Lettelse og en sejr for det europæiske og globale samarbejde. Her er reaktionerne på Emmanuel Macrons genvalg

Emmanuel Macron får fem år mere på posten som Frankrigs præsident. Nyheden har affødt mange reaktioner både i Danmark og i udlandet. Fælles for dem er især glæden ved udsigten til et fortsat tæt europæisk og globalt samarbejde

Resultatet af det franske præsidentvalg har affødt mange reaktioner fra ind- og udland. Heriblandt fra den danske statsminister, Mette Frederiksen, den tyske kansler, Olaf Scholz og den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj.
Resultatet af det franske præsidentvalg har affødt mange reaktioner fra ind- og udland. Heriblandt fra den danske statsminister, Mette Frederiksen, den tyske kansler, Olaf Scholz og den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj. Foto: Lisi Niesner/Reuters/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Ukrainian Presidential Press Service/Reuters/Ritzau Scanpix.

Søndag blev det afgjort. Emmanuel Macron er blevet genvalgt og får lov at fortsætte fem år endnu som præsident i Frankrig. 

Det er første gang i 20 år, at en fransk præsident opnår genvalg, og det endelige valgresultat mandag morgen viste en sikker valgsejr på 58,5 procent af stemmerne til den liberale Macron mod 41,45 til modkandidaten, den højrenationale Marine Le Pen.

Med det udtrykker flere europæiske og internationale toppolitikere på de sociale medier glæde over udsigten til et fortsat tæt europæisk og globalt samarbejde med Frankrig som en vigtig deltager. 

Vi har samlet nogle af reaktionerne på genvalget af Emmanuel Macron herunder. Vi lægger ud med vinderen selv:

Emmanuel Macron, Frankrigs ny- og genvalgte præsident

“Efter fem år med transformationer, gode og vanskelige tider, også usædvanlige kriser, vil jeg gerne takke alle de franskmænd, som har sat deres lid til, at jeg vil præsidere over vores republik de næste fem år.”

Mette Frederiksen, Danmarks statsminister (S)

“Tillykke til Emmanuel Macron. (...) Det danske og franske forhold går langt tilbage - både kulturelt, handelsmæssigt og politisk. Jeg ser frem til at fortsætte mit gode samarbejde med Macron.”

Joe Biden, præsident i USA 

"Tillykke til Emmanuel Macron med genvalget. Frankrig er vores ældste allierede og en nøglepartner i håndteringen af globale udfordringer. Jeg ser frem til et fortsat tæt samarbejde - herunder støtte til Ukraine, forsvar af demokratiet og i kampen mod klimaforandringer."

Olaf Scholz, bundeskansler i Tyskland

Félicitations. Hjertelig tillykke, kære præsident, Emmanuel Macron. Dine vælgere har i dag også sendt et signal om et stærkt tilhørsforhold til Europa. Jeg er glad for, at vi kan fortsætte vores gode samarbejde!”

Volodomyr Zelenskyj, præsident i Ukraine

"Tillykke til Emmanuel Macron, en sand ven af Ukraine, med hans genvalg. Jeg ønsker ham fortsat succes til gavn for det franske folk. Jeg sætter stor pris på hans støtte, og jeg er overbevist om, at vi sammen bevæger os fremad mod nye og fælles sejre. På vej mod et stærkt og forenet Europa!"

Ursula von der Leyen, formand for EU-kommisionen

“Alle mine lykønskninger med Deres genvalg til præsident for republikken. Jeg glæder mig til at fortsætte vores glimrende samarbejde. Sammen skaber vi fremskridt for Frankrig og Europa.”

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

“Tillykke til Emmanuel Macron med valget. I en usikker tid er det vigtigt, at Frankrig har valgt en præsident, der bakker fuldtonet op om det europæiske samarbejde. Jeg håber, at han lykkes med at samle et splittet Frankrig.”

Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister i Danmark, 2011-2014 (S)

“Sikke en lettelse!! Meget glad for Frankrig og Europa.”

Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister i Danmark, 2001-2009 (V)

"Præsident Macrons genvalg er gode nyheder for Frankrig, Europa og Verden. Kun Krem ville have fejret en Le Pen-sejr. Europa må nu forbyde al import af russisk olie og gas. Hvis vi står sammen, kan vi tvinge Putin til at ende hans barbariske krig."

Boris Johnson, premierminister i Storbritannien

"Tillykke til Emmanuel Macron med dit genvalg som præsident i Frankrig. Frankrig er en af vores tætteste og vigtigste allierede. Jeg ser frem til fortsat at arbejde sammen om de problemer, som betyder mest for vores to lande og for verden."