første vielser i Costa Rica mellem par af samme køn har fundet sted tirsdag. Det skriver BBC.

Dermed er Costa Rica det første centralamerikanske land, der tillader homoseksuelle par at gifte sig.

Det lesbiske par Alexandra Quiros og Dunia Araya blev de første til at sige "ja" til hinanden. Brylluppet blev vist på nationalt tv.

Præsident Carlos Alvarado siger, at lovændringen betyder, at Costa Rica nu anerkender de rettigheder, som lesbiske og homoseksuelle altid har fortjent.

- I dag fejrer vi frihed, lighed og vores demokrati. Må empati og kærlighed være det kompas, der leder os frem og giver os mulighed for at komme videre og opbygge et land, der har plads til alle, skriver præsidenten på Twitter ifølge CNN.

Det var en domstol, der i 2018 fandt, at den daværende lov var forfatningsstridig. Domstolen gav lovgivere 18 måneder til at vedtage ligestilling ved ægteskaber - ellers ville lovændringen automatisk træde i kraft, når fristen udløb.

Nogle religiøse grupper i Costa Rica var imod tilladelsen, og mere end 20 lovgivere forsøgte at udsætte ændringen i loven.

Ægteskab mellem personer af samme køn er allerede muligt i Argentina, Brasilien, Colombia, Ecuador, Uruguay og nogle dele af Mexico, men Costa Rica er det første land i Mellemamerika, der tillader det, skriver BBC.

I Danmark blev vielser af homoseksuelle tilladt i 2012. Stig Elling og Steen Andersen var det første par, der blev viet i Danmark. Det skete 15. juni samme år i Frederiksberg Kirke.

Norge, Sverige og Island var alle før Danmark. Her blev det lovligt i henholdsvis 2008, 2009 og 2010. Finland og Grønland lovliggjorde det i 2015.

Danmark var til gengæld det første land i verden, der indførte registreret partnerskab, der var en registrering af partnerskab mellem personer af samme køn.

/ritzau/

Link til citeret artikel fra BBC