Lettelse blandt EU-ledere efter aftale

EUs regeringschefer kan nu koncentrere sig om initiativer, der skal hjælpe EUs millioner af arbejdsløse unge

Arkivtoto: Unge demonsterer i Madrid i mod den stigende ungdomsarbejdsløshed og nedskæringerne i landet. 15. maj 2011.
Arkivtoto: Unge demonsterer i Madrid i mod den stigende ungdomsarbejdsløshed og nedskæringerne i landet. 15. maj 2011. Foto: PEDRO ARMESTRE Denmark.

En vigtig aftale om, hvordan EU fremover skal håndtere nødstedte banker, og en lige så vigtig afklaring om EUs næste syvårige budget vakte glæde blandt Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes EU-chefkolleger, da de i går mødte frem til et todages topmøde i Bruxelles.

De to aftaler indgået henholdsvis natten og timerne, inden de 27 stats- og regeringschefer ankom til EU-hovedkvarteret, betød, at de europæiske ledere kunne hellige sig problemerne med den galopperende ungdomsarbejdsløshed i unionen, der er absolut hovedtema for deres sammenkomst.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt roser den nye plan for opløsning af banker i uføre, der skal sikre, at det fremover ikke skal være skatteborgerne, men bankerne selv og deres investorer, der samler regningen op, hvis en bank går ned.

Aftalen omfatter alle lande, også ikke eurolande, og det er vi meget tilfredse med, siger Helle Thorning-Schmidt, der dog ikke endnu vil afgøre, om Danmark skal tilslutte sig.

Hun vil først afvente, at alle elementer ligger parat i EUs såkaldte bankunion, før hun vil vurdere, om Danmark skal med.

Statsministeren glæder sig også over, at der endelig ser ud til at være en aftale på plads mellem EUs ministre og Europa-Parlamentet om unionens næste syvårige budget, der skal træde i kraft ved årsskiftet.

LÆS OGSÅ: Sydeuropæere prøver lykken i Tyskland, hvor der er mangel på arbejdskraft

Forhandlingerne mellem de to EU-lovgivere har været forbitrede og besværlige, fordi det allerede fra starten lå klart, at parlamentarikerne ikke ville få lov at ændre på det møjsommeligt sammenstrikkede husholdningsregnskab for unionens næste syv år, som Helle Thorning-Schmidt og hendes chef-kolleger fik forhandlet på plads i februar.

Der er således heller ikke ændret så meget som en eurocent i det knap 7500 milliarder kroner store langtidsbudget. Til gengæld har de folkevalgte fået lagt mere fleksibilitet ind i det, så ubrugte midler kan bruges til andre formål i stedet for at blive sendt retur til medlemslandene.

Signalet om den nye aftale var afgørende for det topmøde, som er undervejs i Bruxelles, fordi det er i det budget, pengene ligger til en indsats mod den voksende arbejdsløshed i EU.

Det er en vigtig dag for 500 millioner borgere. Det er også en vigtig dag for de 26 millioner mennesker, som er arbejdsløse i unionen, sagde den irske statsminister, Enda Kenny, hvis land har formandskabet i EU.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt peger på, at de 45 milliarder kroner, som EU-lederne har sat af til en særlig indsats målrettet de unge, er betinget af, at pengene kan frigøres.

Det er på tide, vi får en aftale. Alle de ting, vi beslutter om ungeledighed, er afhængige af det budget, understregede statsministeren.